imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

B&O PLAY Beoplay H8i i H9i test


Ne možemo reći da su inženjeri u B&O PLAY-u bili lijeni. U protekloj godini, testirali smo više od osam različitih novih proizvoda koje su stvorili. Sada se taj broj popeo na deset, budući da smo dobili dva vrhunska nova proizvoda tvrtke koja su predstavljena na ovogodišnjem CES-u: Beoplay H8i i H9i.

Gdje su oni dobri stari dani kada je u ponudi bilo samo nekoliko Bang & Olufsen uređaja, koji ponekad desetljećima nisu imali nekakve veće promjene? Naravno, B&O PLAY linija je namjerno odvojena od poznatog Danskog brenda, budući da se ova linija odlikuje trendovskim i otmjenim “jeftinijim” uređajima. Mi ne bismo nazvali subjekte ovo testa jeftinima, ali to je već druga priča.

Prvi ambasador B&O PLAY slušalica su bile odlične H6 žičane naglavne slušalice koje su nas oduševile i koje i danas volimo. Druga generacija H6 slušalica bi također mogla nadmašiti kvalitetu zvuka svog prethodnika. Zatim se odabir proširio na in-ear slušalice, jeftinije, skuplje, žičane i bežične modele i uređaje s poništavanjem buke, itd. H8i i H9i će pomiješati sve to. H9i su bežične naglavne slušalice s aktivnim poništavanjem bude, a H8i će vam pružiti isto, samo u on-ear verziji. Lansiranje ovih proizvoda je značilo kraj za sve ostalo osim Beoplay H4 modela, svi ostali proizvodi više nisu dostupni i time su očistili cijelu liniju proizvoda.

Izgled

Dizajn H9i modela se nije puno promijenio, izgleda kao njegov prethodnik i mogli bismo reći da su potpuno identični. H8i je potpuno drugačiji od H8 modela i postao je mali brat H9i-a. Jastučići za uši od memorijske pjene i aluminijska traka za glavu su kao i obično prekriveni vrhunski mekom janjećom kožom i pravom kravljom kožom. Školjke su prekrivene plastikom i aluminijem. Naravno, kutija je jednako otmjena kao i njen sadržaj, s lijepo organiziranim dodatcima i oku ugodnim dizajnom.

Kad smo već kod dodataka… U slučaju H8i i H9i modela, dobit ćete isto: opći adapter za zrakoplov, odgovarajuću vrećicu i kablove – redoviti 3.5 priključak za one koji vjeruju u kabele i USB kabel za punjenje-. S jedne strane kabela za punjenje nalazi se USB-A priključak, dok s druge možete pronaći USB-C. Baš kao i sve ostale B&O PLAY uređaje, i ove nove slušalice možemo puniti s ovim priključkom.

U potpunosti ovisi o vašem ukusu želite li on-ear ili over-ear verziju, ali u slučaju novih Beoplay slušalica, osim u veličini postoje i druge razlike. Veći model, H9i, na desnoj školjci ima zaslon osjetljiv na dodir, koji nam je poznat s prethodnih modela te gumb za paljenje. U međuvremenu, H8i radi s redovnim tipkama – s jedne strane se nalaze tipke za volumen i reprodukciju/pauzu, dok su na drugoj strani smještene tipke za paljenje, poništavanje buke, itd. -. Međutim, nismo bili veliki obožavatelji B&O PLAY-evih kontrola na dodir, ali koristeći ova dva uređaja paralelno, čini se praktičnije.

Kada su u pitanju boje, imamo samo dvije opcije: crnu ili prirodnu boju. Obje izgledaju odlično – mi smo imali H8i model u crnoj boji i H9i model u prirodnoj boji. Više nam se svidjela prirodna boja. Metalni umetci odgovaraju bojama, prirodna ima srebrne umetke dok crna ima – recimo – space grey metalne umetke. Jastučići za uši mogu se lako zamijeniti u slučaju oštećenja ili prekomjerne upotrebe.

Što se tiče udobnosti, ne možemo reći ništa loše. Imaju isti Beoplay osjećaj ali H9i se činio malo udobnijim. Razlika između over-ear i on-ear modela je značajna. Očekivali smo da će biti teže od H6 modela, ali nisu puno teže – H8i teži 215 grama, dok H9i teži 285 grama – udobne su čak i kada ih nosite duže vrijeme. Jakob Wagner je bio zadužen za dizajn oba proizvoda.

Unutrašnjost

Nabrojimo prvo sve funkcije prije nego se prebacimo na detalje o zvuku. Oba para slušalica imaju aktivno poništavanje buke, sve četiri mikrofona – 2 s jedne i 2 s druge strane – rade na poništavanju sve buke koja dolazi od ostatka svijeta. B&O PLAY je nadogradio svoja prethodna rješenja i nova verzija je nazvana Advanced ANC. Uz mikrofone za poništavanje buke, slušalice imaju još dva mikrofona koja služe za telefonske pozive i razgovor sa Siri.

