imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Učinkovito počnite novu godinu!

Aplikacije koje će vam pomoći ostvariti ciljeve

Appleova najbolja direktorica nije zainteresirana za tehnologiju


Ne samo za Appleovu tehnologiju, već za bilo kakvu vrstu tehnologije. Ona nije tzv. “techie”. Ovu, kao i mnoge druge zanimljive činjenice saznali smo iz razgovora s Angelom Ahrendts o putu koji ju je doveo do elitnog kluba najuspješnijih ženskih vođa na svijetu.

Anglea Ahrendts stigla je u Apple 2014. godine. Prije toga, provela je 8 godina vodeći luksuzni britanski brend Burrbery, te ga je uspjela uzdići visoko; osim toga, dodijeljeno joj je i kraljevsko priznanje. U Appleu, ona je potpredsjednica zadužena za online i stvarne trgovine. To znači da ona upravlja time što i kako je izloženo u trgovinama i kako ih se prodaje. Obavlja svoj posao vrlo dobro i zaradila je naslov najviše plaćene ženske direktorice u SAD-u, te kod kuće za stol donosi znatno više od Tima Cooka.

Kakav je za nju bio taj trnoviti put do uspjeha? Dala je intervju za ABC-evu radijsku emisiju “No Limits with Rebecca Jarvis”. Ovo su najzanimljivije teme:

Prvi puta kada je razgovarala s Timom Cookom o navedenom položaju, Ahrendts nije bila toliko otvorena prema tome. Jasno je rekla da nije ljubitelj tehnologije, a najnovija ažuriranja nisu promijenila njeno mišljenje.

Želim biti zaista iskrena s vama, nisam ‘techie’.

Reći nešto poput ovoga izvršnom direktoru najveće tech tvrtke na svijetu kada vam nudi dobro plaćen položaj je prilično odvažno. Ali Ahrendts je dobila posao. Čini se da je za komercijalni položaj dovoljno voljeti novac umjesto tehnologije.

Kada se počela pripremati za posao, pročitala je puno toga o Steveu Jobsu. U sjećanje su joj se najviše urezale riječi koje je Steve Jobs rekao zaposlenicima prve Apple trgovine:

Ovo je posao, ali je i posao koji ima svrhu.

Ahrendts je također pričala i o godinama koje je provela studirajući. Zanimljivo je kako netko može pretvoriti kratkoročni neuspjeh u dugoročni uspjeh. Izvorno, htjela je postati dizajnerica, ali jedna od njenih nastavnica joj je savjetovala da potraži drugu svrhu jer nije pretjerano talentirana za dizajn.

Imala sam profesoricu na prvoj godini studija koja mi je rekla da zapravo nisam veoma talentirana u pogledu dizajna, ali imala sam prilično snažno mišljenje, pa me nazvala trgovcem. Tako sam završila u prodaji i marketingu.

Naravno, ne znamo što se moglo dogoditi, ali je zanimljivo znati da jedan iskreni nastavnik može promijeniti bilo čiji život. Ahrendts je sada mogla biti osrednja dizajnerica umjesto da postane jedna od najuspješnijih voditeljica na svijetu.

Cijeli podcast možete poslušati ovdje.

Izvor: 9to5mac

Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.