imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Predstavljen iOS 12 – Apple WWDC 2018

Pogledajte nove funkcije sljedećeg sustava!

Čak i časopis TIME koristi iPhone za naslovne fotografije


Još jedan poznati časopis odlučio je koristiti iPhone kako bi stvorio naslovne fotografije za svoje sljedeće izdanje. Svaki portret za TIME-ovo izdanje s vodećim ženama slikano je s Appleovim smartphoneom. I to ne samo s iPhoneom 7…

Vjerojatno nitko ne bi bio previše iznenađen kada bi saznao da su fotografije u lokalnim srednjoškolskim novinama slikane sa smartphoneom. Međutim, puno više govori o tome koliko se mobilna fotografija razvila tijekom godina kada TIME, prvi tjedni časopis koji je pokrenut 1923. godine – i tako je jedan od najprestižnijih časopisa -, koristi smartphone kako bi stvorio fotografije za svoje najnovije izdanje.

Sami zadatak je bio iznimno težak: morali su snimiti portretne fotografije žena koje igraju ključnu ulogu u događajima koji oblikuju svijet na jedan ili drugi način. Prema tome, imali su samo nekoliko minuta koje su mogli provesti slikajući svaku fotografiju, jer su sve sudionice imale vrlo strog raspored kojeg su se morale pridržavati (najkraće fotografiranje je trajalo 2 minute, dok je najduže trajalo 20 minuta). Zato se upotreba iPhonea pokazala odličnim izborom, budući da je jedna od najvećih prednosti mobilne fotografije to što ne zahtijeva dug proces postavljanja, i ne morate izgraditi profesionalni studio koji će ići uz nju. Časopis je pitao 27-godišnju brazilsku fotografkinju Luisu Dörr da snimi fotografije za seriju pod nazivom “Prve: Žene koje mijenjaju svijet”. Umjetnica je također govorila i o svojim iskustvima.

Sviđa mi se jednostavnost načina na koji su te fotografije napravljene. Ali najbolji dio je da se kao fotograf osjećate iznimno laganim i slobodnim. Gotovo kao da mogu snimiti fotografije sa svojom rukom. Nema buke, gadgeta, alata ili utikača – samo predmet fotografije i ja.

Vjerojatno najzanimljiviji dio njene priče o iskustvima je to koliko dugo su iPhonei zapravo imali puno više mogućnosti od onoga što smo mislili da imaju. Stvaranje ove serije je zapravo potrajalo nekoliko dugih mjeseci (bilo je puno ljudi čiji su portret htjeli snimiti), i kada je Luisa počela s fotografiranjem, iPhone 7 još nije bio predstavljen, za koji već znamo da je potpuno sposoban stvarati naslovne fotografije.

Koristila sam svoj iPhone 5 za prvi portret Mary Barre, a zatim sam prešla na iPhone 6 i 6S Plus. Tijekom projekta, objavljen je iPhone 7, stoga sam zadnjih 36 osoba fotografirala s iPhoneom 7.

Koristim običnu kameru, u kvadratnom formatu. I zato što smo na projektu radili s prirodnom svjetlošću i bilo je komplicirano igrati se s reguliranjem svjetlosti, počela sam koristiti automatski HDR.

A što su osobe koje je trebalo fotografirati mislile kada se na dogovorenom fotografiranju pojavila 27-godišnja žena, držeći u rukama jedan običan iPhone?

Slikati prolaznike na ulici i moje prijatelje s iPhoneom je jedna stvar. Fotografirati moćne, poznate žene je nešto sasvim drugo. Isprva je bilo teško. Bile su iznenađene kada su vidjele nekoga poput mene. Mislim da su očekivale vidjeti nekoga tko je stariji, s nekoliko pomoćnika i s mnogo kamera i osvjetljenja.

Izvor: 9to5mac

Najvišu razinu iPhone fotografije trenutno predstavlja iPhone 7 Plus. Vidjeli smo naslovnu fotografiju koja je nastala uz njegovu pomoć, a također su uspjeli napraviti i kratki film koristeći 7 Plus.

Mac_10%_EDU

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!