imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Baš je fora restaurirati Apple I


Jimmy Grewal opsesivni je kolekcionar, a sada je napokon nabavio i jedan od 70 preostalih Apple I računala. Potom mu je priuštio veličanstveni postupak restauriranja, bilježeći pritom svaku fazu.

Grewal zbilja voli Apple I. Prije no što je nabavio vlastiti primjerak, sam je izradio u potpunosti funkcionalnu repliku. Srećom, znanje koje stekao tijekom tog projekta ubrzo mu je bilo izuzetno korisno.

Nabavio je Apple I ne znajući što ga točno čeka. Naime, odluku o kupnji morao donijeti isključivo na temelju slike. Riskirao je, pa se upustio u avanturu restauriranja, te pritom o svemu detaljno informirao javnost putem videa i objava na Twitteru.

Inače, Apple I jedan je od prvih Appleovih računala. Vlastitim ga je rukama dizajnirao mladi Steve Wozniak i radilo se o jednom od temeljnih Appleovih uređaja. U komercijalnoj prodaji bio je kratko, tek jednu godinu, a proizvedeno je ukupno 200 komada. Do danas ih je preživjelo samo 70, od kojih tek šačica njih i dalje radi.

Zato je Grewal imao puno sreće što je njegov Apple I bio u pristojnom stanju. Ipak, morao je uložiti mnogo truda samo kako bi ga oživio. Proces restauracije počeo je dobrim čišćenjem. Prvi šok doživio je kada je otkrio tragove korozije unutar uređaja. Srećom, ispostavilo se da se radi o ostacima antistatičke pjene koja je godinama prekrivala uređaj.

Računalo je na kraju proradilo, ali ne kako bi trebalo. S tim u vezi, Grewal ima savjet za sve koji se odluče upustiti u ovakvu avanturu: nikada nemojte koristiti tipkovnicu kompatibilnu s Appleom II za starije serije. Premda je uređaj pristojno radio, bilo je problema. Također, pronašao je tragove korozije na modulu RAM-a, ali uspješno je se riješio. Tada je uređaj napokon proradio kako treba.

U vrijeme lansiranja Applea I, nisu postojali periferni uređaji kompatibilni s njime; tek je kasnije bilo moguće kupiti Apple Cassette Interface (ACI) modul za 72 dolara. Radilo se o kazetofonu s običnim kazetama, a taj je uređaj omogućivao korisnicima da snimaju i čitaju podatke.

Grewal je malo prilagodio sustav, te zamijenio kazete iPadom koji je spojio izravno na ACI modul. Trebao je samo izraditi zvučnu datoteku ASCII portreta Stevea Wozniaka te pritisnuti play. I voilà – do devete minute videa, uređaj stariji od 40 godina počinje normalno raditi i stvara portret svog „stvoritelja“.

Izvor: 9to5mac

Izaberi pravi iPhone

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!