imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Kada bismo mogli očekivati lansiranje iOS-a 12 beta?

Provjerili smo tendencije posljednjih nekoliko godina.

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Čak i je Appleova kategorija „Ostalo“ ostvarila prihod kao neka od Fortune 500 tvrtki


Kao i obično nakon objavljivanja najnovijeg financijskog izvješća, redaju se vijesti o ostvarenim rezultatima te o javnom izvješću vezanom uz njih. Upravo smo tako saznali da su čak i u Appleu iznenađeni uspjehom iPhonea 7, a uspjeli smo prikupiti i više informacija o tajanstvenoj kategoriji „Ostalo“.

Ova kvartalna financijska izvješća uvijek su pomalo problematična. S jedne strane, Apple mora davati javna izvješća za investitore, ali najradije ne bi otkrivali previše tajni. Stoga uvijek moraju okolišati kada govore o brojkama i kategorijama. Jedna od tih tajanstvenih kategorija zove se „Ostalo“, a u nju se ubrajaju brojni dodaci i uređaji, od Beatsa do Apple Watcha. Kada govore o brojkama vezanim uz tu kategoriju, čini nam se kao da nam nisu ništa otkrili: nitko zapravo ne zna koji su proizvodi ostvarili porast u prodaji, a koji nisu.

01_apple_wearables_revenue_as_big_as_fortune_500_company_cover

Ipak, zanimljivo je uočiti da popularnost ove kategorije uvelike ovisi o razdoblju godine: posao cvate na kraju godine, a ostali mjeseci bilježe stagnaciju s povremenim porastima i padovima. Međutim, financijski izvještaj za prvi kvartal otkrio je da božićno razdoblje 2016. i nije bilo pretjerano uspješno – ostvareni prihodi bili su za 400 milijuna dolara manji nego prethodne godine. A pazite sada! U usporedbi s drugim kvartalom prošle godine, kategorija „Ostalo“ sada je ostvarila porast od 31%, odnosno gotovo 3 milijarde dolara prihoda.

02_apple_wearables_revenue_as_big_as_fortune_500_company_cover

Moramo ponovno istaknuti da ne znamo koji su proizvodi odgovorni za taj rast, ali vjerojatno nećemo pogriješiti ako zaključimo da je povećanje proizvodnje AirPodsa imalo pozitivne posljedice, te da se Apple Watch jako dobro prodavao. Kada je Tim Cook vidio ove prekrasne brojke, rekao je:

Naši ukupni prihodi od Wearable proizvoda unutar posljednja četiri kvartala odgovaraju prihodima neke od tvrtki na popisu Fortune 500.

03_apple_wearables_revenue_as_big_as_fortune_500_company_cover

To je značajan uspjeh jer se radi o popisu koji uključuje 500 najvećih američkih tvrtki, poredanih po ukupnim prihodima, a čak i ona na posljednjom mjestu ima zabilježenu zaradu od 5,1 milijardi dolara. Apple se nalazi na tom popisu posljednjih 20 godina, a u zadnje vrijeme drži vodeću poziciju. Ono što su zapravo rekli jest i da njihova kategorija proizvoda s najmanjim prihodom ostvaruje dovoljnu zaradu da bude uvrštena na taj popis. Bravo.

Izvor: The Verge

Mac_10%_EDU

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!