imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

B&O Play Beoplay E4 – Snaga tišine


Prilično smo se iznenadili kada smo dobili malu bijelu kutiju s proizvodom koji smo trebali testirati. Iz samog pakiranja bilo je očigledno da se radi o nečemu iz B&O PLAY serije, ali uopće nismo znali da je ta tvrtka lansirala nove slušalice. Ovaj novi proizvod nazvan je Beoplay E4, a radi se o slušalicama s hibridnom aktivnom zaštitom od buke (Active Noise Cancellation).

Ponovno smo se iznenadili kada smo uzeli kutiju u ruke te vidjeli svima nam znani znak ulaza za slušalice u donjem desnom kutu kutije. To je uistinu neobično – uopće se ne možemo sjetiti jesmo li ikada dobili na testiranje B&O PLAY proizvod koji radi isključivo na kabel. To može biti problem za korisnike iPhonea 7, jer znači da će morati koristiti adapter za slušalice. Naravno, nemaju svi iPhone 7 (ili neki od novijih modela Androida), pa je to možda razlog zašto je ova danska tvrtka odlučila zagaziti u ove vode.

01_BO_PLAY_Beoplay_E4

Vanjština

Kao što smo već spomenuli, Beoplay E4 dolaze u zgodnoj bijeloj kutijici. U paketu dobijete slušalice, četiri para silikonskih naglavaka (u veličini XS, S, M i L), par Comply™ naglavaka (veličine M), USB-A-Micro-USB kabel za punjenje, adapter za letove, mekanu torbicu te, naravno, korisnički priručnik. Same slušalice veoma su slične dobrim starim H3 ANC slušalicama (koje možemo smatrati izravnim prethodnikom E4 modela), što znači da je kućište izrađeno od jednog komada aluminija, s točkicama oko B&O loga, te tri dodatne rupice smještene na „korijenu“ slušalica, a koje sakrivaju mikrofone potrebne za zaštitu od buke.

Otprilike 8 cm od kraja kabela, na strani priključka, nalazi se malena kutija u kojoj je smješten sustav za zaštitu od buke. Teško je to opisati jer se radi o zbilja sitnom detalju – manjem od kružne kutijice na H3 ANC slušalicama – prekrivenom gumom te ugodnom na dodir. Tu imamo i USB ulaz za punjenje, prekidač za uključivanje sustava za zaštitu od buke te LED lampicu. To je vjerojatno dizajnirano kako bi vam visilo iz džepa, što se isprve može činiti čudnim, ali naviknut ćete se – a i tako je lakše upravljati svime. Naravno, možete sve gurnuti u džep zajedno s mobitelom.

02_BO_PLAY_Beoplay_E4

I sam kabel obložen gumom prilično je masivan te se čini izdržljivim, pa se vjerojatno neće raspasti ni nakon dužeg korištenja. Na samom kabelu nalazi se i upravljač prekriven aluminijem. Napokon možete savršeno napipati sve tipke bez gledanja, a i dovoljno su udaljene jedna od druge. Točke pritiska mogle su biti naglašenije, ali to nije značajniji problem.

Tišina

Kada pričamo o Active Noise Cancellationu, svi odmah pomisle na Bose jer su te slušalice u principu predstavile tu tehnologiju široj publici, iako je sama osnova teorije predstavljena još 1930-ih. Međutim, ova ju je američka tvrtka prva počela ekstenzivno koristiti, pa i imaju najviše iskustva na tom području. Ne radi se o univerzalno popularnoj tehnologiji jer ima ljudi koji ne vole slušalice sa zaštitom od buke, premda one prilično uspješno smanjuju zvukove iz okoline. Takve slušalice najbolje funkcioniraju u stabilnim uvjetima – primjerice u avionu.

03_BO_PLAY_Beoplay_E4

Pa, ako niste ljubitelj slušalica s aktivnom zaštitom od buke, Beoplay E4 možda će vas ugodno iznenaditi. Čak i ako ne očekujete previše od njih, ove slušalice nadmašit će sve ideje koje možda imate o njima. Jednom kada ih uključite, većina vanjskih zvukova jednostavno će nestati. Tako je, mogu ukloniti 99% konstantnih monotonih zvukova (primjerice predenje klimatizacijskog uređaja ili, pak, komunalne službe koje revno kose travu), te generalno odlično rade. Nismo otkrili što točno znači „hibridna“ zaštita od buke, ali iz B&O PLAY-a tvrde da taj sustav može prigušiti 15 dB više zvukova nego H3 ANC slušalica.

