imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Autor Dooma nije uživao radeći s Jobsom


Kao što mnogi znaju, Appleov pokojni čelnik imao je zbilja jedinstven karakter. Dok nama, korisnicima, jako nedostaje, ne možemo reći da isto vrijedi za sve njegove bivše suradnike. Među njima je i John Carmack, autor Dooma, koji je ispričao podužu priču o svom odnosu s Jobsom.

Ime John Cormack možda će biti poznato onima koji su igrali video igre od njihovih samih početaka. On je autor kultnih uradaka poput Dooma, Wolfensteina 3D i Quakea – svih velikih hitova iz 90-ih.

Međutim, samo nekolicina nas zna da je Carmack neko vrijeme radio sa Steveom Jobsom. Prvi susret tih legendi dogodio se tijekom Jobsovog NeXT razdoblja. U to je vrijeme Carmack zbilja želio da njegova igra Doom nosi oznaku „Razvijena na NeXT računalima“. Jobs je u početku odbijao tu ideju, ali s vremenom je promijenio mišljenje.

Premda sam logo nikada nije stavljen na pakovanje, Jobs i Carmack počeli su razvijati poslovni odnos te suradnju. A onda su počele svađe. Okidač za prvu u nizu bio je Carmackov dojam da Jobs nema visoko mišljenje o njegovoj igri. Štoviše, činilo mu se kako je Jobs htio da igre na zauzimaju osobito važno mjesto na njegovim platformama.

Ipak, uspjeli su nadići taj problem jer je Jobs shvatio kako nema razloga izbjegavati to područje. Zato je Cormack bio zamoljen da pomogne sa zahtjevima igre te u postavljanju novog smjera razvoja. On je predložio adaptiranje OpenGL standarda, s čime se pokojni čelnik Applea nikako nije mogao složiti. Prema Carmackovoj priči, uslijedile su brojne burne svađe, prvenstveno zato što je Jobs imao naviku „govoriti pun samopouzdanja o stvarima u svezi kojih je bio potpuno u krivu.“

Njegov pristup, barem u mom slučaju, bio je da ismijava suvremena mišljenja, a onda mene izazove da mu se suprotstavim. To možda jest pragmatično, ali ne može biti dobro.

„Imam Pixar. Napravit ćemo nešto [neki API] što će zapravo biti dobro.“ Često sam bio frustriran jer je mogao pun samopouzdanja govoriti o stvarima u svezi kojih je jednostavno bio u krivu, poput cijene memorije za video kartice ili kolika se širina pojasa sustava može iskoristiti AltiVec ekstenzijama.

Kao što vjerojatno znate, Carmack je u konačnici uspio uvjeriti Apple u svoju ideju, što smatra jednim od svojih najvećih postignuća, te koje je imalo neizravan utjecaj na čitavu industriju. Doduše, morao je raditi na mnogo Keynotea s Jobsom, pa ne možemo reći da su mu se snovi u potpunosti ostvarili…

Mladi John Carmack.

Uvijek se sve radilo luđačkim tempom i s premalo vremena za usavršavanje, a obično je bio potreban lavovski trud brojnih pojedinaca kako bi se događaj uopće realizirao. A kao šlag na tortu, Jobs je čak rekao Carmacku da odgodi svoje vjenčanje jer je bilo istoga dana kada i Keynote.

Njihov se odnos nastavio srozavati, ponajviše nakon lansiranja iPhonea. Jobs je u početku dao prostora samo internetskim aplikacijama – prva verzija iOS-a nije imala App Store – dok je Carmack smatrao da se trebaju usmjeriti na mobilne aplikacije. Naravno, i ta je rasprava završila burnom svađom, a Carmackova uvjerenja našla su put do medija. To je u konačnici bila kap koja je prelila čašu.

Ljudi su nas izbjegavali. Ako je Steve bio ljut, Appleovi zaposlenici nisu željeli da ga njihova lica podsjećaju na taj osjećaj. Kasnije mi je jedan od direktora rekao da „Steve cijeni žučne razgovore“.

Kako sam i dalje bio razočaran, rekao sam neke stvari koje su dospjele u novine. Steveu se to nije svidjelo.

Steveova podjela svijeta na „junake i kretene“ bila je stvarna, pa sam nakon nekog vremena držanja visoke pozicije, pao do samog dna. Netko mi je rekao kako im je Steve dao izravne naredbe da mi ne daju pristup ranom iPhone SDK-u kada je napokon bio spreman.

Ipak, nekoliko Carmackovih igara lansirano je i na iOS-u, a posljednja se zvala Rage (Bijes) – tko zna radi li se o slučajnosti. Premda je imao saveznike u Appleu, njegova suradnja s Jobsom okončana je i nikada više nisu razgovarali.

Ovo je samo dio cijele priče koju je Carmack podijelio na Facebooku. Ako želite znati sve, ovdje možete pročitati njegovu objavu u cijelosti.

Izvor: MacRumors

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!