imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Bokeh efekt 101


Što bokeh (ili boke) zapravo znači? Kako je Apple postigao ovaj efekt i zašto vidimo točke svjetla u pozadini fotografije? U ovom članku smo za vas prikupili sve važne stvari koje biste trebali znati o efektu.

Bokeh je poznati koncept fotografije koji se odnosi na zamagljenu pozadinu u fotografijama. Izraz dolazi iz japanskog jezika, što nije nikakvo iznenađenje, budući da je sjedište Nikona, jedne od tvrtki koja se bavi proizvodnjom kamera, u Japanu. Apple Google i druge konkurentske tvrtke u svoje uređaje uključuju sve kvalitetnije objektive i senzore, te razvijaju pametnije procesore i softvere kako bi prosječnom korisniku omogućili snimanje predivnih fotografija jednostavno i nevjerojatno brzo.

Stoga ova tema postaje sve aktualnija, te je krajnje vrijeme da se ponovno počnemo baviti njome i pogledamo nekoliko koncepata i izraza fotografije, pogotovo sada kada su nam iPhone XS i iPhone XS Max omogućili da prilagodimo oštrinu snimljenih fotografija i time postignemo predivni bokeh efekt. Prema žargonu, bokeh se odnosi na dijelove koji su izvan fokusa, ali u uskom značenju koristimo ga za točke svjetla na fotografiji. Obično vidimo ova svjetla u obliku točaka koje su uglavnom ovalnog oblika.

Kako bi snimili fotografiju s bokeh efektom, potrebno nam je područje osjetljivo na svjetlo (senzor) i rupa (objektiv) koja projicira ulazno svjetlo. Njihova veličina i udaljenost određuje kvalitetu fotografije. Zamućenje koje se nekada smatralo povlasticom profesionalne upotrebe je sada pruženo zahvaljujući kombinaciji većeg senzora i uže aperture. Budući da se ni jedan od proizvođača nije mogao približiti Micro 4/3, ASP-C ili Full Frame senzorima koji se koriste u DSLR i MILC fotoaparatima, no rade s otvorom slične veličine (između 1,8 i 2,4), trebali su softversko rješenje.

Bokeh efekt na iPhone uređajima nije stvaran; to je umjetni element fotografije koji se pokušava činiti što stvarnijim. Zanimljivo je, budući da bokeh (još uvijek to smatramo svjetlosnim točkama u ovom kontekstu) stvara različite oblike s različitim objektivima. Dijelovi i oštrice objektiva koji zatvaraju otvor karakteriziraju optiku koja stvara jedinstveni bokeh efekt za fotografiju. Na primjer, anamorfni objektivi koji se koriste za filmove rastežu sliku te ju stisnu u postprodukciji. Rezultat toga je da se svjetla protežu okomito.

Međutim, za softversko rješenje iPhonea XS i iPhonea XS Max ipak možemo zahvaliti razvoju procesora, a ne objektivima koji su isti kao i oni koje možemo pronaći u iPhoneu X koji je predstavljen prošle godine. Ako postavite brojčanik na Prirodno svjetlo na vašem uređaju, u trenutku kada dodirnete gumb s kojim snimate fotografiju, vaš iPhone stvara dubinsku kartu koja analizira prednji plan i pozadinu, te ih zatim razdjeljuje. Zahvaljujući tome, možete prilagoditi oštrinu nakon snimanja fotografije, jer fizika ne stoji na putu.

Zato se bokeh efekt izvorno određuje relativno velikim senzorom i usko zatvorenim otvorom, iako je u svijetu pametnih telefona određen znanjem programera. Naravno, hardver koji je ispod softvera je također određujući čimbenik. S aplikacijom imena Focos možete simulirati bilo koju vrstu starih ručnih objektiva, na primjer klasike poput Helios 44, Carl Zeiss Jena ili Olympus Zuiko.

S njima možete postići jedinstvene i kreativne efekte, a u isto vrijeme, izvorna aplikacija Kamera također obavlja svoj posao prilično dobro. Za bokeh efekt vam neće trebati aplikacija treće strane, jer ga Apple pruža u aplikaciji Kamera za nove iPhone uređaje. Samo pronađite zanimljivu temu, postavite ju u zanimljivo okruženje, postavite Portretni način na efekt prirodnog svjetla i dodirnite!

iPhone Xr

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!