imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Beoplay M3 test – posljednji komadić slagalice


Lansiran je novi B&O PLAY pametni kućni zvučnik, M3. Ne samo da je naslijedio sve dobre kvalitete većeg zvučnika, nego i želi šarmirati korisnike svojom pristupačnom cijenom.

Postoji dobar razlog zašto najviše volimo dansku tvrtku Bang & Olufsen te njihov brand B&O PLAY. U svijetu audio uređaja drže istu poziciju kao Apple u industriji pametnih telefona, tableta i računala. Prekrasan dizajn, izvrsni materijali, napredne funkcije. Nije ni čudo da uvijek jedva čekamo dobiti njihove najnovije uređaje. Tako je bilo i ovoga puta: zanimalo nas je otkriti što se krije u novom B&O PLAY-jevom M3-u.

Vanjština

Vjerojatno se nitko neće iznenaditi kada kažemo da je M3 poslastica za oči. Imali smo crnu verziju obrađenu pjeskarenjem staklenim perlama te model od anodiziranog aluminija, ali tek ovaj model s vunenom tkaninom ima onu karakterističnu skandinavsku minimalističku eleganciju. Jedno je sigurno: zvučnik ima sve klasične značajke Beoplaya. Detaljna mreža, kvalitetni materijali, ugodni lukovi, jasan dizajn i koncept – sve je ovdje.

Međutim, tu sve pravilnosti završavaju. Kao prvo, M3 prilično je težak: premda je veličine dlana, teži oko 1,5 kg. To nije važno radi prenosivosti, jer će zvučnik vjerojatno biti smješten na jednom mjestu. Dapače, zahvaljujući svojoj težini, uređaj će bolje sjediti na površini te neće poskakivati zbog vibracija uzrokovanim basom. Također, zvučniku je dodana i mekana polimerska baza, što dodatno učvršćuje njegovo prianjanje uz površinu.

Kada smo već kod baze, svi su ulazi uklonjeni s površine uređaja, te im možemo pristupiti putem skrivenog otvora na dnu. Imamo 3,5-milimetarski ulaz za slušalice, micro-USB ulaz, tipke za konfiguraciju te ulaz za napajanje. M3 ne može raditi isključivo na bateriji, pa će stalno morati biti priključen na struju.

Na tijelu zvučnika nalaze se samo tri tipke: za pojačavanje i smanjivanje glasnoće te višefunkcionalna tipka za pokretanje i pauziranje glazbe, ili pak za uparivanje. Sa strane ćete pronaći i dvije šarene LED lampe koje vam daju informaciju o statusu, snazi bežične veze, softverskim nadogradnjama te drugim sličnim stvarima.

Još jedna važna stvar jest da lako možete ukloniti mrežu koja prekriva membrane te ostaviti zvučnik bez nje – sve ovisi o tome koji izgled više odgovara vašem raspoloženju. Vjerojatno ćemo dobiti sezonske boje i za M3, kao što B&O PLAY obično radi za sve svoje proizvode.

Kvaliteta zvuka, uporaba

Prije no što smo počeli testirati M3, pokušali smo pretpostaviti na kojem će dijelu palete proizvoda biti smješten, a u konačnici smo zaključili da bi njegova najvažnija uloga trebala biti popunjavanje prostora među postojećim modelima zvučnika.

Top model, A9, kao da je osmišljen za stadione. A6 malo je obuzdaniji, ali i dalje može bez imalo problema ispuniti prostor do te mjere da na 75% glasnoće doslovno ne možete čuti što osoba pored vas govori. U usporedbi s ovim modelima, M5 prilično je diskretan, ali zahvaljujući prekrasnom dizajnu te ozvučenju od 360 stupnjeva, idealno mu je mjesto u sredini sobe.

Međutim, do sada nije bilo optimalnih rješenja za ozvučenje manjih prostora, a da zvuk ne bude preglasan. Uostalom, zbilja nema smisla staviti A9 u kuhinju. Srećom, M3 kao stvoren je za takva mjesta. Nemojte nas krivo shvatiti, dva zvučnika od 40 W dovoljno su moćna, ali neće biti predominantni u manjim prostorima.

Omjer kvalitete zvuka i veličine savršeno je zadovoljavajuć. Zadane postavke imaju malo presnažan bas, ali to se može lako promijeniti uz pomoć službene aplikacije kojom možete upravljati svim svojim B&O PLAY uređajima, i to lako i intuitivno. Distorzija nije prenaglašena, čak ni kod veće glasnoće; možete savršeno čuti svaku dubinu zvuka, ali nemojte očekivati idealno glazbeno okruženje. Ako bismo ga morali s nečime usporediti, rekli bismo da je M3 kao A1 stavljen u kutiju.

Možda se sada pitate zašto ne biste radije odabrali A1? Pa ipak je prenosiv. Istina, ali M3 ima sasvim drugačiju svrhu, a upravo je to njegova najveća prednost. S obzirom na to da se radi o pametnom kućnom zvučniku, ima neke funkcije poput drugih uređaja iz te kategorije. U B&O PLAY-u su mislili na sve, pa imate sve mogućnosti konekcije kao i kod ostalih pametnih kućnih zvučnika.

Tu su ugrađeni Chromecast, Spotify Connect, Bluetooth te AirPlay, a nećemo dugo morati čekati ni na AirPlay 2. Ako imate druge Beoplay Proizvode, možete ih lako povezati s M3-jem te stvoriti višeprostorni sustav. Stavite A6 u dnevni boravak, M5 u spavaću sobu te M3 u kuhinju: svima možete upravljati u isto vrijeme putem jednog intuitivnog sučelja.

Što se tiče cijene, Beoplay M3 nije samo najmanji, nego i najjeftiniji uređaj u ovoj seriji. Košta upola manje od svog najbližeg srodnika, M5-a. Naravno, to ne znači da je jeftin, ali spoj dizajna, funkcionalnosti i prekrasnih zvukova u tako malenom kućištu još uvijek su odličan razlog za kupnju.

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!