Transparency Mode bi vam također mogao zvučati poznato. Ako je aktiviran, zaustavit će glazbu i poništavanje buke, tako da možete čuti što se događa oko vas bez skidanja slušalica. Isprva smo mislili da funkcija ne radi, ali zatim smo shvatili da radi toliko prirodno da nismo ni primijetili promjenu. To bi moglo biti korisno ako ne želite skinuti slušalice. A kada je riječ o skidanju: B&O je dodao još jednu stvar. Oba načina rada imaju senzor blizine – a lá iPhone – i ako ih skinete, glazba će se zaustaviti, kada ih ponovno stavite, glazba će se pokrenuti. To bi moglo uzrokovati manje srčane udare u početku dok se ne naviknete na to. Primijetili smo zastoj od 1-2 sekunde pri skidanju slušalica, ali ne i pri stavljanju. Možda se to ne čini kao najbolja funkcija, ali je.

Budući da su oba para slušalica bežična i imaju poništavanje buke, potrebna im je snažna baterija. Iznenađujuće, H8i ima znatno veću, 1100 mAh bateriju koja je dovoljna za 30 sati reprodukcije glazbe – s upaljenim Bluetoothom + ANC-em -, 45 sati bez ANC-a i 42 sata s kablom i uključenim ANC-om. To je i više nego pošteno. H9i model ima 770 mAh bateriju, koja omogućuje “samo” 18, 23 i 24 sata. To je možda zbog toga što je bateriju H9i modela lako zamijeniti, dok je baterija H8i modela ugrađena. Podatci se čine valjanima koristeći prosječan volumen. U svakom slučaju, vrijeme punjenja je između 3.5 i 2.5 sati. Bluetooth radi na 4.2 verziji i podržava AAC.

Kada je riječ o zvuku, oba uređaja imaju 40 milimetarske elektrodinamične zvučnike za najbolji zvuk. To su osnovne dinamičke jedinice, a ne elektrostatične. Njihova frekvencija je između 20 i 20 000 Hz, što očito ne znači ništa, ipak biste trebali isprobati zvuk slušalica prije korištenja. Na temelju toga što B&O naglašava dodatke poput senzora blizine u H8i i H9i modelima, mislili smo da neće biti većih promjena u odnosu na prijašnje modele.

I nismo mogli više pogriješiti. Prvo smo isprobali H9i zato što nam se njihov dizajn više svidio. Uključili smo ih, uparili i ažurirali ih (barem dvaput…) a zatim je počela reprodukcija. Bez ikakvih pitanja, ovo su najbolje B&O slušalice ikada. Nisu samo malo bolje od ranijeg H6 modela, već su znatno bolje. Ne znamo kakvo čudo su inženjeri izveli, ali u pjesmama možemo čuti note koje do sada nismo mogli.

Donose uobičajenu B&O kvalitetu zvuka, bas je previše snažan ali s lakoćom možete čuti sve njegove raspone, te ima lijepe i čiste karakteristike. Beoplay aplikacija je samo šlag na torti budući da H9i i H8i imaju podršku za ToneTouch funkciju koja vam omogućuje prilagodbu slušalica. Ovo je jedan od najboljih Beoplayevih izuma. Marker se može pomicati na okrugloj upravljačkoj površini; to određuje različite vrste zvuka. Ako “udaljite” točku, to će proširiti “prostor”. Radi prilično nevjerojatno.

Mislili smo da će H8i zvučati lošije zbog svoj dizajna ali nema nikakve razlike. Nismo ih mogli razlikovati. Jedina razlika je kako buka ulazi u slušalice i koliko su udobne za dugoročno nošenje. Ali možemo vam reći da ako morate birati između ova dva proizvoda, jedina značajna razlika je veličina.

Ni prije nije bilo problema s poništavanjem buke, ali riječ “Napredno” očito znači nešto u ovom slučaju. Poništavanje buke je bolje nego prije. Uglavnom poništava monotone zvukove poput zvuka zrakoplova, ali jasno je da može isključiti i druge zvukove. U velikom, otvorenom uredu, jedva da i primijetite razliku. Donose slične rezultate kao i Bose proizvodi, a američki brend je uvijek bio jedan od najboljih u industriji.

Zaključak

Možemo reći samo pozitivne stvari o Beoplay H8i i H9i slušalicama. Danski inženjeri su uspjeli nadmašiti sami sebe kada je u pitanju zvuk, te su novim modelima dodali uzbudljive dodatke poput automatske reprodukcije/pauze. Smatrali smo da je bilo potpuno nepotrebno lansirati novu generaciju B&O PLAY slušalica, ali na kraju dana to je ipak potpuno drugačiji proizvod.

Jedini problem je cijena. Njihovi proizvodi nisu poznati po jeftinoj i pristupačnoj cijeni, ali H8i i H9i su čak i skuplje. Možemo reći da su one iPhone X slušalica. Službena cijena on-ear Beoplay H8i slušalica u Hrvatskoj je 3 099 HRK, ali tu cijenu mogu nadmašiti over-ear H9i sa svojom cijenom od 3 899 HRK. Po toj cijeni definitivno možete kupiti bolje proizvode, ali je upitno možete li kupiti proizvod koji je ljepši. Ako ste spremni izdvojiti tu količinu novca, bit ćete i više nego zadovoljni s vašim plijenom.

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!