imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Predstavljen iOS 12 – Apple WWDC 2018

Pogledajte nove funkcije sljedećeg sustava!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Appleov najveći partner Foxconn želi kupiti Toshibine čipove


Apple bi zbilja želio da proizvodnja memorijskih čipova za iPhone bude u njihovim rukama, pa su krenuli u ozbiljan aukcijski rat za Toshibinu tehnologiju, koja je trenutno na prodaju. TXMC i Foxconn, tvrtke koje su inače i Appleovi dobavljači, također žele pribaviti tu tehnologiju, a Foxconn je upravo dao ponudu koju je gotovo nemoguće odbiti.

NAND flash čipovi za pametne telefone jednako su važni dijelovi iPhonea kao i procesor ili RAM. Radi se o sitnim dijelovima koji funkcioniraju poput SSD-ova u računalima, a proizvođači moraju proizvoditi sve više tih jedinica i to većeg kapaciteta. Apple ne voli slučajnosti kada je u pitanju posao, pa uvijek prvi daju ponudu kada netko prodaje autorska prava. Međutim, to i nije tako jednostavno kao što zvuči.

01_foxconn_making_huge_offer_for_toshiba

S jedne strane, Apple nije jedina tvrtka s mnogo novaca i željom da bude jedna od rijetkih koja posjeduje određenu tehnologiju. No s druge strane, čini se da to i nije jedini važan kriterij. Foxconn, tajvanska tvrtka sa sjedištem u Kini, ponudila je Toshibi čak 27 milijardi dolara. Prema izvješću Wall Street Journala, nitko od drugih ponuđača nije dao toliku ponudu.

Japanski premijer Shinzo Abe želio bi zadržati jednu od najvećih japanskih tvrtki u rukama države, ili je pak dati američkoj tvrtki koja je partnerski povezana s nekom japanskom tvrtkom. Međutim, Foxconnova ponuda toliko je velika da ju je gotovo nemoguće odbiti, čak i ako će takva odluka donijeti nekoliko besanih noći premijeru Abeu.

02_foxconn_making_huge_offer_for_toshiba

Analitičari navode da Toshibin posao s NAND čipovima trenutno vrijedi 1,5 do 2 trilijuna jena. Foxconnova ponuda od 27 milijardi dolara vrijedi oko 2,8 trilijuna jena. U Toshibi su od početka govorili da će prodati tehnologiju onom ponuđaču koji da najveću ponudu i s kojim će transakcija biti najbrža. Čini se da je Foxconn trenutno u vodstvu, što je dobra vijest i za Apple, premda bi bilo još bolje kada bi sami uspjeli otkupiti ta prava.

Cookova bi tvrtka ovime mogla napraviti još jedan korak u smjeru smanjenja ovisnosti o proizvođačima te jačanja suradnje između hardverske i softverske proizvodnje. I korisnici bi mogli osjetiti pozitivne posljedice u obliku smanjenja cijena, a tvrtka bi povećala svoju zaradu. Kolaju i glasine da Apple želi proizvoditi jedinstvene grafičke akceleratore te da je Foxconn ponudio 3,5 milijarde dolara za Sharp. Pokušava li Apple povezati sve pod jedan krov?

Izvor: 9to5mac

Mac_10%_EDU

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!