imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Besplatna aplikacija tjedna: 8 mm Vintage Camera


Ljeto je službeno gotovo, a i petak je, pa je najbolji način da pozdravimo početak meteorološke jeseni besplatnom aplikacijom tjedna. Osim jednostavnih logičkih igara, Apple obožava i kategoriju fotografskih/video aplikacija. Jedna od njih je i 8 mm Vintage Camera.

Još prošlog tjedna, u svezi besplatne aplikacije Colossatron, rekli smo kako Apple u zadnje vrijeme ne bira vrhunske uratke kao besplatne aplikacije tjedna, nego poseže za starijim djelima. Taj se trend nastavlja i ovoga tjedna jer je 8 mm Vintage Camera postavljena na App Store još u prosincu 2010., što znači da je stara sedam godina. Ipak, doživjela je brojne promjene tijekom tog razdoblja, a zadnji je put nadograđena u ožujku ove godine.

Kao što ste već vjerojatno pogodili, ova aplikacija imitira „staru“ (mo’š si mislit’) 8-milimetarsku kameru. U početku traži mnogo dozvola i potvrda, ali čim to odradite, spremna je za upotrebu. U gornjem lijevom kutu možete vidjeti samu fotografiju s trenutno odabranim efektima. Možete birati između mnogo opcija, uključujući razne leće (njih ukupno 11) te filmske efekte (ukupno ih je osam). Drugim riječima, imate ukupno 88 opcija za snimanje fotografija i videa. Primjerice, Frame Jitter zbilja je zgodan, a omogućuje vam snimanje zbija autentično „starih“ snimaka.

Sve te filtere možete primijeniti na već snimljene uratke te ih tako dorađivati. Aplikacija ima ugrađen i program za izradu videa, pa možete povezivati slike i snimke, dodavati im teme te opise. Dobit ćete dvije teme sa samom aplikacijom, a možete kupiti još tri. Filmovima također možete dodati i glazbu iz vlastite kolekcije.

Premda se radi o staroj kameri, aplikacija se prilično razvila tijekom godina. Osim omjera 4:3, možete odabrati i omjer 16:9, te snimati videa u 4K rezoluciji. Doduše, to je sve pomalo besmisleno jer je poanta same aplikacije izrađivati fotografije i snimke lošije kvalitete. Ali možete odabrati način rada s 18 kadrova po sekundi pa će vam snimke izgledati kao da su načinjene Super 8 kamerom.

Ne radi se o revolucionarnoj aplikaciji i vjerojatno je nitko neće stalno koristiti, ali idealna je kada se želite malo zaigrati. Međutim, to nije dovoljno da je proglasimo jednom od boljih u redovima besplatnih aplikacija tjedna. Ako vam se sviđa, sada je možete preuzeti besplatno umjesto za 16,99 HRK.

Preuzmite aplikaciju 8 mm Vintage Camera iz App Storea (za iPhone, besplatna, IAP)
Preuzmite aplikaciju 8 mm Vintage Camera iz App Storea (za iPad, besplatna, IAP)

Kao i obično, sakupili smo još aplikacija koje su nedavno postale besplatne. Požurite ako vam se koja svidi, jer se originalne cijene mogu vratiti svakog trenutka.

Typic

Jednostavno dodajte bilo kakav tekst svojim fotografijama. Imate opciju umetanja citata, pa oplemenite svoju sliku zalaska sunca riječima Paula Coelha. Želite još? Nema problema. Tu je i mogućnost brzog i lakog dijeljena kako bi vaši prijatelji na Facebooku održali korak s vašim kreacijama. Sada je možete preuzeti besplatno umjesto za uobičajenih 34,99 HRK.

Golden Axe

Nedavno je objavljena SEGA Forever, koja vam omogućuje preuzimanje različitih klasičnih SEGA igrica. Sada je vrijeme za Golden Axe. Dodatna objašnjenja nisu potrebna.

SnowHaze

Radi se o privatnom pregledniku za iOS koji pokušava zaštititi vaše podatke na najvišoj razini. Evo što su autori rekli o njoj: „Vrlo vjerojatno ne prodajete oružje Jemenu putem interneta. Međutim, dovoljno je da se netko domogne najosnovnijih informacija o vama pa da imate problema. Vaši zdravstveni podaci mogu se prodati osiguravajućem društvu, koje vam onda može odbiti prodati osiguranje. Može se dogoditi da vidite samo skuplje avionske karte, jer stranica za prodaju točno zna kamo namjeravate putovati. […] Upravo smo zato napravili SnowHaze – prvi jednostavni preglednik koji zbilja štiti vaše osobne podatke.“ Inače košta 42,99 HRK, ali sada je možete preuzeti besplatno.

SYS Pro

Koristi li itko alate za nadgledanje hardvera na svom uređaju? U slučaju iPhonea, takvi su alati bespotrebni. Međutim, ako ste tek ušli u sveti svijet Applea te ostavili iza sebe Android uređaj, možda će vas zanimati neki zastrašujući podaci. Ova aplikacija zna mnogo toga. Možete prikvačiti grafikone s prikazom slobodnog prostora na disku na widgete, a pokazuje i sve osnovne podatke o uređaju. Sada je dostupna besplatno pa je možete preuzeti i malo se baviti analitikom.

Funnel

Uvijek propustite čuti vijesti dana? Ako preuzmete Funnel i razumijete engleski, možete poslušati petominutni podcast o najnovijim vijestima preuzetima iz poznatih svjetskih novina. Ova aplikacija koristi izvore poput BBC-a, CBC-a te WSJ-a. Možete postaviti podsjetnike, a pro verzija nudi opcije AutoPlaya i AutoStarta. Ako vas zanimaju vijesti iz svijeta, ova bi vam aplikacija mogla biti ugodno društvo dok ujutro idete na posao ili pak pijete kavu.

PlusKey

Ova aplikacija vladarica je tipkovnica. Savršena je. Nakon brojnih razočaravajućih tipkovnica raznih programera (isprobali smo i onu s emotikonima), čak ni Gboard više nije bio fora. Zato nam PlusKey dolazi kao melem na ranu. Dodajte je putem Settings > General > Keyboard, i pojavit će vam se mali kalkulator između tipkovnica. Zbrojite dvije brojke, postavite emotikon te to pošaljete nekome. A veliki je plus što aplikacija izgleda prilično slično originalnom kalkulatoru.

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!