imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Beoplay P2 – Glazbeni Oblutak


Imali smo B&O PLAY-evo najnovije sitno čudo, Beoplay P2 kod nas za probni period. Malena veličina, izdržljivi dizajn, odlična kvaliteta zvuka i par pametnih značajki karakteriziraju ovaj minimalistički Bluetooth zvučnik.

Nakon H9, opet nam je pružena prilika da koristimo drugi B&O PLAY proizvod na par dana kako bismo ga testirali. Ovaj puta u pitanju nisu bile slušalice, već lijepo izrađen Bluetooth zvučnik veličine prosječnog dlana. Jedna stvar koju smo željeli vidjeti tijekom ovog probnog perioda je imaju li ovi proizvodi opravdani razlog s kojim su dio bilo koje palete proizvoda, jer ovi maleni zvučnici inače nemaju odličnu kvalitetu zvuka kojom bi mogli opravdati svoje postojanje.

Ali sada! – pomislili smo. Ovo je ipak proizvod čuvene danske tvrtke Bang & Olufsen, iako je “samo” stvoren od strane pod-brenda s ciljem na puno širu korisničku bazu, B&O PLAY. Sve ovo znači kvalitetu u našem umu, stoga je to bila naša početna perspektiva za ovaj test: ako nam P2 ne pokaže zašto su ovi proizvodi sjajni, ništa neće. Sve što možemo reći jest da uopće nismo razočarani, ali počnimo od početka.

01_beoplay_p2_test_fullwidth

Izgled

Kao što je sada uobičajeno za B&O PLAY, možete osjetiti kvalitetu proizvoda, čak i na pakiranju. Dobijete kompaktnu malu bijelu kutiju s poznatim stilskim lifestyle fotografijama, i popisom najvažnijih funkcija na poleđini kutije. P2 će ležati ispred vas u svom svome sjaju jednom kada otvorite kutiju, smješten u relativno debelom crnom podlošku. Nemojte tražiti puno drugih stvari unutra, jer se pored zvučnika nalazi samo 40 cm dugačak USB-C punjač. Sigurnosne upute se također nalaze u kutiji, ali toliko su dobro sakrivene da smo ih pronašli ispod podloška na poklopcu kutije dok smo tražili korisnički priručnik. Iznenađujuće, ali korisnički priručnik nije uključen u pakiranju, već samo naljepnica na dnu proizvoda, s dvije figure koje vam pomažu pri namještanju zvučnika. Imali smo par problema s time dok smo sve postavljali, stoga bi preferirali imati korisnički priručnik.

Kao što se i očekuje od B&O PLAY-a, dizajn P2 je minimalistički, čist i predivan. Nemamo pojma kako maleni, sivo gridirani, eliptični zvučnik može izgledati tako dobro, ali iz nekog neobjašnjivog razloga jednostavno izgleda divno. Ni kvaliteta materijala neće posramiti ime brenda. Rešetkasti pokrov zvučnika je napravljen od aluminija, a ostatak kućišta je načinjen od snažnog polimerskog materijala koji je mek na dodir, stoga s lakoćom može kliznuti u vaš džep. Na dnu zvučnika, gumena površina zaustavlja P2 od klizanja posvuda, dok je traka na strani zvučnika načinjena od kože. Željeli bismo da svi Bluetooth zvučnici izgledaju ovako dobro.

Ništa ne razbija organsku harmoniju osim malenog otvora na kućištu za USB-C port, ali čak je i on toliko dobro sakriven da ga jedva možete primijetiti. Jedino dugme na cijelom zvučniku je slično postavljeno na gumenu površinu na samome dnu zvučnika. Toliko je neprimjetno da smo proveli otprilike 30 minuta dok nismo shvatili kako možemo uključiti i koristiti ovaj uređaj. Zbog toga smo mahnito počeli tražiti korisnički priručnik – sve dok nismo shvatili da naljepnica koju smo pokidali otprilike sekundu nakon što smo zvučnik izvadili iz pakiranja, sadrži odgovor na naša pitanja. Pro tip za sve koji se odluče kupiti P2: logo na dnu je zapravo dugme.

02_beoplay_p2_test_fullwidth

Kvaliteta zvuka, korištenje

Možda ćete se zapitati: ako je samo jedno dugme postavljeno na dno proizvoda i obično mu nije lako pristupiti (zvučnik je inače postavljen s dnom prema dolje na površinu), kako onda uopće kontrolirati ovaj uređaj? Odgovor na to je vrlo pametan trik koji su dodali P2. Rešetkasta površina na vrhu zvučnika ne služi samo kako bi zaštitila sami zvučnik iako se tako čini, ali ispod nje se nalazi touch površina. Štoviše, možete prilagoditi interakcije: ako želite, dodir na površinu će pauzirati ili pokrenuti trenutnu pjesmu, ili aktivirati Siri, omogućiti ili onemogućiti ekvilizator. To nije sve, P2 također razumije protresanje. Možete izmjenjivati pjesme kada protresete uređaj, ili isključiti alarm. Nevjerojatno!

Ove različite postavke su dostupne u B&O PLAY aplikaciji, gdje ne samo da možete prilagoditi interakcije, već također možete intuitivno postaviti zvučni profil koji želite. Ipak, uparivanje zvučnika se događa na tradicionalan način: nema ništa loše u tome, ali svi znamo koliko je W1 čip dobar – u usporedbi s time, zahtjeva više koraka. Uređaj uključujete s dužim pritiskom na gumb, i status LED će početi pulsirati plavim svjetlom. Nakon toga, morate samo pronaći P2 u Bluetooth izborniku glazbenog izvora i povezati ih. Proces nije dug i dovoljno ga je učiniti jednom, povezanost će biti stabilna od tada. Status LED je također smješten u jedan od otvora na rešetci te može pokazivati puno različitih boja.

