imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

Budite oprezni s instaliranjem Flash Playera!


Otkrivena je Mac verzija već poznatog Trojan virusa za Windows. Malware se prikriva kao instalacijski program za Adobe Flash Player, ali zapravo otvara backdoor u Macovom sigurnosnom sustavu.

Srećom, Flash polako ali sigurno nestaje iz prostora informatičke tehnologije. Mnogi su još uvijek prisiljeni koristiti Flash jer neke web-stranice mogu zahtijevati instalaciju Flash Playera s vremena na vrijeme. Ove web-stranice su obično one bez kojih ne možemo, što znači da ovaj program ostaje instaliran na mnogim računalima, iako se to nikome ne sviđa.

01_be_careful_with_flash_player_installers

Zato je tako dobra ideja za cyber-kriminalce da sakriju zlonamjernu liniju koda u datoteci ove okrutne, ali neizbježne aplikacije. Upravo to su učinili hakeri koji su prilagodili već dugo poznati ‘backdoor’ zlonamjerni software. Snake s Windowsa na Mac. Virus također poznat kao Turla i Uroburos se kreće PC svijetom od 2008 godine, i njegova osvajačka turneja se nastavila na Linuxu od 2014 godine. Svrha ovog virusa je stvaranje backdoor pristupa zahvaćenim računalima.

Macovu situaciju s virusima savršeno opisuje činjenica da je trebalo skoro 10 godina kako bi se virus pojavio na ovom operativnom sustavu, ali sada je zaista ovdje, stoga definitivno obratite pažnju. Malware se širi priložen u datoteci imena “Install Adobe Flash Player. app.zip” koja izgleda poput posve normalnog Adobe Flash Player instalacijskog programa. Instaliranje aplikacije prolazi bez problema, i Flash će se nalaziti na vašem računalu, ali također ćete dobiti Snake u /Library/Scripts/ mapi kao dodatak.

02_be_careful_with_flash_player_installers

Iako smo skloni mišljenju da su ovi virusi i trojanski virusi slični njima nešto što je lako prepoznati kao slabi pokušaj stvaranja pravih virusa, situacija može biti različita od slučaja do slučaja. Snake je vrlo sličan Adobeovom originalnom instalacijskom programu koji bi mogao zavarati čak i napredne korisnike. Apple je već zabranio lažan certifikat koji su otkrili, ali nove verzije se i dalje mogu pojaviti u bilo koje vrijeme. Kako bi izbjegli utjecaj ovog virusa, Flash instalacijski program preuzmite s Adobeove službene web-stranice ili uz pomoć Google Chromea koji ima već ugrađeni Flash Player.

Općenito, dobra je ideja uvijek kupovati aplikacije od pouzdanih developera ili s App Storea.

Izvor: Macrumors

iPad_akcija
Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.