imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

Britanska ministrica krivi i Apple za napad na London

Britanska ministrica krivi i Apple za napad na London


Član IS-a je prošlog tjedna počinio užasan teroristički napad u Londonu. Mnogi su ozlijeđeni u napadu, a neki ljudi su izgubili živote. Britanska ministrica krivi Apple između ostalih za ovu tragediju, zbog njihove neprobojne zaštite.

Ovo nije prvi puta da se Apple svađa s predstavnicima vlasti zbog svoje enkripcije. Situacija je vrlo jednostavna: tvrtka smatra kako svaki korisnik ima pravo na sigurnost podataka, a Apple pokušava to pokušava garantirati. Ali, vlasti smatraju kako na taj način pomažu teroristima. O tome su već raspravljali Apple i FBI u slučaju San Bernardino. Nažalost, ova tema se ponovno otvorila zbog novog terorističkog napada koji se dogodio u Londonu. Slijedi kratki opis događaja:

Napad je počinjen na godišnjicu terorističkog napada u Bruxeilessu, a dogodio se prema već uhodanom procesu: čovjek se dovezao automobilom na Westminster Bridge, gdje je automobilom udarao pješake. Jedna žena je pala u Temzu, ali je spašena i odvezena u bolnicu. Terorist se odvezao preko mosta u zabio u blokadu policije oko zgrade parlamenta. Izašao je i nožem ubio nenaoružanog policajca, prije nego što su ga upucali naoružani policajci.

Britanska ministrica krivi i Apple za napad na London

Kada se ovako tragičan događaj dogodi, država će pokušati saznati tko su počinitelji, te će ih htjeti naći što je prije moguće. Britanska ministrica Amber Rudd htjela bi u priču uključiti Apple. Smatra kako tvrtka ne bi trebala širiti aplikacije koje sadrže neprobojnu enkripciju (kao što su iMessage i WhatsApp). Izjavila je to ubrzo nakon što se doznalo kako je terorist Khalid Masood koristio WhatsApp dvije minute prije napada, vjerojatno kako bi komunicirao s drugim članovima organizacije.

Rudd smatra kako aplikacije koje nude enkripciju razgovora nisu prihvatljive:

To je potpuno neprihvatljivo, ne bismo smjeli dati teroristima prostor za skrivanje. Moramo se pobrinuti da aplikacije kao što je WhatsApp, a postoje mnoge slične, ne pružaju tajno mjesto teroristima na kojem mogu komunicirati. U ovoj situaciji moramo se pobrinuti da naše obavještajne službe imaju mogućnost saznati podatke kao što su enkriptirani WhatsApp razgovori.

Britanska ministrica krivi i Apple za napad na London

Kada bih pričala s Timom Cookom, rekla bih mu kako je ova situacija nešto sasvim drugačije. Ne tražimo da se “otvore”, ne tražimo da “uđemo u Cloud”, to nam nije cilj. Ali, želimo da priznaju kako imaju odgovornost surađivati s predstavnicima vlasti kada je u pitanju teroristička situacija. Možemo ostvariti suradnju potpuno legalnim postepenim procesom. Ali, ne mogu samo reći kako su isključeni iz ove situacije. Nisu.

Očito je kako je ova stravstvena izjava za BBC izrečena vrlo naglo, te nije potpuno jasno što je ministrica Rudd htjela reći. Ali, mnogi članovi parlamenta objavili su svoju podršku i slaganje. Nadine Dorries je podijelila svoj stav na Twitteru:

Zanimljivo, Dorries je ovaj stav objavila pomoću svojeg iPhonea.

Izvor: 9to5mac

iPhone_6_ponovo
Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.