imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Appleovi prihodi viši od očekivanog


Tvrtka je objavila najnovije fiskalno izvješće s rekordnim rezultatima te prihodima koji su nadišli sva očekivanja. Tim Cook otkrio je kako se aktivno koristi nevjerojatno velik broj Appleovih uređaja, te da se broj pretplata povećao za otprilike četvrtinu milijarde.

Apple je zaključio rekordni fiskalni kvartal sa svojim Q1 izvješćem, koje se odnosi na posljednja tri mjeseca 2017. godine, uključujući – očigledno – i prosinac, kada se tradicionalno ostvaruju najveći prihodi. Prema procjenama, očekivani prihodi bili su između 84 i 87 milijardi dolara; međutim, tvrtka je uspjela uprihoditi čak 88,9 milijarde dolara, što je 13% više od posljednjeg rekorda. Također, ove je godine Q1 uključivao 13 tjedana, dok je prošle godine taj kvartal pokrivao 14 tjedana. To znači da su tjedni prihodi porasli za čak 21% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Čelnik Tim Cook s javnosti je prvo podijelio jednu nevjerojatnu brojku, a tek onda prešao na detalje. Naime, trenutno se u čitavom svijetu aktivno koristi više od 1,3 milijarde Appleovih uređaja. To znači porast od 30% u zadnje dvije godine, što je uistinu zapanjujuće.

iPhone

Premda smo načuli glasine analitičara da je prodaja iPhonea X bila razočaravajuća, zbog čega bi tvrtka mogla povući taj uređaj iz proizvodnje, Tim Cook nije dao naslutiti da će se takvo što dogoditi. Dapače, od svog lansiranja, taj je slavljenički model donio najviše prihoda u sektoru iPhonea, a u prosincu je bio najprodavaniji pametni telefon na svijetu. Sve u svemu, modeli iPhonea lansirani 2017. godine u poslovnom su kontekstu najuspješniji iPhonei do sada, usprkos činjenici da je u prvom kvartalu 2017. godine prodano 78,3 milijuna uređaja, a u prvom kvartalu 2018. „samo“ 77,3 milijuna.

Usluge

Segment usluga jedno je od područja koje se najdinamičnije razvija, a ovo izvješće to i potvrđuje: prihodi u prvom ovogodišnjem kvartalu iznose 8,5 milijardi dolara, što označava porast od 18% u odnosu na isto razdoblje lani. Međutim, u usporedbi s posljednjim prošlogodišnjim kvartalom (Q4 iz 2017. godine), nije zabilježen značajniji porast. Tvrtka je na dobrom putu da do 2020. udvostruči prihode iz 2016. godine. To potvrđuje i činjenica da je u posljednjih 90 dana broj plaćenih pretplata porastao za 30 milijuna novih članova, pa Apple sada ukupno broji 240 milijuna pretplatnika.

Apple Watch

Prodaja Appleovog pametnog sata bilježi ogroman porast, a njihova vodeća pozicija na tržištu sve je čvršća. Porast broja prodanih uređaja i ukupne zarade zbilja je značajan – na gornjem grafikonu relevantne brojke prikazane su u odjeljku Drugi, jer Apple ne otkriva točne brojke u svezi prodaje Apple Watcha. Ipak, znamo da je prodano dva puta više Series 3 modela nego Series 2 modela prošle godine.

iPad

Zahvaljujući razvoju tržišta, prihodi od prodaje Appleovih tableta u stalnom su porastu već tri kvartala za redom. Porast u broju prodanih uređaja nije toliko velik – u ovom kvartalu prodano je 13,2 milijuna jedinica u odnosu na 13,1 milijuna u istom razdoblju prošle godine. Zanimljivo je da je više od polovice ukupno prodanih uređaja završilo u rukama novih korisnika, kojima je taj novi tablet prvi Appleov uređaj. U Kini je tako zabilježeno 70% takvih novih korisnika. Čini se da je reklama koja zamišlja svijet bez računala urodila plodom.

Mac

Jedino područje koje bilježi manji pad jest segment Macova. U odnosu na prvi kvartal prošle godine, kada je prodano 5,4 milijuna jedinica, u ovom je kvartalu prodan „tek“ 5,1 milijun. Cook je najviše promovirao novi iMac Pro. Također, zabilježeno je da je od ukupnog broja prodanih računala, čak 60% završilo u rukama novih korisnika – u Kini ta brojka iznosi nevjerojatnih 90%.

Q2 2018.

Apple je postavio sljedeće ciljeve za drugi fiskalni kvartal 2018. godine:

  • prihodi između 60 i 62 milijarde dolara,
  • bruto marža između 38 i 38,5%,
  • operativni izdaci između 7,6 i 7,7 milijarde dolara,
  • ostali prihodi/(rashodi) od 300 milijuna dolara,
  • stopa poreza od cca. 15%.

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!