imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Broj malicioznih softvera za Mac porastao za 744% u 2016


Broj malicioznih softvera ili malware-a stvorenih za macOS je dramatično porastao, ali se većinom radi samo o adware. Po izvješću McAfeeja, još uvijek možemo sklopiti ruke i moliti se zbog dobre sreće jer imamo samo toliko prijetećih malwarea, s obzirom na to da je situacija puno gora na ostalim platformama.

Prilično je dobra stvar koristiti Mac računala u pogledu prijetećih virusa. Čak i s ovim rastom, broj virusa stvorenih posebno za macOS je malen u usporedbi s virusima stvorenim za druge sisteme. Prema najnovijem McAfee Threat Reportu, dok za Mac ima tek otprilike 460 tisuća napisanih virusa, profesionalci su u prošloj godini uhvatili sveukupno 600 milijuna različitih virusa za različite platforme. Od toga, 15 milijuna su bili samo virusi za Androide.

1

Druga dobra stvar o ovoj situaciji je to da virusi čak nisu toliko maliciozni, većina njih je nekakva vrsta adwarea koji ne pokušava uništiti vaše računalo/podatke/itd., već vam agresivno pokušava prodati nekakav indijski chakra ritual pročišćavanja ili 2-dnevni intenzivni trening Swahilija. Iako postoje agresivnije prijetnje, ukupno gledano, još uvijek nisu tipične. Pisali smo o tome zašto su Suđenice tako dobre prema nama u ovom članku.

Ipak, činjenica je da je ovaj rast od skoro 750% poprilično intenzivan, i da bi se s ovim rastom, čak i ako idemo samo po zakonu velikih brojeva, moglo dogoditi stvaranje ozbiljnog virusa. Ipak, još uvijek ne morate instalirati anti-virusni program, posebno ne kreatora ovog izvješća, McAfee, ili drugi, slično loš MacKeeper – oni čine više štete nego koristi, stoga ih izbjegavajte koliko god možete.

2

Najlakši način da osigurate vašu sigurnost je taj da obratite pozornost na vaša preuzimanja, i pokušate instalirati aplikacije s Mac App Storea ili od provjerenih developera. S ovom metodom, možete biti sigurni da nećete uhvatiti nekakav virus na vašem Mac računalu.

Izvor: 9to5mac

iPhone Xs

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!