imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Napokon je stigla prva javna beta verzija iOS-a 12

Hoćete li i vi isprobati beta verziju?

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Appleov voditelj softwareskog inženjeringa smiruje brige: Face ID je budućnost


Appleov voditelj softwareskog inženjeringa Craig Federighi razgovarao je s Johnom Gruberom, te je u razgovoru spomenuo kako ne može čekati da vidi trenutak kada korisnici po prvi puta uzmu iPhone X u svoje ruke, a sve njihove brige o Face ID-u nestanu. Također je dodao: prepoznavanje lica je budućnost biometrijske identifikacije.

Predstavljanje nove tehnologije je uvijek riskantan korak, posebice kada zamjenjuje funkciju koja je do sada sjajno radila. Međutim, Federighi smatra kako je ova početna nesigurnost korisnika sasvim razumljiva, jer se ista stvar dogodila i u slučaju Touch ID kada je predstavljen 2013. godine. Također moramo dodati kako tehnologija naizgled nije funkcionirala posve savršeno tijekom Keynotea, i iako je pogreška pokazala koliko je Appleov sigurnosni sustav dobar, to je zaista oštar prvi dojam koji čak ni neki drugi ‘hands-on’ videozapisi ne mogu izbrisati.

Iskreno, svi jednostavno odbrojavamo do dana kada će korisnici napokon moći imati ove uređaje u rukama. Zato što mislim da kao i s Touch ID-em, za koji su ljudi u početku mislili ‘oh, Apple je napravio nešto što uopće neće raditi i nisam vjernik i neću koristiti tu značajku.’

Federighi kaže kako se Appleu sviđao Touch ID, no Face ID je puno bolje rješenje, zbog čega su odlučili zamijeniti Touch ID. Također je dodao kako će malena greška koja se dogodila tijekom Keynotea uskoro biti zaboravljena, onog trenutka kada se prvi članci s dojmovima pravih korisnika o iPhoneu X počnu pojavljivati. Ranije je postavljeno pitanje, zašto je potrebno povući prema gore po zaslonu nakon Face ID identifikacije, i zašto jednostavno nije dovoljno držati uređaj ispred našeg lica. Pa, odgovor je prilično jednostavan: tako će funkcije koje su postojale prije ostati dostupne. Možete pogledati sat ili pristupiti određenim funkcijama na upravljačkoj ploči bez otključavanja vašeg iPhonea.

U međuvremenu, izašla su i druga dva djelića informacija o Face ID-u. Jedna od njih je da je kombinacija tipki za snimak zaslona ista ona s kojom možete onemogućiti prepoznavanje lica, tako da ćete morati istovremeno pritisnuti tipku za uključivanje i isključivanje i držati jednu od tipki za glasnoću. Trik je u tome da kada držite tu tipku dulje, time onemogućite Face ID. Apple to pokušava riješiti onemogućavanjem te funkcije, kako Face ID ne bi bio slučajno onemogućen. Još jedna zanimljiva stvar bila je ažuriranje pravila App Storea, u kojima stoji da će programeri morati napraviti alternativne metode identifikacije za osobe mlađe od 13 godina (primjerice dodavanjem zaporke).

Iako iPhone X neće pohraniti bilo kakve fotografije korisnika, to je vjerojatno neophodno, tako da djeca ne mogu slobodno lutati App Storeom bez znanja roditelja.

Izvori: MacRumors i Apple Insider

iPhone RED

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!