imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Apple Watch može prepoznati rane znakove dijabetesa


Appleov pametni sat još uvijek nije prepoznat kao medicinski uređaj. Međutim, prema nedavnom istraživanju, aplikacija Cardiogram sada može prepoznati rane znakove dijabetesa s preciznošću od 85%.

Apple Watch vodeći je uređaj na tržištu pametnih satova – analitičari čak tvrde da je uspio nadmašiti švicarsku industriju satova. Ali to su samo nagađanja, a ne potvrđene činjenice. Ipak, jasno je da sve veći broj kupaca odabire upravo Apple Watch, te da to više nije samo dodatak, nego uređaj koji pomaže u vođenju zdravijeg života.

Appleov pametni sat sposoban je za razne zadatke. Idealno je društvo kako za one koji vole vježbati, tako i za one koji žele voditi brigu o svom kardiovaskularnom zdravlju te nadzirati svoje svakodnevne aktivnosti.

Prema istraživanju koje su proveli programeri aplikacije Cardiogram te Sveučilište u San Franciscu, ta aplikacija može pomoći Apple Watchu da prepozna rane simptome dijabetesa, vodeće bolesti današnjice. Rezultati su pokazali da 463 od ukupno 14.000 ispitanika u istraživanju ima dijabetes, koji im prethodno nije bio dijagnosticiran.

Svi se pitaju kako uređaj sposoban samo za mjerenje otkucaja srca može dijagnosticirati dijabetes. Odgovor nam je dao Johnson Hsieh:

Vaše srce povezano je s vašom gušteračom putem autonomnog živčanog sustava. Kako ljudi počinju obolijevati od dijabetesa, varijabilitet njihove srčane aktivnosti počinje se mijenjati. U istraživanju Framingham Heart Study iz 2015. godine utvrđeno je da visoki puls u stanju mirovanja te varijabilitet niskog pulsa mogu predvidjeti razvoj dijabetesa unutar razdoblja od 12 godina. Godine 2005., u istraživanju ARIC, otkriveno je da varijabilitet srčane aktivnosti brže opada kod dijabetičara nego kod osoba koje nemaju dijabetes, tijekom razdoblja od devet godina.

Na temelju ovih podataka, Cardiogram i Sveučilište u San Franciscu stvorili su DeepHeart, neuralnu mrežu koja bilježi preko 200 milijuna mjerenja. Također, zaključili su da Apple Watch i drugi fitnes uređaji mogu dijagnosticirati dijabetes s preciznošću od 85%.

Aplikaciju Cardiogram možete besplatno preuzeti u App Storeu.

Izvor: App Advice

iPhone XR

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!