imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

Appleu je ozbiljno stalo do zdravlja vašeg srca


A to najbolje dokazuje aplikacija Heart Study, te istraživanje o kardiovaskularnom sustavu provedeno u suradnji sa Sveučilištem Stanford.

Ovo je istraživanje zbilja jedinstveno na svom području, jer je prvo koje je službeno provedeno isključivo na podacima prikupljenima senzorima u Apple Watchu. Ti senzori bilježe nepravilan srčani ritam, a cilj je upozoriti korisnike na te nepravilnosti putem aplikacije.

Ovaj senzor u Apple Watchu koristi na stotine bljeskova zelenih LED svjetala u sekundi te fotodiode osjetljive na svjetlost kako bi zabilježio protok krvi u zapešću. Mjerenja se provode na različitim dijelovima zapešća, a Appleovi algoritmi potom analiziraju prikupljene podatke kako bi se dobili što točniji rezultati. Čak su i istraživači sa Sveučilišta Stanford zaključili da su mjerenja Apple Watcha najpreciznija među sličnim uređajima na tržištu.

Ako se ovaj projekt pokaže uspješnim kao što predviđaju u Cupertinu, a zaključci istraživanja provedenog na 500 000 ljudi budu objavljeni, izvori navode da bi se ti rezultati mogli predati FDA-u s ciljem isticanja ključne uloge softvera Apple Watcha u samom istraživanju.

Važnost Apple Watcha puno je izraženija s druge strane Atlantskog oceana, gdje liječnici i zdravstveni stručnjaci ovise o podacima raznih medicinskih pomagala. Sa svojom ResearchKit platformom, Apple pruža stručnjacima razne alate koji bi mogli biti od pomoći u istraživanju autizma i Parkinsonove bolesti.

Apple je stavio veliki naglasak na to da njihov vodeći dodatak može na što više načina pridonijeti očuvanju zdravlja korisnika, te daju sve od sebe kako bi najnovije funkcije dobile odobrenja laboratorija. Već se priča o mogućnosti da bi uređaj mogao mjeriti krvni tlak te razinu šećera u krvi, ali čini se da su našli rješenje za to u obliku narukvice.

Za sada se čini da im se sav ovaj trud isplati. Čak je i strogi FDA pokazao ljubaznost te su nedavno odobrili prvi zdravstveni dodatak Apple Watcha, što je ogroman korak naprijed za samu tvrtku u kontekstu medicinskih istraživanja.

Izvori: Apple Newsroom, Business Insider

iPhone_6_ponovo
Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.