imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Beoplay H9 test – velikim slovima NEVJEROJATNE


Još jedan fantastičan B&O PLAY proizvod nas je fascinirao sjajnim materijalima od kojih je izrađen, kvalitetom zvuka i dugotrajnošću proizvoda. Luksuzne slušalice savršeno odgovaraju filozofiji koju Apple ima na svojim računalima.

Ovo nije prvi put da B&O PLAY, brend koji je dio luksuzne danske tvrtke Bang & Olufsen, predstavi sjajne luksuzne slušalice. Beoplay H9 razumljivo prati tradiciju H8 modela, i to ne samo imenom. Aktivna eliminacija buke, inovativno touch korisničko sučelje i Bluetooth tehnologija prvo su se pojavile na H8 slušalicama. Ali, u ovom testu, nećemo uspoređivati ove slušalice s bilo kojim drugim B&O PLAY slušalicama.

01_beoplay_h9_test_fullwidth

Vanjština

Novi korisnici dobiju uz slušalice veliku bijelu kutiju, koja ima vrlo zanimljivu lifestyle fotografiju s prednje strane. Kada otvorite kutiju, odmah vidite slušalice, koje su u našem slučaju bile crne. Ispod slušalica nalaze se dodaci koji su uredno spremljeni u crne kutije, koje su jednako luksuzne kao i same slušalice. Dobijete i baršunastu mekanu torbicu, adapter, kabel s 3.5 mm nastavcima i uobičajene papire od uređaja. Torbica je toliko mekana da ćete ju htjeti stalno imati u rukama koliko je ugodna na dodir.

Veličina slušalica je potpuno normalna: slična je većini slušalica koje idu preko glave koje su na tržištu danas. Beoplay H9 prati dizajn H6 ili H7 slušalica u ovom kontektsu, dok su H8 bile slušalice preko glave, ali nisu prekrivale cijele uši. Potpuno je subjektivno kakav dizajn je bolji kojem korisniku, iako su u pravilu slušalice koje prekrivaju cijele uši udobnije. Materijali od kojih su izrađene slušalice su vrlo kvalitetni: polirani anodizirani aluminij, mekana janjeća koža, kravlja koža, tekstil, memorijska pjena. Ne bismo mogli niti poželjeti nešto bolje. Kada uzmete ove slušalice u ruke, odmah osjetite kvalitetu. Riječ je o elegantnom, ali masivnom proizvodu, koji je još uvijek poprilično lagan za svoju veličinu.

02_beoplay_h9_test

Dizajn vam se može činiti poznat, jer je sličan prijašnjim modelima. Krugovi se povezuju metalnom poveznicom, a mogu se okretati za otprilike 90 stupnjeva. To je dovoljno da ih možete položiti na ravnu površinu, kao što je vaš radni stol. Metal prolazi kroz poveznicu preko glave, dok je donji dio poveznice od tekstila, a gornji dio od kravlje kože. Materijali poveznice su toliko dobri da ste sigurni kako se nikada neće potrgati, samo će koža ostariti i dati slušalicama poseban izgled.

Na slušalicama se nalaze oznake koje vam govore koja je lijeva, a koja desna, kako ih nitko ne bi mogao zamijeniti. Vanjski dio slušalica je napravljen od aluminija, a u sredini svake ponosno stoji B&O logo. Desna strana razlikuje se od lijeve s malim poliranim krugom: tu se nalazi touch kontrola, o kojoj ćemo više riječi reći kasnije u članku. Različiti gumbi za kontrolu nalaze se ispod touch gumba: gumb za paljenje i gašenje slušalice, gumb za uparivanje, a je li uparivanje uspješno znate po LED svijetlu koje svijetli u raznim bojama. Lijeva strana također ima neke funkcije, a na njoj se nalazi izmijenjiva baterija.

03_beoplay_h9_test_fullwidth

Kvaliteta zvuka, korištenje

Prije nego što počnete koristiti proizvod, možda ne bi bilo loše da pogledate upute za korištenje, kako biste znali što sve može disk na desnoj strani slušalica. Moguće je napraviti praktički sve s njime: možete upravljati glasnoćom, pritiskom možete pauzirati i nastaviti pjesme, a možete se i javljati na pozive, kao i prekidati ili odbijati ih dugačkim pritiskom. Nadalje, možete mijenjati pjesme, kao i preusmjeravati pozive. Također, možete upaliti ili ugasiti aktivnu eliminaciju buke pokretom prsta prema gore ili dolje.

