imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Appleov ekosustav i njegove prednosti

Appleov ekosustav i njegove prednosti


Spomenuli smo već više puta kako Apple ima jednu veliku prednost: ekosustav. Ali, što znači ta magična riječ? Odlučili smo prikazati najbitnije funkcije koje omogućuju besprijekornu komunikaciju između uređaja u ovom članku.

iCloud

iCloud je srce, duša, esencija, početak i kraj ekosustava: najviše funkcija koje ćemo navesti temelji se upravo na ovoj usluzi. Potrebno je napraviti Apple ID svaki put kada aktivirate Apple uređaj, s kojime dobijete iCloud prostor od 5 GB besplatno. Moguće je i kupiti dodatni prostor: 50 GB je 1 euro, što je već solidna veličina. Moguće je nadograditi s 200 GB, 1 TB ili 2 TB, a cijena najvećeg paketa je 20 eura.

Appleov ekosustav i njegove prednosti

Zašto je ovo dobra usluga? Možete pristupiti svojim podacima na iCloudu preko icloud.com stranice čak i kada nemate svoje uređaje pred sobom. To znači kako možete pristupiti podacima na svakom računalu, čak i ako imate Windows XP na njemu. Ovi podaci mogu dolaziti iz raznih izvora zahvaljujući dobroj integraciji uređaja. Moguće je spremati bilješke, stvari koje ste kupili na iTunesu, Keychain lozinke, e-mailove iz Mails aplikacije, kontakte, kalendar i podsjetnike. Find My iPhone/Mac je temeljen na tome, kao i glazba, fotografije i još mnogo toga. Moguće je na iCloud Drive pohraniti praktički bilo koji format podataka.

Nije potrebno dalje objašnjavati. Pa ipak, trebali biste odrediti koji podaci su vam ključni kako biste ih pohranili na cloud, kako ne biste odmah iskoristili sav prostor koji dobijete u početku. Neki podaci mogu vam zauzeti mnogo prostora, a možete ih pohraniti na računalo ili na eksterni hard drive. Kako biste to podesili, odite na Settings > iCloud na vašem iOS uređaju, te namjestite sinkronizaciju određenih podataka. Moguće je isto namjestiti na macOS sustavu. Ako odete u izbornik System Settings > iCloud, možete odabrati podatke koje želite sinkronizirati.

Appleov ekosustav i njegove prednosti

Find My iPhone/Mac

Find My iPhone/Mac funkcija pomaže vam pronaći uređaje ako ih izgubite ili ako ih netko ukrade još od 2010. godine. Funkcionira na slijedeći način: potrebno je samo posjetiti iCloud stranicu, ulogirati se sa svojim Apple ID računom, te otvoriti Find My iPhone aplikaciju. Otvorit će se karta, a ako imate sreće, zelena točka označit će vaš uređaj. Ako imate više uređaja, možete ih mijenjati na padajućem izborniku. Ova opcija daje vam dodatne funkcije u gornjem lijevom kutu. Neke od njih su: “Play Sound”, što je opcija koja zove uređaj, pa ga možete naći po zvuku, “Lock” opcija zaustavit će pristup vašim podacima ako nemate Apple ID, što će onemogućiti neovlašteni pristup ako je uređaj ukraden, dok će “Delete” opcija obrisati sve podatke s iPhonea ili Maca, što je korisno ako imate osjetljive podatke na vašem uređaju.

Appleov ekosustav i njegove prednosti

Ove opcije dostupne su samo ako je uređaj online. Ako ga je kradljivac isključio, onda imate samo opcije kada kradljivac ponovno upali uređaj. Nije loša ideja namjestiti uređaj na “Lost Mode”, a možete i dodati kontakt broj, kako bi vas osoba koja pronađe uređaj mogla kontaktirati. Moguće je i dodati poruku koja će se pojaviti na Lock Screenu. Nakon toga, aplikacija će zatvoriti telefon, što znači kako će se moći upaliiti samo s postojećom lozinkom.

Appleov ekosustav i njegove prednosti

Find My iPhone opcija neće vam uvijek pomoći pronaći vaš uređaj, jer većina lopova zna zaobići sigurnosne funkcije, a ako ga izgubite, baterija će vas ograničiti u mogućnosti da pronađete uređaj. Ali, postoje brojni slučajevi u kojima policija koristi ovu funkciju u ozbiljnijim zločinima kako bi prikupili više informacija.

Appleov ekosustav i njegove prednosti

Sve što je potrebno učiniti je upaliti ovu funkciju u iCloud settings izborniku.

AirDrop

Nepouzdanost AirDropa bila je tema nekih šala već dugo vremena. Postoji i dijelić istine u njima: funkcija je radila ili nije radila zbog mnoštva misterioznih razloga. Ali, ovih dana je poprilično pouzdana. Riječ je o funkciji pomoću koje možete slati podatke s jednog Apple uređaja na druge. Ugrađena je u naše Apple uređaje, a vrlo je jednostavna za korištenje. Potrebno je upaliti Bluetooth i Wi-Fi na svim uređajima. Jednostavnije ju je koristiti na računalu jer je potrebno samo kliknuti desni gumb miša na datoteku koje želite prebaciti i odabrati opciju Share > AirDrop.

