imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

Appleovi inženjeri već koriste Siri zvučnik u svojim domovima


Kako se približava WWDC konferencija, sve je izvjesnije da će u bliskoj budućnosti Apple lansirati glasovni uređaj koji brine o pametnoj kući. U Bloomberga tvrde da znaju kako Appleovi zaposlenici već nekoliko mjeseci testiraju najnoviji Siri zvučnik u svojim domovima.

Američka internetska stranica o tehnologiji te njezin popularni novinar Mark Gurman – koji zna sve o Appleu – opet su riskirali objavivši vijest o Appleovom Siri zvučniku, ali čini se da to ni ovoga puta neće okaljati njihov dobar glas. Ako niste pratili vijesti posljednjih mjeseci, ovo je sažetak: glasovni uređaji za upravljanje pametnim kućama najiščekivaniji su proizvodi na američkom tržištu, a funkcioniraju tako da cijelo vrijeme slušaju razgovore ljudi oko njih te mogu izvršavati zapovjedi izdane sustavom glasovnog upravljanja.

01_apple_employees_testing_siri_speaker_at_home

Dvije vodeće tvrtke koje proizvode takve uređaje su Amazon i Google, s time da je Amazon jučer predstavio verziju tog uređaja sa zaslonom, nazvanu Amazon Echo Show. Otprilike u isto to vrijeme, Microsoftov pomoćnik također je dobio dodatan hardverski dio: Cortana se preselila u zvučnik Harman Kardon. U međuvremenu je i Apple iznio stav o toj temi; točnije, Phil Schiller u jednom je intervjuu rekao da smatra kako takvim uređajima – iako se temelje na glasovnom sustavu – i dalje treba zaslon, koji će biti od velike koristi u svakodnevnom životu.

Pa eto, Phile, ako si želio vidjeti kako bi to izgledalo, sada možeš kupiti Amazonov Echo Show, premda se za sada čini da čitavom proizvodu nedostaje temeljni koncept. Nije nam jasno zašto bi itko koristio taj uređaj za video chat, kada za to već imamo iPad. Phil vjerojatno ipak nije otrčao u najbliži dućan s tehnološkom opremom kako bi kupio najnoviji Amazonov proizvod. Uostalom, Gurman tvrdi da zaposlenici Applea već mjesecima testiraju Siri zvučnik u vlastitim domovima.

U cijeloj ovoj priči vrlo je zanimljivo vidjeti koji su dugoročni planovi svake tvrtke za ovu tehnologiju. Svi uređaji koji se trenutno na tržištu dostupni su za cijenu između 200 i 300 dolara: Amazon Echo Show sa zaslonom može se kupiti za 230 dolara, premda se tvrtka vjerojatno neće obogatiti na toj novoj liniji proizvoda. Međutim, prihodi bi im se mogli znatno povećati ako sadržaj objavljen na Amazon Primeu povežu s Echom, te omoguće online kupnju. S druge strane, Apple ima uslugu za streamanje glazbe, u iTunes Storeu možete kupovati filmove, a jednoga bi dana pretplatnici Apple Musica mogli na raspolaganju imati i serije koje bi kreirao sam Apple.

Nemojmo zaboraviti da Cookova tvrtka već nudi Apple TV – proizvod koji ne samo da je poprilično sličan Siri zvučniku, nego je već kompatibilan s tom tehnologijom. S obzirom na to da Phil Schiller smatra da je zaslon jako važan, vrlo je moguće da već spajaju te dvije tehnologije. Ipak, znamo da možemo očekivati Siri zvučnik ili nešto tome slično. Ono što ne znamo jest kada će takav uređaj biti predstavljen te koliko će se razlikovati od sličnih proizvoda konkurentnih tvrtki. Da moramo nagađati, rekli bismo da će biti znatno drugačiji.

02_apple_employees_testing_siri_speaker_at_home

Kao što smo već mnogo puta istaknuli, lijepo je dobiti novu liniju proizvoda, ali to nam malo znači ako sam softver nije dovoljno pametan da nauči korisnikovo ponašanje ili ako nije jednostavan za uporabu. Siri u tom pogledu osjetno zaostaje za konkurencijom: onaj početni polet davno je ispario, a Apple razvija sam program (pre)malenim koracima. Nadamo se da će se to promijeniti na ovogodišnjem WWDC-u te da će Siri doživjeti preporod. Samo bi u tom slučaju Apple zasigurno osmislio nevjerojatno dobar uređaj, jer jedno je sigurno – dobar hardver nije dovoljan.

Izvor: Bloomberg

Beoplay_h9_i
Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.