imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Apple Watch bi mogao ostvariti veću zaradu od iPhonea


Međutim, da bi se to dogodilo, on mora postati medicinski uređaj sa svim vrijednostima. Srećom, u zadnje vrijeme puno pozitivnih razvoja pokazuje upravo u tom smjeru, a uređaj ima sve manje prepreka koje mu stoje na putu. Apple Watch gleda na vrlo obećavajuću budućnost.

Kada je Apple Watch izašao, nismo znali gdje će se točno ovaj proizvod nalaziti u vremenu i prostoru. Konačno, čini se da je konsenzus negdje između luksuznog dodatka, člana Appleovog eko-sustava te preciznog i high-tech fitness uređaja – barem je većina ljudi došla do tog zaključka.

U isto vrijeme, skriveni potencijal da bismo mogli koristiti Watch kao medicinski uređaj je bio prisutan od samog početka zahvaljujući senzoru koji mjeri otkucaje srca. Apple Watch je stvoren upravo za to, ako malo razmislite o tome: kada bi uspjeli staviti svu potrebnu tehnologiju u njega, on bi mogao postati medicinski centar koji neprestano nadzire zdravlje, s pristupačnom cijenom. Koliko bi korisno bilo kada bi liječnik neprestano imao podatke o razini šećera u krvi, krvnom tlaku i pulsu pacijenta dok pokušava dijagnosticirati ili spriječiti nešto.

Iako brojanje koraka, nadziranje otkucaja srca, kao i funkcije koje potiču na aktivan stil života, pa čak i aplikacija Breath koja se čini beskorisnom, indirektno rade za vaše zdravlje, očito je da postoji prostor za rast. Od početka je bilo vijesti koje podržavaju tu ideju. Saznali smo da je tehnologija za nadziranje otkucaja srca iznimno točna i da može pratiti čak i razinu kisika u krvi. Imali smo patente za narukvice koje nadziru krvni tlak, mjerenje razine šećera u krvi bez igala, i tako dalje.

Međutim, za sada, oni stoje na “to bi bilo sjajno” pozornici. To ne znači da se iza kulisa ne događa nikakav razvoj, već samo da prosječni korisnik ne vidi ništa od toga. Ipak, u posljednjih nekoliko mjeseci, objavljeno je puno opipljivih najava i vijesti koje ukazuju na taj put.

Počnimo s predstavljanjem funkcije nadziranja otkucaja srca koja je službeno ugrađena u najnoviji watchOS 4. Noviji modeli Watcha upozoravaju vas kada vam puls poraste, a ne bi trebao; također nadziru puls kada mirujete i mjere koliko se brzo otkucaji srca mogu vratiti u normalno stanje nakon vježbanja, što također može dati povratne informacije o općem stanju vašeg kardiovaskularnog sustava.

Što bi drugo moglo bolje opravdati postojanje ovih funkcija od činjenice da su se pokazale dovoljno točnima da spase živote. 28-godišnji James Green iz Brooklyna preživio je zahvaljujući tome što je primijetio da Apple Watch mjeri sve više zbunjujućih vrijednosti pulsa. Kada je posjetio liječnika, ispostavilo se da su uspjeli uhvatiti plućnu emboliju u ranom stadiju.

Ovo je tek početak. Još jedan važan čimbenik je američka Uprava za hranu i lijekove koja je tijekom ljeta predstavila tzv. Plan inovacije digitalnog zdravlja. Prema ovom pilot-programu, devet odabranih tvrtki, uključujući i Apple, će moći lakše prolaziti kroz stroge faze autorizacije. Do sada, to je bila najveća prepreka koja je stajala na putu do toga da Apple Watch postane medicinski uređaj.

Vjerojatno je zbog toga izašao prvi dodatak te vrste za Apple Watch, narukvica koja sadrži funkcije za koje smo prethodno morali ići u bolnicu. Uređaj nazvan KardiaBand može stvoriti točne EKG podatke. Povezana Kardia aplikacija uspoređuje stvorene podatke sa stotinama podataka zdravih i bolesnih osoba i analizira ih, te može točno otkriti abnormalni srčani ritam i atrijsku fibrilaciju, a sve to s odobrenjem FDA-a. Ovo je definitivno sljedeća razina.

Vrijeme kada bi Apple Watch mogao biti fitness sat ali i medicinski uređaj bi moglo uskoro doći. To je vrlo obećavajuće jer bi svi voljeli biti svjesni svog općeg zdravstvenog stanja. Nikada nije postojala bolja mogućnost za to nego sada, kada se otvara tržište nosivih uređaja.

Ako zbog ničeg drugog, mogući razlog zbog kojeg Apple tako ozbiljno shvaća ovaj put je to da ovdje postoji golemi potencijal za rast. Iako je iPhone još uvijek hit proizvod i ostvaruje ogromnu dobit za tvrtku, uskoro bi se moglo dogoditi da tržište počne dosezati puni kapacitet i da nema prostora za daljnji rast. To se dogodilo stolnim računalima i tabletima, iako je Apple uspio udahnuti život u tablete s iOS-om 11 i ažuriranjem hardwarea.

Medicinski precizan Apple Watch mogao bi biti savršeni plan B u slučaju da se drugi izvori prihoda počnu smanjivati. Veličina medicinskog tržišta je bila negdje oko 3,300 milijardi dolara u 2016. godini, i to samo u SAD-u. Očito je da kada bi Apple mogao staviti ruke na samo mali komadić toga, to bi već bila ogromna dobit, pogotovo ako razmišljamo na globalnoj razini.

Zimska promocija

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!