Appleov ekosustav i njegove prednosti

Na iOS-u proces nije teži: odaberite Share ikonu na odabranoj datoteci, zatim pronađite AirDrop opciju među ponuđenima.

Appleov ekosustav i njegove prednosti

Za AirDrop je potrebno imati barem iPhone 5 i iOS 7 operativni sustav. Kako biste omogućili ovu funkciju, potrebno je “povući” prstom prema gore na vašem uređaju, pritisnuti AirDrop ikonu u Control Centeru i odabrati tko može vidjeti vaš uređaj (nitko, svi ili samo vaši kontakti). Na Macu, kliknite AirDrop opciju u Finderu. Možete odrediti tko ima pristup u donjem desnom kutu.

Appleov ekosustav i njegove prednosti

Instant Hotspot

Možda vam se čini kao mala stvar, ali može vam značajno olakšati život ako nemate dostupan Wi-Fi, ali imate mobilni internet. Istina je kako pametni telefoni imaju opciju dijeljenja interneta, ali ova opcija je još jednostavnija.

Appleov ekosustav i njegove prednosti

Nije potrebno učiniti ništa, osim kliknuti na Wi-Fi ikonu na izborniku, a zatim će sustav prepoznati vaš telefon, te nakon toga možete odabrati hotspot. Nema jednstavnije opcije, a potreban vam je barem iOS 8.1.

FaceTime, iMessage

Appleove opcije VoIP i poruka su jedne od najboljih opcija koje nudi ekosustav. Mnogi ljudi prelaze na Apple proizvode zbog navedenih opcija. Obje aplikacije dostupne su na iOS i macOS sustavu. Možete slati poruke, fotografije i slično preko iMessagea, ili možete obavljati normalne i video pozive preko FaceTimea. Potrebna vam je internetska povezanost, a funkcije rade preko Apple uređaja. Aplikacije automatski prepoznaju tko ima ovu opciju, a tko nema: FaceTime opcija pojavit će vam se pokraj imena podataka koji ju imaju.

Appleov ekosustav i njegove prednosti

Potrebno je pronaći izbornik Settings > Messages & FaceTime kako biste ih aktivirali. Od tada kreće magija.

Handoff

Još jedna opcija koja je predstavljena kao dio Continuity-a. Cilj ove opcije je olakšati rad na više uređaja. Primjerice, ako otvorite aplikaciju Safari na vašem telefonu, moguće je nastaviti čitati članak na Macu, kada dođete u svoj ured. Riječ je o funkciji koja “radi odmah”: ako vam je uključen Bluetooth na oba uređaja, a program je kompatibilan na oba uređaja, pojavit će se Handoff opcija na uređaju. Na iOS uređaju pojavit će se mala ikona na lijevoj strani Lock Screena, dok će na Macu postojati dodatna ikona na lijevoj strani Docka, s malom ikonom telefona na gornjoj desnoj strani ikone. Ako kliknete na opciju (ili “potegnete” prema gore na telefonu), aplikacija će se pokrenuti.

Appleov ekosustav i njegove prednosti

Postoji nekoliko uvjeta za rad ove funkcije. Prvi je da oba uređaja moraju biti spojena na isti Apple ID. Drugi je da oba uređaja moraju imati barem iOS 8 ili OS X Yosemite sustav. Treći je da oba uređaja moraju podržavati Bluetooth Low Energy mod. Posljednju opciju možete naći na svim uređajima od iPhonea 5 nadalje, te od 2012 Macova nadalje. Kako biste uključili Handoff, odite na izbornik Settings > General > Handoff na iOSu, odnosno System Settings > General na macOSu, te odaberite Handoff opciju.

Appleov ekosustav i njegove prednosti

Zajedničke Desktop i Documents mape

Aktiviranje ove funkcije neće izazvati značajne promjene: omogućuje konstantnu sinkronizaciju Desktop i Documents mapa, a sadržaj ovih mapa može se automatski stavljati na iCloud Drive. Prednosti ove opcije su neupitne: možete spremiti najbitnije dokumente tako da uvijek imate pristup. Dodatna prednost je pristup vašim podacima na bilo kojem drugom iOS uređaju ako imate iCloud Drive aplikaciju. Aktivacijom ove funkcije vjerojatno ćete brzo ostati bez početnih 5 GB, a čak i 50 GB može biti malo, ovisno o korisniku.

Appleov ekosustav i njegove prednosti

Najjednostavniji način za aktivaciju ove usluge je preko postavki iClouda, koje možete pronaći na izborniku System Settings > iCloud, zatim iCloud Drive > Options. Kada ste u izborniku, odaberite opciju “Desktop & Documents Folders”.

