imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Predstavljen iOS 12 – Apple WWDC 2018

Pogledajte nove funkcije sljedećeg sustava!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Apple želi povezati Siri s porukama


Osobni pomoćnici najnoviji su trend i svakodnevno dobivamo nove vijesti o razvoju te tehnologije – srećom, ne samo od konkurencije. Appleov posljednji patent daje naslutiti da tvrtka želi poboljšati Siri i na razini hardvera i na razini softvera.

Mislimo na patent koji je odobren pod nazivom „Inteligentan automatizirani pomoćnik za rad u okruženju poruka“. Dokumenti sadrže i detaljne prikaze tog zamišljenog uređaja. Najvažnija značajka ovog patenta jest mogućnost da Siri započne interakciju s grupom, a ne da samo komunicira s jednom osobom kao do sada.

01_apple_plans_to_integrate_siri_into_messages

Ovaj zamišljeni sustav u mnogo čemu bi se razlikovao od onoga kojega sada koristimo, a njegova najveća prednost bila bi prepoznavanje govora. Bez obzira na naše želje i nadanja, Siri nije ni inteligentna ni pametna – možemo je samo opisati kao glupu. S ovim novim smjerom razvoja, Apple bi se mogao posvetiti stvarnoj upotrebi umjetne inteligencije. Ali pogledajmo prvo što bi takav sustav mogao ponuditi nama, korisnicima.

Osim što bi mogla analizirati podatke koje joj damo te točnije prepoznati govor, Siri bi mogla zatražiti pojašnjenje nejasnih rečenica putem tekstualne poruke te tako bolje upoznati korisnikove navike. Nadalje, u opisu samog patenta, spominje se da bi Appleova osobna pomoćnica mogla pristupiti spremljenim fotografijama te ih pregledavati. Već smo vidjeli da druge tvrtke uvode slične funkcije u svoje proizvode, ali ne uvijek uspješno.

02_apple_plans_to_integrate_siri_into_messages

Povezivanjem glasovne i tekstualne komunikacije, Apple bi mogao osigurati da korisnici komuniciraju s uređajem na najsigurniji i najugodniji način. Siri bi mogla bilježiti glasovne naredbe u obliku poruka i tako stvoriti bliskiji odnos s korisnikom. Također, u ovom sustavu temeljenom na tekstu, Siri bi mogla zapamtiti ono što vidi na slikama, a ne samo ih prepoznavati.

Evo jednostavnog primjera: u trgovini ste i stojite ispred police sa šamponima. Na glas komentirate kako biste sigurno isprobali novu marku da je jeftinija, ali kako vam treba onaj protiv prhuti, ipak ćete kupiti njega. Nekoliko tjedana kasnije kažete Siri da vam je šampon pri kraju te da vam namjesti podsjetnik da ga kupite kada sljedeći put idete u dućan. Tada bi vam vaša pomoćnica mogla savjetovati da kupite neku drugu marku zbog promjene cijena šampona.

03_apple_plans_to_integrate_siri_into_messages

U zaključku, ovaj bi sustav, uz pomoć interneta, mogao u cijelosti upravljati slikovnim i glasovnim informacijama koje su mu na raspolaganju, a sve to u obliku tekstualnog razgovora. To zvuči stvarno fora, osobito ako bi radio tako da koristi sve dostupne podatke kako bi što više pomogao korisniku. Još uvijek ne znamo kako će se sve te informacije navedene u patentu realizirati u budućnosti, ali zbog ovih novih saznanja imamo još veća očekivanja od ovogodišnjeg WWDC-a, na kojem će Siri sigurno biti glavna tema.

Izvor: Apple Insider

iPhone RED

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!