Tu je i još jedna zanimljiva funkcija, nazvana „Transparency Mode“ (transparentan način rada). Taj način rada možemo aktivirati kada uključujemo sustav za zaštitu od buke pritiskom na odgovarajuću tipku, te držeći je jednu sekundu. LED lampica na kutiji promijenit će se iz bijele u plavu boju, glazba će se isključiti i moći ćete čuti vanjske zvukove preko mikrofona. To može biti korisno kada ste, primjerice, u avionu te pilot najavi slijetanje, pa trebate zavezati pojas – u takvoj situaciji ne želite propustiti čuti važne informacije. Tako nećete propustiti ni kada vam se netko obrati dok slušate glazbu, na primjer u autobusu ili tramvaju. (Doduše, Comply™ naglavci za slušalice dosta dobro prigušuju buku, pa nekada nije dovoljno samo isključiti sustav za zaštitu od buke.) Zbilja zanimljiv pristup.

04_BO_PLAY_Beoplay_E4

Što se tiče izdržljivosti baterije, iz B&O PLAY-a tvrde da ugrađena baterija od 330 mA/h omogućuje 20 sati aktivne zaštite od buke, te da je možete u potpunosti napuniti za 2,5 h. Nismo provjeravali tu tvrdnju mjerenjem, pa ćemo im vjerovati na riječ: baterija je možda trajala kraće od navedenog, ali zvuk je bio odličan. Kada snaga padne ispod 10%, LED lampa počinje svijetliti crveno. Slušalice možete puniti i dok ih koristite, što je osobito korisno tijekom dužih letova.

Zvuk

Usprkos aktivnoj zaštiti od buke, E4 imaju kvalitetno Bang & Olufsen Signature Sound zvučno okruženje, koje je čuveno po svojoj izbalansiranosti. Zašto kažemo „usprkos aktivnoj zaštiti od buke“? Vjerojatno svi znaju da se zvučno okruženje malo mijenja kada uključimo taj sustav na ovakvim slušalicama. Isto vrijedi za Beoplay H4 slušalice, ali to ne znači da se zvuk mijenja na gore.

05_BO_PLAY_Beoplay_E4

Što se tiče B&O zvučnog okruženja, dobili smo veoma uravnotežene i čiste zvukove, kao što smo naučili očekivati od ove tvrtke. To u praksi znači da bas nije pojačan kao što propisuju trenutni trendovi; sve frekvencije dobro su odvojene, a i visoki su zvukovi odlični. Naravno, cjelovito zvučno okruženje pitanje je osobnog ukusa, pa ne sumnjamo da će dio korisnika smatrati da ove slušalice zvuče šuplje.

Za takve situacije B&O PLAY-ev TrueTone nudi savršeno rješenje. Pomoću te funkcije možete prilagoditi zvukove svojih uređaja vlastitom ukusu. Međutim, ona radi samo s Bluetooth slušalicama i zvučnicima – a Beoplay E4 ne spada u tu kategoriju. To je loša vijest za sve one koji vole imati tu opciju na svojim B&O PLAY uređajima: mi smo shvatili da je nema tek kada smo je pokušali aktivirati. To također znači da, ako ne volite izvorni zvuk E4 slušalica, one nisu dobar izbor za vas. (Sa zadanim postavkama, E4 zvuče dinamičnije nego H5 podešene s funkcijom TrueTone.)

06_BO_PLAY_Beoplay_E4

Sažetak

Dakle, možemo zaključiti da su ove slušalice najbolje u B&O PLAY ponudi slušalica s aktivnom zaštitom od buke. Naravno, nemamo pritužbi na dizajn i kvalitetu, ali to smo već naučili očekivati od ove tvrtke. Jedini problem ovog proizvoda njegova je cijena. Naša procjena bila je 30% manja od stvarne cijene, što zbilja ne zvuči dobro, pogotovo ako se pita naše novčanike. Zbilja su skupe, pogotovo kada uzmemo u obzir činjenicu da se radi o klasičnoj formi slušalica sa žicama i nužnim priključkom. Stoga je jedino važno pitanje treba li vam zaštita od buke ili ne: ako da, duboko udahnite i kupite ih – vjerujemo da će ove slušalice nadmašiti Bose, što je zbilja iznenađujuće. A ako vam zaštita od buke nije toliko važna, bacite oko na druge proizvode ove tvrtke – mi vam preporučujemo Beoplay H5.

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!