imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Apple Watch je otkrio pad i spasio život


67-godišnji Norvežanin pao je u kupaonici i ostao bez svijesti. Srećom, nosio je svoj Apple Watch Series 4, koji je automatski obavijestio hitne službe.

Toralv Østvang, 67-godišnji norveški umirovljenik pao je u kupaonici u sred noći. Međutim, onesvijestio se i pri padu udario glavom. Zadobio je tri frakture na licu, te je krvario, Budući da je bio potpuno sam u stanu, nitko ne zna koliko bi dugo tako ležao, niti bi itko primijetio nesreću i pozvao hitne službe…

Toralv Østvang

Ipak, imao je sreće, jer je nosio svoj Apple Watch Series 4, koji je zahvaljujući značajki Fall Detection otkrio pad. Nakon što nije reagirao na upozorenje, Watch je automatski obavijestio hitne službe. Zahvaljujući tome, prvo se odazvala policija, a zatim i hitna služba, te su spasili Torlavov život.

Njegova kćer rekla je norveškom NRK-u sljedeće:

Moglo je biti puno gore. Cijelo jutro se pitamo “Što bi se dogodilo da nije nosio pametni sat?” Nije nosio telefon u kupaonicu. Zapanjujuće je da je dobio tako brzu pomoć od alarma, sve dok ga policija nije pronašla. Radilo se o ozbiljnom padu, tako da mu je alarm vjerojatno spasio život.

Napisali smo nekoliko članaka o tome kako je Apple Watch spasio živote. Na primjer, prije nekoliko tjedana pisali smo o sličnoj priči vezanoj uz EKG funkciju. Međutim, ovo je prvi puta da pišemo o nekome tko na životu može zahvaliti značajki Fall Detection.

Toralvova kćer, obavijest o padu i Torlav u boljem stanju.

Značajka otkrivanja pada je automatski omogućena korisnicima starijim od 65 godina. Kako bi ju aktivirali, otvorite aplikaciju Watch na vašem iPhoneu, odaberite “Emergency SOS” i aktivirajte otkrivanje pada. Ako ste vlasnik Apple Watcha Series 4, značajka u potpunosti funkcionira u vašoj državi na sljedeći način:

Ako Apple Watch otkrije da se ne krećete približno minutu, pokrenut će odbrojavanje u trajanju od 15 sekundi, vibrirati vam na zapešću te aktivirati alarm. Alarm će postajati sve glasniji da biste ga čuli ili vi ili netko u blizini. Ako ne želite nazvati hitnu službu, dodirnite Poništi. Kada odbrojavanje završi, Apple Watch će automatski uputiti poziv hitnim službama. 

Kada se uspostavi veza, Apple Watch reproducira zvučnu poruku koja hitnu službu informira da je detektirao nagli pad, a zatim prenosi podatke o vašoj trenutačnoj lokaciji u obliku koordinata zemljopisne širine i dužine. Kad se poruka prvi put reproducira, zvuk je maksimalno glasan, a zatim se utišava da biste vi ili netko u blizini mogli razgovarati s operaterom. Poruka se nastavlja reproducirati dok ne dodirnete Zaustavi snimljenu poruku ili dok se poziv ne prekine. 

Izvor: 9to5Mac

Izaberi pravi iPhone

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!