Appleov ekosustav i njegove prednosti

Auto Unlock

Glavna funkcija koja se pojavila s novim macOS Sierra i watchOS 3 operativnim sustavima je mogućnost otključavanja vašeg računala pomoću Apple Watcha, bez potrebe za pisanjem lozinke. Nije potrebno ništa posebno učiniti ako imate svoj Apple Watch na ruci, samo je dovoljno sjesti uz računalo, otvoriti ga i spremno je za korištenje. Ali, mnogo stvari je potrebno kako bi ova funkcija radila kako treba. Sustavi moraju biti macOS Sierra i watchOS 3. Osim toga, iako su svi Apple Watch modeli podržani, računalo mora biti barem od kasne 2013. godine. Potreban je i zajednički Apple ID, uključen Bluetooth te ista Wi-Fi mreža. Apple Watch mora imati lozinku, ali ova funkcija radi samo ako je otključan. Internet Sharing ne smije biti upaljen na Macu, a autentifikacija s dva faktora potrebna je zbog zaštite Apple ID-a.

Appleov ekosustav i njegove prednosti

Ako je sve navedeno namješteno, uključite ovu funkciju u System Settings > Security & Privacy > General izborniku, u kojem omogućite Unlock by Apple Watch funkciju.

Appleov ekosustav i njegove prednosti

Lozinke

iCloud Keychain je najbolja opcija od svih. Uvijek je ovdje, obavlja svoj posao i radi bez ikakvih problema. Riječ je o virtualnom sefu u kojem se nalaze vaše lozinke za Safari, podaci o kreditnim karticama i Wi-Fi lozinke. Zahvaljujući tome, možete postaviti neke teže lozinke na vaše račune, jer će ih Keychain čuvati na sigurnom. Nadalje, sustav vam nudi postavljanje poprilično kompliciranih lozinki svaki puta kada se registrirate, pa se ne morate brinuti o tome.

Keychain vam može olakšati život i u drugim stvarima. Ne morate vaditi kreditnu karticu svaki put kada kupujete online. Dovoljno je zapamtiti troznamenkasti kod, a ostatak informacija se sam ispuni. Još jedna sjajna opcija je pamćenje Wi-Fi lozinki. Kada se prebacite na drugi uređaj, sve lozinke će se automatski prebaciti na njega. Tako to treba izgledati u 2016. godini.

Appleov ekosustav i njegove prednosti

Moguće je uključiti Keychain u iCloud settings izborniku.

Universal Clipboard

Još jedna vrlo korisna funkcija koju je jednostavno koristiti. Možete kopirati tekst na telefonu ili računalu, a zalijepiti ga na drugom uređaju. Riječ je o još jednoj funkciji koja je već uključena.

Potrebno je jedino imati macOS Sierra i iOS 10, računalo koje nije starije od 2012. godine i iPhone 5. Trebaju biti uključeni Bluetooth, Wi-Fi i Handoff na oba uređaja, te je potrebno da su uređaji na istom Apple ID-u.

Pozivi na Mac računalu

Ova funkcija je vrlo korisna. Vjerojatno ste svi doživjeli slijedeću situaciju: ostavite svoj telefon kod kuće s isključenim zvonom, a netko vas zove dok koristite prijenosno računalo. Inače biste propustili poziv, ali zahvaljujući ovoj funkciji možete vidjeti da vas netko zove, a čak se možete i javiti na računalu. Čujete osobu s kojom pričate preko zvučnika Mac računala (ili slušalica ako su spojene), a vi možete pričati preko ugrađenih mikrofona. S obzirom na to da se poziv odvija preko iPhonea, možete primati normalne GSM pozive, kao i FaceTime pozive. Potrebno je otvoriti FaceTime aplikaciju, ili odabrati u Contacts aplikaciji koga želite nazvati, te odabrati ikonu telefona.

Appleov ekosustav i njegove prednosti

Sučelje će otvoriti prozor u gornjem desnom kutu tijekom poziva. U njemu možete prihvatiti ili odbiti pozive, prekidati ih, stišati razgovor, odabrati video poziv ako koristite FaceTime. Možete i odabrati posebnu vizualizaciju zvuka kao dekoraciju prozora. Ako želite prebaciti na normalan poziv tijekom razgovora, nema problema, jer će izbornik iPhonea biti obojan u zeleno tijekom poziva: ako ga kliknete, možete prebaciti razgovor na telefon.

Za ovu funkciju, potrebno je imati barem iOS 8.1 i OS X Yosemite, koji moraju biti spojeni na istu mrežu. Potreban vam je i headset s vanjskim mikrofonom ako koristite Mac mini ili Mac Pro računala, jer ova računala nemaju ugrađen mikrofon. iPadovi također mogu primati pozive.

Appleov ekosustav i njegove prednosti

Aktivacija je vrlo jednostavna. Morate odabrati Allow Calls on Other Devices opciju u Settings > Phone > Calls on Other Devices izborniku, gdje također možete odabrati na koji uređaj želite preusmjeriti pozive. Na Macu, odaberite FaceTime postavke, te označite Calls From iPhone opciju.

iPhone_X
Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.