imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Predstavljen iOS 12 – Apple WWDC 2018

Pogledajte nove funkcije sljedećeg sustava!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Broj malicioznih softvera za Mac porastao za 744% u 2016


Broj malicioznih softvera ili malware-a stvorenih za macOS je dramatično porastao, ali se većinom radi samo o adware. Po izvješću McAfeeja, još uvijek možemo sklopiti ruke i moliti se zbog dobre sreće jer imamo samo toliko prijetećih malwarea, s obzirom na to da je situacija puno gora na ostalim platformama.

Prilično je dobra stvar koristiti Mac računala u pogledu prijetećih virusa. Čak i s ovim rastom, broj virusa stvorenih posebno za macOS je malen u usporedbi s virusima stvorenim za druge sisteme. Prema najnovijem McAfee Threat Reportu, dok za Mac ima tek otprilike 460 tisuća napisanih virusa, profesionalci su u prošloj godini uhvatili sveukupno 600 milijuna različitih virusa za različite platforme. Od toga, 15 milijuna su bili samo virusi za Androide.

1

Druga dobra stvar o ovoj situaciji je to da virusi čak nisu toliko maliciozni, većina njih je nekakva vrsta adwarea koji ne pokušava uništiti vaše računalo/podatke/itd., već vam agresivno pokušava prodati nekakav indijski chakra ritual pročišćavanja ili 2-dnevni intenzivni trening Swahilija. Iako postoje agresivnije prijetnje, ukupno gledano, još uvijek nisu tipične. Pisali smo o tome zašto su Suđenice tako dobre prema nama u ovom članku.

Ipak, činjenica je da je ovaj rast od skoro 750% poprilično intenzivan, i da bi se s ovim rastom, čak i ako idemo samo po zakonu velikih brojeva, moglo dogoditi stvaranje ozbiljnog virusa. Ipak, još uvijek ne morate instalirati anti-virusni program, posebno ne kreatora ovog izvješća, McAfee, ili drugi, slično loš MacKeeper – oni čine više štete nego koristi, stoga ih izbjegavajte koliko god možete.

2

Najlakši način da osigurate vašu sigurnost je taj da obratite pozornost na vaša preuzimanja, i pokušate instalirati aplikacije s Mac App Storea ili od provjerenih developera. S ovom metodom, možete biti sigurni da nećete uhvatiti nekakav virus na vašem Mac računalu.

Izvor: 9to5mac

iPhone RED

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!