imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Appleov A12 procesor nadmašio je sve konkurente


Prema najpreciznijim benchmark testovima, procesor A12 energetski je učinkovitiji te snažniji od svih drugih mobilnih procesora, a uskoro bi mogao nadmašiti i performanse najboljih računalnih procesora…

Kada je u pitanju testiranje zaslona, oslanjamo se na DisplayMate, za kameru tu je DxOMark, a za benchmark testiranje procesora, vjerujemo AnandTechu. To su sve laboratoriji koji analiziraju navedena područja bez ikakvog upliva samih proizvođača.

Nakon predstavljanja novih uređaja, stigli su i rezultati testiranja. Prvo je DisplayMate rekao da nema boljeg zaslona na tržištu od zaslona iPhonea XS i iPhonea XS Max. Potom je DxOMark nahvalio kameru tih uređaja. Sada je na redu izvješće AnandTecha, a ni ono nas neće razočarati.

Appleov procesor A12 očigledno je najbolji na tržištu.

U usporedbi s procesorima drugih vrhunskih uređaja, razlike su u doslovno svakom pogledu toliko velike da na kraju testiranja nismo bili iznenađeni kada je Appleov najnoviji procesor bio dvostruko bolji od svih konkurenata. Nema tog Snapdragona, Kirina ili Exynosa koji se može usporediti s procesorom A12 u pogledu energetske učinkovitosti ili performansi.

Razlika u odnosu na Androidov SoC najznačajnija je. Appleovi SoC-i troše manje energije od Androidovih, ali imaju dvostruko bolje performanse. „Ako bismo normalizirali utrošenu energiju, ne bi me čudilo da Apple ostvari tri puta bolje performanse“, izneseno je u izvješću AnandTecha.

Jedini procesor koji se može uspoređivati s A12 jest prošlogodišnji A11 (čak i on nadmašuje sve konkurente). Na SPECint2006 benchmark testovima A12 je imao 24% bolje rezultate u sirovim računalnim kapacitetima, te je 12% učinkovitiji u očuvanju energije. Jedina su iznimka zadaci koji troše velike količine memorije, za koje je A12 trošio više energije.

Sljedeće je pitanje mogu li se Appleovi procesori uspoređivati s računalnim procesorima? Orema AnandTechu, prepreka koji razdvaja performanse postojećih Appleovih procesora i računalnih procesora vrlo je tanka.

Nekoliko je uzroka ovog ogromnog povećanja u performansama. S jedne strane, A12 je prvi mobilni procesor sa 7-nanometarskim čvorovima u komercijalnoj prodaji. Već smo pisali o toj novoj tehnologiji. S druge strane, ne smijemo zaboraviti razvoj neuralnog koprocesora, redizajniranog sistemskog cachea te povećanja broja jezgri, kao i kompresijske memorije CPU-a.

Sa sigurnošću možemo reći da Appleov A12 procesor ima brutalno dobre performanse i u laboratorijskom okruženju, ali i u stvarnom životu.

Izvor: MacRumors

iPhone Xs

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!