imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

ARKit je već na vrhu


Uskoro će biti gotovoa jedna važna aplikacija bez koje bi čitav ARKit bio besmislen: IKEA-in virtualni planer za namještaj. Vjerojatno nitko neće smisliti bolji način da iskoristi proširenu stvarnost u praksi.

Čak i kada su se pojavile samo glasine o tome da se Apple namjerava pridružiti tržištu virtualne/proširene stvarnosti, jedna od najčešćih tema bilo je pitanje primjenjivosti takve tehnologije. Dobro, svima je jasno zašto je virtualna stvarnost dobra: omogućuje vam da istražujete uzbudljive nove svjetove, uživate u igrama (ili čak filmovima), te da se pritom osjećate kao da ste fizički ondje. Ali proširena stvarnost? Priznat ćemo da je bila zabavna u Pokémonu GO, ali nitko nije mogao smisliti neku bolju primjenu. Osim ove:

Možete planirati koji namještaj staviti u dom, te isprobati kako će izgledati prije no što ga kupite.

01_ARKit_is_already_on_the_top

E, ovo je primjena AR-a koja uistinu može olakšati živote korisnicima, jer svatko od nas bar povremeno kupi novi komad namještaja ili dekoracije. Na temelju dugogodišnjeg promatranja, možemo zaključiti da se ovaj scenarij dogodi u osam od deset slučajeva:

Tata uzme metar iz kutije s alatom.

Tata i više nego precizno izmjeri mjesto koje treba popuniti.

Tata zabilježi mjere u bilježnicu iz matematike koju je posudio od svog djeteta (i to običnom olovkom, naravno).

Tata smjesti čitavu obitelj u auto pa svi zajedno idu u trgovinu namještaja.

Nakon pola sata besciljnog lutanja, stižu do odjela potrebnog namještaja.

U međuvremenu, dogode se dvije stvari. Prvo, roditelji moraju govoriti djeci da prestanu skakati na svaki krevet koji ugledaju. Drugo, mama već nosi 13 predmeta koji im uopće ne trebaju.

Potom nađu željeni komad namještaja, malo ga mjere, sve odgovara pa napokon mogu doma!

Naravno, imaju problema sa stavljanjem kutije u auto, pa tata mora kratko petljati oko nje, te skoro i sam završi u prtljažniku.

Kada se vrate kući, otvore kutiju i sastave namještaj, a onda slijede tri moguća raspleta:

60% šanse: Mami se ne sviđa boja/oblik/materijal/itd. = moraju vratiti namještaj.
30% šanse: Tata je zaboravio uračunati utičnicu prilikom mjerenja, pa sada veličina namještaja ne odgovara = moraju vratiti namještaj.
10% šanse: Sve je u redu i svi su sretni.

02_ARKit_is_already_on_the_top

IKEA-ina ARKit aplikacija koja se upravo izrađuje stat će na kraj ovom paklenom scenariju jednom za svagda. Tvrtka je već počela razvijati aplikaciju u teoriji. Koncept je prilično jednostavan: imate prostor gdje želite smjestiti namještaj, uzmete katalog te pomoću proširene stvarnosti smjestite odabrani komad na željeno mjesto da vidite odgovara li. Potom odlučite sviđa li vam se kako izgleda, pa – ako ste zadovoljni – odmah možete naručiti taj predmet putem aplikacije.

Savršeno.

Ako je ovo rješenje upola dobro kao njihov iritantan AR katalog (osmišljen iz istog ovog razloga), sigurno ćemo se zaljubiti u njega.

Izvor: 9to5mac

Beoplay_h9_i
Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.