imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

Appleova skrivena iznenađenja


U brojnim softverima kriju se različita iznenađenja, poznatija kao uskršnja jaja, a čak 99% korisnika nikada ih ne primijeti. Donosimo nekoliko uskršnjih jaja koja možete pronaći u iPhoneu i Macu.

O čemu bismo drugome pisali tijekom uskršnjih blagdana, ako ne o ovoj vrsti uskršnjih jaja?

Počnimo s uskršnjim jajetom u iPhoneu za kojega vjerojatno svi znaju. Ako pritisnete Share kada otvorite Safari u svom iOS-u, iskoči izbornik u kojem tipka Add to Reading List nosi naočale. Možda ste to već shvatili, ali radi se o naočalama Stevea Jobsa!

01_hidden_surprises_by_apple

Sljedeće uskršnje jaje možete pronaći u ikoni za Voice Memo. Radi se o običnom zvučnom valu, zar ne? Točno, ali koji je to zvuk? Počnite snimati i recite „Apple“. Tako je, zvučni val prikazan na ikoni nastaje kada se izgovori riječ Apple.

02_hidden_surprises_by_apple

Linije u ikonama .swift dokumenata odnose se na čuvenu reklamu „Mislite drugačije“ (“Think Different”). Kod prikazan na ikoni navodno je dovršen i trebao bi funkcionirati, premda ne radi ništa posebno jer program nije operativan. Stvorit će funkciju nazvanu „heresToTheCrazyOnes“, te varijable blokovskog tipa nazvane „neprilagođeni“, „buntovnici“ i „izgrednici“, a na samom se kraju referira na poznatu rečenicu „Možete ih citirati, ne slagati se s njima, veličati ih ili klevetati.“

03_hidden_surprises_by_apple

Taj se tekst može pronaći i u brojnim ikonama OS X-a. Trenutno su to ikone za TextEdit, All My Files te za Notes u Mavericksu, iako u slučaju posljednjeg možda trebate posegnuti za povećalom. Ondje je zapisano: „Ne poštuju status quo.“

04_hidden_surprises_by_apple

Kad smo ga već spomenuli, taj se isti tekst može pronaći na svakom iPhoneu i Macu, i to na jednom od emotikona s knjigom (pogledajte na slici ispod). Zanimljiva je slučajnost da je dizajner emotikona dodao naslov The Apple Times na ikonu za novine.

05_hidden_surprises_by_apple

Siri ima nebrojeno mnogo različitih uskršnjih jaja (tako čak može i beatboxati), ali želimo istaknuti samo jedno. Ako zamolite Siri da vam ispriča priču, čut ćete jednu dugu o tome kako je taj program uopće dobio posao u Appleu.

06_hidden_surprises_by_apple

I na kraju, jedno od nama najdražih! Pogledajte ovu sliku Apple Watcha, koju možete pronaći i na Appleovoj internetskoj stranici.

07_hidden_surprises_by_apple

Kada je pogledati prvi put, izgledat će vam sasvim obično. Međutim, kada pobliže pogledate sliku zaslona Apple Watcha te pročitate monograme u nizu u smjeru kazaljke na satu, dobit ćete takozvani rickroll. Radi se o prilično kvalitetnom primjeru pa skidamo kapu osobi koja je dobila ovu genijalnu ideju te stvorila samu ilustraciju. Naime, rickrolling je internetski meme u kojem netko s vama podijeli link koji se navodno odnosi na temu kojom se bavite, ali on vas zapravo odvede do videa pjesme Ricka Astleya Never Gonna Give You Up. Osoba koja klikne na takav link rickrollana je.

iPhone_SE_akcija
Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.