imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Apple wants I produce memory for their devices


Vjerojatno bi vrijedilo svakog novčića da tvrtka ne mora ovisiti o drugima, pogotovo ne o suparnicima poput Samsunga. Prema jednom izvještaju, Apple je jedna od tvrtki koja sudjeluje u aukcijskom ratu za Toshibin odjel proizvodnje NAND flash memorijskog čipa.

Prije no što počnemo pričati o ovom aukcijskom ratu, objasnimo što je to NAND flash memorijski čip. Danas je većina novih uređaja opremljena Solid State Driveom (SSD diskom), koji ima velike prednosti u odnosu na hard disk driveove (HDD-ove), korištene u prošlosti. Primjerice, nemaju nikakvih pokretnih dijelova, pa su manje osjetljivi na mehaničke utjecaje poput pokreta, a i puno su brži. SSD diskovi najčešće se sastoje od dva dijela: memorijskog upravljača i memorijskih čipova. Upravo ti memorijski čipovi zovu se NAND-ovi.

NAND je takozvani „nezaboravljivi“ memorijski čip, što znači da će sačuvati sve podatke pohranjene na njemu, čak i ako nema izvora energije, pa je idealan za memorijske uređaje. Kako u današnje vrijeme i aparat za kavu mora imati memoriju, ova komponenta očigledno ima veliku važnost u suvremenoj informatičkoj tehnologiji. Trenutno postoje dvije veće tvrtke koje opskrbljuju svijet najvećim brojem NAND čipova, a to su Toshiba i Samsung. Toshiba je osobito značajna jer je to jedna od tvrtki koja je 1980-ih sudjelovala u izumu flash memorijskih sustava. Danas su odgovorni za 20% ukupne proizvodnje NAND čipova.

01_apple_buying_new_department_for_memory_chips

Sada je Toshibin odjel za proizvodnju memorijskih sustava stavljen na prodaju, i ovdje se vraćamo na Apple. Cookovoj je tvrtki očigledan cilj da sve manje ovisi o nezavisnim proizvođačima. Čak i kada su se pojavile prve vijesti o OLED ekranu za iPhone 8, spominjalo se da bi proizvodnja tog uređaja mogla biti u opasnosti jer Samsung, glavni proizvođač modula za ekrane, nije siguran da će moći držati korak s potražnjom za uređajem. Upravo bi ovakve neugodne i sramotne situacije Apple lako mogao izbjeći kada bi imao izravan utjecaj na većinski dio proizvodnog procesa. Kupnja Toshibinog NAND odjela bio bi veliki korak u smjeru ostvarivanja tog cilja.

Ipak, ne čeka ih lagan posao jer moraju ponuditi veću cijenu od giganta poput Googlea, Amazona i Broadcoma. Prema najnovijim vijestima, ova je posljednja tvrtka ponudila Toshibi 18 milijardi dolara, što je prilično mnogo novaca, čak i s Appleovog stajališta. Međutim, čini se da Broadcom i nije najzainteresiraniji ponuđač, nego da je to tvrtka Western Digital, koju zanima proizvodnja memorijskih uređaja te koja je na tom polju i prilično uspješna.

Prema navodima u novinama Korea Herald, Appleova dva glavna dobavljača, TSMC i Foxconn, ujedinit će se kako bi sklopili ovaj posao vrijedan milijarde dolara, što bi bile dobre vijesti za Apple. Nažalost, ni Toshiba, a ni japanska vlada, nemaju veliku želju prodati svoju tehnologiju Kinezima, jer se boje da bi tako njihove poslovne i tehnološke tajne mogle procuriti u javnost. S obzirom na to da informacije o novim Appleovim proizvodima dođu u javnost mjesecima prije samog lansiranja proizvoda, njihovi strahovi sasvim su opravdani.

02_apple_buying_new_department_for_memory_chips

Jedino je zapravo pitanje koliko jako Apple želi biti neovisan. Nije da im je NAND odjel apsolutno neophodan, pogotovo zato što bi ih proizvođači bez problema mogli opskrbljivati čipovima. Posljednji iPhone ima Toshibine NAND čipove, dok novi MacBook Pro ima čipove proizvedene u Samsungu. Ako bi Apple imao problema s jednim dobavljačem, lako bi mogli naručiti potreban broj čipova od druge tvrtke. A pritom ne bi trebali potrošiti oko 20 milijardi dolara na novi odjel…

Izvor: 9to5mac

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!