imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Appleov bilijunski pad


Prije nekoliko tjedana su bili na vrhu svijeta i imali su tvrtku s najvećom tržišnom kapitalizacijom ikad. Sada je to mjesto preuzeo Microsoft.

Krajem ljeta, pisali smo o tome da je Apple prešao dugoočekivanu barijeru od bilijun dolara. Postali su (skoro) prva tvrtka s tržišnom kapitalizacijom od 1 000 milijardi dolara. Sunce, zabava, nasmiješeni investitori.

Lako je pasti odavde. Panika je počela nakon posljednjeg tromjesečnog financijskog izvješća – iako je ono bilo o ogromnoj prodaji i nevjerojatnim postignućima – kada je Apple rekao da više ne žele dijeliti točne prodajne brojeve. Dionice Applea počele su padati, investitori su se povukli. Ipak, ova najava ne znači da postoje nekakvi problemi s prodajom iPhone uređaja. Jadni Tim Cook se pokušao izvući s njihovim prijašnjim uspjesima, ali to nije pomoglo.

Za rekord od bilijun dolara, Appleu je trebalo 207.05 dolara AAPL stope. Na vrhu je bilo oko 232 dolara. Sada se Apple nalazi negdje na 174.62 dolara. To je toliko ozbiljno da je čak i Microsoftova tržišna kapitalizacija iznad Appleove. Prema Bloombergu, ovo je najveći pad u proteklih 8 godina.

Što to znači za nas, korisnike? Uglavnom ništa, baš kao što je i 1 000 milijardi dolara značilo ništa – osim ako niste investitor -. Međutim, to zbilja pokazuje kako status tvrtke od bilijun dolara može biti zaista krhak.

Stoga, ako ste imali loš dan, samo pomislite na Tima Cooka, koji se probudio i otkrio da tvrtka vrijedi stotine tisuća dolara manje…

Izvor: MacRumors

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!