imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Apple WWDC 2018 – Vincent, jesmo li sretni?


Appleova godišnja konferencija za programere održana je početkom ovog tjedna. Predstavili su mnoge inovacije vezane uz softver – sada, željeli bismo iznijeti naše mišljenje o svemu tome.

Kao i obično, čim je Tim Cook spustio mikrofon na pozornici, mi smo odmah počeli pisati članke kako bi vam što prije donijeli sve novosti, a pisali smo o tome i u narednim danima. Iako smo iz sažetka izostavili kako rangirati ovogodišnju konferenciju u odnosu na prethodne i kako se nositi s informacijama koje su podijelili s nama. U skladu s time, ovo će biti članak s našim mišljenjem, stoga vas pozivamo da svakako raspravite o tome s nama.

Pa, nisam brucoš, vidio sam mnogo najava i Appleovih Keynotesa tijekom godina. Među njima bilo je mnogo onih koji su bili uzbudljivi, dosadni, zanimljivi ili pak jednolični. Stoga postoje temelji za usporedbu. Ukratko, moje mišljenje o najavama na ovogodišnjem WWDC-u je sljedeće:

Bilo je odlično.

Nekako, Apple uvijek nadilazi moja prethodna očekivanja. Kada jedva čekam pogledati Keynote, budući da se unaprijed može znati da će s nama podijeliti nevjerojatne uređaje ili sustave, tada me najviše razočara. U tom slučaju, obično smo suočeni s dosadnim i predvidljivim najavama. Međutim, kada očekujem dosadan i predvidljivi Keynote, uvijek me dočeka veliko iznenađenje. Isto se dogodilo i ove godine. Činilo se da će ovaj WWDC biti najdosadniji ikada. Srećom, nije bilo tako.

Pa, osnovna zamisao je bila da će Apple naučiti iz pogrešaka koje su napravili s iOS-om 11 i macOS-om High Sierra, smanjiti brzinu i isključivo se usredotočiti na stabilnost umjesto na funkcije. To uopće nije loša ideja, ali ne čini Keynote uzbudljivim. Iskreno, nisam mogao ni zamisliti, čak ni jedan dan prije WWDC-a, što bi Tim Cook i njegov tim mogli učiniti na pozornici.

Zanimljivi dio je to što zapravo nisu predstavili nevjerojatne stvari, ali ipak, ovaj Keynote bio je prilično složen. Zaista složen. Uistinu možemo cijeniti inovacije takvog Keynotea, iako moj puls nije prelazio 68 tijekom događaja.

Bez sumnje, ne bih rekao da su watchOS 5 i novi tvOS uspjeli postati odličan pogodak. Iskreno, ne bih mogao navesti bilo koje promjene osim toga da je joga uključena kao sport u watchOS-u 5 (iako je i automatski početak treninga prilično dobar). Srećom, iOS 12 i macOS Mojave su bili odlični. Ja bih riskirao i rekao da je Mojave postao najuzbudljivije ažuriranje od Yosemitea, barem s korisničkog stajališta. Dopustite mi da iznesem svoje argumente u vezi oba ažuriranja.

iOS 12

Da budem potpuno iskren, više me zanima uloga koju iOS 12 igra u povijesti sustava, nego njegove funkcije. U slučaju da se sjećate, prošle godine sam napisao nekoliko dužih članaka o povijesti iOS-a. Kada sam završio članke, činilo se da je iOS aktivan u trogodišnjem ciklusu. Prva verzija je pionir koji postavlja temelj. Druga verzija je usredotočena na funkcije, to je trenutak kada se većina inovacija uvodi u sustav. Konačno, treća je stabilizacijsko ažuriranje – tada se svi dijelovi sastavljaju kako bi činili kompletan sustav, a nakon godine dana, cijeli proces ponovno počinje iznova.

iOS 12 se savršeno uklapa u ovu ulogu kao treća faza: inovacije u umjerenoj količini, ali je promišljen i zreliji koncept. To praktički staje na kraj priči koju je pokrenuo iOS 10 (ili u biti, iOS 7). Dakle, s pravom možemo očekivati ažuriranje, jer što se nas tiče, ono će biti jedan od najvrjednijih predstavnika sustava.

Pretpostavljam da bi iOS 13 mogao doći s novim dizajnom i funkcijama u budućnosti, ali vjerojatno neće biti tako staložen kao iOS 12. Stoga trebamo cijeniti ovo mirno razdoblje.

macOS Mojave

Ne mogu poreći da je za mene Mojave bio apsolutna zvijezda večeri. Naravno, to je možda zbog činjenice da mi je macOS bliži od iOS-a, ali čak i s objektivnog stajališta, pohvale su razumne.

Prije svega, Dark Mode. Znam, to je samo estetska vrijednost, ali je ipak vrlo simpatična inovacija. Kao i u slučaju Dynamic Desktopa. Je li moguće živjeti bez njih? Naravno. Ipak, odlično je da su obje funkcije ušle u sustav i rado ću ih koristiti.

Slično tome, definitivno ću koristiti Stacks. Sada kada ga je Apple predstavio, jednostavno ne mogu čekati. To je funkcija koja čini macOS simpatičnim. Zbližit će korisnike i sustav. Nove Finder funkcije, upravljanje lozinkama, novi Mac App Store inspiriran iOS-om, sigurnije pretraživanje u Safariju, itd., sve to je potrebno za stvaranje simpatičnog sustava.

Mojave potvrđuje moje uvjerenje da Appleov najbolji softverski proizvod nije watchOS ili iOS, već macOS! Naravno, ima nekoliko pogrešaka i nedostataka, ali i dalje smatram da smo dobili vrlo složeni sustav koji je jednostavan i bogat funkcijama. Navedene inovacije će ga samo poboljšati.

Otvoreno ćemo reći da je WWDC bio veliko iznenađenje. Hoće li uspjeti ukloniti sve bugove do rujna ili hoće li funkcije biti učinkovite u praksi, leži u budućnosti, ali smjer je dobar. Samo se nadam da će ostati isti.

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!