Ove funkcije rade dosta dobro, ali ako ne vidite gdje pomičete prst, može vam se dogoditi da pauzirate pjesmu iako ste htjeli pojačati glasnoću. Ove greške mogu postati pomalo iritantne, pa ćete možda poželjeti koristiti aplikaciju, koja je također vrlo elegantna. Naša najdraža opcija je equalizer, na kojem četiri koncentrična kruga predstavljaju različite vrste zvuka (warm, light, popping, calm). Ovisno o tome gdje povučete bijeli krug u sredini, možete podesiti koliko jak će biti pojedini aspekt zvuka. To je sjajno rješenje koje može shvatiti svaki laik. Brzo ćete pronaći zvuk koji odgovara vama, bez potrebe da se igrate s raznim frekvencijama kao na klasičnim equalizerima.

04_beoplay_h9_test

Slušalice ciljaju biti dobre za putovanja i za uredske situacije. Dizajn je zatvoren, što znači kako je samo dio koji je okrenut prema uhu otvoren, nema “ventiliranja” na stražnjem dijelu. To znači kako vam glazba neće “izlaziti” van, a ni vanjski zvukovi vam neće smetati. Kompromis je što je vibracija membrane nešto niža, što čini zvuk nešto užim. To nije nužno dobro ili loše, otvoren dizajn zahtjeva kompliciraniju tehnologiju proizvodnje i dobar je za kućnu upotrebu, dok je ovakav dizajn dobar za putovanja i ured.

Osim dizajna, aktivna eliminacija zvuka također pomaže ukloniti vanjske zvukove. To može izvesti neke nevjerojatne efekte. Ako probate isključiti funkciju dok ste u tramvaju, čut ćete toliko pozadinske buke, da ćete se zapitati kako ste mogli živjeti tako do sada. Naravno, glazba je puno bolja bez tih zvukova, ali budite oprezni kako vas ne bi pogodio automobil. Sjajno je što ne trebate raditi kompromise u smislu zvuka, jer eliminacija buke ne utječe na vaš odabrani zvuk. Jedina negativna strana je što vani uvijek čujete strujanje zraka, što je pomalo kontraproduktivno.

05_beoplay_h9_test

Ali, sve radi savršeno, a čak biste mogli koristiti slušalice samo zbog funkcije eliminacije buke. Zamislite da sjedite u knjižnici i ne čujete povlačenje stolaca. Najbolje je opisati taj osjećaj na slijedeći način: kao da gledate film na kojem su audio i video razdvojeni.

Nemamo ništa loše reći ni za udobnost. Jastučići za uši su izrađeni od memorijske pjene i janjeće kože, što znači kako slušalice možete nositi satima. Ne smetaju vam na ušima, jednostavno su udobne. Baterija ima 770 mAh, te može trajati 14 sati u komadu uz eliminaciju buke (na papiru), što nije najbolje na tržištu, ali je dovoljno za slušanje glazbe. Ako želite više, možete kupiti dodatne baterije, koje možete staviti kada je potrebno.

06_beoplay_h9_test

Pričajmo o kvaliteti zvuka. Danci su pronašli najbolji omjer između glazbe i točnosti zvuka s Beoplay H9 modelom. Iako su studijske slušalice sjajne, teško je obraćati pažnju na bilo što drugo kada ih imate na glavi, a nisu dobre za uredske prostore. Duboki bas je odličan za vježbanje, ali nekada vas može umarati u drugim situacijama. H9 su točne i detaljne, ali ih je još uvijek užitak koristiti. Objasnit ćemo ovako: ako su studijske slušalice filmovi od Tarkovskog, Beats slušalice su Transformeri 4, onda su Beoplay H9 slušalice Interstellar. Imaju svoje hollywoodske klišeje, ali su dobro napravljene i imaju dobru priču.

Najviše nas je iznenadila kvaliteta bežične tehnologije, jer nismo čuli razliku između zvuka kada smo koristili Bluetooth i žicu. Ako bismo bili iskreni, smatrali smo kako ne postoji bežični zvuk koji je dovoljno dobar, ali sada se trebamo ispričati i reći kako nismo bili u pravu. Beoplay H9 je dokazao kako je to moguće, iako vam je potrebna kvaliteta koju može ponuditi samo B&O PLAY.

07_beoplay_h9_test_fullwidth

Presuda

Cijena je visoka. Ali, ako uzmete u obzir da ste do kraja života mirni zbog zamijenjivih elemenata, možda ćete cijenu gledati u drugom svijetlu. Kada se kabel potrga, zamijenite ga. Kada istrošite jastučiće, zamijenite ih. Kada baterija počne trajati kraće, zamijenite ju. Dugoročno se isplati uložiti u ovakvu kvalitetu.

08_beoplay_h9_test

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!