03_beoplay_p2_test

Tri stvari su važne u vezi s ovim proizvodima: prvo, trebali bi biti lako prenosivi; drugo, trebali bi biti dovoljno izdržljivi kako bi ih mogli koristiti tijekom putovanja; treće, život baterije bi trebao biti dovoljno dug kako bi ga mogli nositi s vama cijeli dan. Srećom, P2 je uspješan u sva tri zahtjeva. S lakoćom ga možete staviti u svoju torbu ili čak u veći džep zahvaljujući njegovoj maloj veličini. Težina je malo više na crti; nije ekstremno težak (primjerice, nećete ga primijetiti u torbi), ali tih 275 grama se može osjetiti u džepu. U pogledu izdržljivosti, taj aspekt je u potpunosti zadovoljen kroz IP54; standardno usklađen dizajn otporan na prašinu i prskanje. Možete ga ponijeti sa sobom na plažu bez brige, P2 će izdržati.

U pogledu trajanja baterije, uređaj može reproducirati glazbu do 10 sati, što je posve dovoljno za dan na plaži, ali čak bi i višednevno kampiranje trebalo biti izvedivo, pogotovo ako ga ne želite koristiti cijeli dan. Istina, ovo nije najjače trajanje baterije od B&O PLAY-a, Beoplay A1 primjerice može raditi 24 sata, ali teško možemo zamisliti situaciju u kojoj bi vam bilo potrebno više od 10 sati. Punjenje traje otprilike 2 sata. Još jedna stvar koja pomaže trajanju baterije je ta da P2 ima stanje spavanja, pa ne morate uvijek isključiti uređaj, on automatski hibernira nakon 2 minute besposlenosti.
Uređaj konzumira vrlo malu količinu struje u ovom stanju, i sve što trebate učiniti jest pritisnuti dugme na dnu kako bi se glazba ponovo pokrenula.

04_beoplay_p2_test

Razgovarajmo sada o kvaliteti zvuka, koja je sveukupno dobra, iako ima svoja očita ograničenja koja su ukorijenjena u maloj fizičkoj veličini. Prvo, moramo reći kako ono što P2 može učiniti iznad svake razine i kako uopće nije upitno biste li trebali ponijeti Bluetooth zvučnik s vama. Problem s drugim proizvodima se nalazi u tome što ne zvuče dobro kao što bi zvučalo kada biste na primjer pojačali jačinu zvuka na svom mobitelu. U tom slučaju, zašto biste uopće nosili zvučnik sa sobom? Zvuk će biti loš u oba slučaja.

Međutim, P2 može stvoriti savršeno ugodan i kvalitetan zvuk za koji nikada ne bismo ni zamišljali da ćemo vidjeti od tako malog uređaja. P2 je poput glazbenog mrava: može biti nekoliko puta bolji u usporedbi sa svojom veličinom. Mogao je stvoriti vibracije na stolu na kojem je bio postavljen kada smo pojačali jačinu zvuka do maksimuma i mogli smo osjetiti kretanje zraka kada smo stavili ruku preko njega. ¾” visokotonac i 2” klase D kao woofer su postavljeni ispod mreže i mogu stvoriti zvukove od 68 Hz do 21 kHz. Možda ćete osjetiti nešto gubitka pri zvukovima basa, ali moramo se ponoviti: skoro je nemoguće napraviti nešto bolje s tako malenom veličinom.

Ne možemo se žaliti ni na jačinu zvuka. Uređaj u osnovi može doći do 2x15W, ali kada pojačate zvuk do kraja, može doći čak do 50W. Proizvod počinje škripati pri takvoj jačini zvuka, a zvuk se počinje kretati prema visokim tonovima, što znači da bi P2-ina izvedba bila ugodna za stol pun ljudi, ali nećete moći pružiti glazbu za cijeli kamp. Nema ništa drugo što bi se moglo reći o ovome proizvodu: P2 nam je dokazao kako Bluetooth zvučnici imaju mjesto na paleti proizvoda – iako naravno, trebamo da i ova kvaliteta bude tamo. Jedini negativni aspekt koji možemo spomenuti je to što možete čuti stalno cvrčanje ako se ništa ne reproducira, i ponekad se dogodi da glazba pukne.

05_beoplay_p2_test_fullwidth

Presuda

Sve u svemu, savršeno smo zadovoljni ovim proizvodom, i sretni smo ako vam je ovaj test dao nekakve ideje o isprobavanju Bluetooth zvučnika. Samo zamislite koliko bi P2 mogao biti koristan za vrijeme odmora: jednostavno ga ponesete sa sobom, stavite na tlo, i odmah možete slušati svoje omiljene pjesme u visokoj kvaliteti dok roštiljate.

Jedina stvar koja bi mogla učiniti ovo iskustvo pomalo kiselim je cijena, ali srećom, ni ona nije previše visoka, posebice kada ju usporedite s ostalim B&O PLAY proizvodima. P2 košta otprilike 160 eura (1197 HRK), što ga čini najpovoljnijim proizvodom na tvrtkinoj paleti Bluetooth zvučnika. A2 i Beolit 17 očigledno ne igraju u istoj ligi zbog svoje veličine, stoga jedini proizvod koji možete uzeti u obzir je A1, ako vam je prenosivost važna. A1 će biti nešto skuplji, iako će imati bolju kvalitetu zvuka i duže trajanje baterije. Nećete pogriješiti ni s jednim od ova dva proizvoda; jedino pitanje je koje točke su vam bitnije? Naravno, trebali biste ih isprobati prije nego što kupite zvučnik.

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!