imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Apple je već popravio polovicu Intelovih problema


Cijeli svijet je zabrinut zbog problema koji su pronađeni u Intelovim procesorima. Što je posve razumljivo, budući da su gotovo sva računala i telefoni pogođeni. Apple je sada izdao izjavu o tome.

Govorimo o najtežem sigurnosnom problemu ikada. Ili točnije, o dva. Jedan pod nadimkom Meltdown koji se odnosi na Intelove procesore, te drugi, Spectre koji uz Intel, zahvaća AMD i ARM. Ono što im je zajedničko je to da neovlaštenim osobama omogućavaju pristup našim podatcima, čak i ako su oni šifrirani i zaštićeni lozinkom. Kako bi to postigli, dovoljno je stvoriti pametni JavaScript kod za preglednik.

Očito, problem je skandalozan i Apple je morao reći nešto o ovim događajima. U službenoj izjavi, naveli su sljedeće:

Sigurnosni istraživači su nedavno otkrili sigurnosne probleme koji su poznati pod nazivima Meltdown i Spectre. Ovi problemi se odnose na sve moderne procesore i utječu na gotovo sve računalne uređaje i operativne sustave.

Utječu na sve Mac i iOS uređaje, ali trenutno ne postoji exploit koji bi mogao utjecati na korisnike. Budući da bi iskorištavanje ovih problema zahtijevalo instalaciju maliciozne aplikacije na vaš Mac ili iOS uređaj, preporučujemo vam da preuzimate softver samo s pouzdanih izvora, kao što je App Store.

Apple je u iOS-u 11.2, macOS-u 10.13.2 i tvOS-u 11.2 već objavio protumjere kako bi pomogli u obrani protiv Meltdowna. Meltdown ne utječe na Apple Watch. U nadolazećim danima planiramo objaviti ažuriranja za Safari kako bi se obranili protiv Spectra. Nastavljamo razvijati i testirati daljnja ažuriranja za ove probleme i objavit ćemo ih u nadolazećim ažuriranim verzijama iOS-a, macOS-a, tvOS-a i watchOS-a,

Apple je uspješno ugasio vatru, te vam Meltdown sada ne može nauditi. Popravak Spectrea je nešto kompliciraniji, ali nadamo se da će ažuriranje Safarija riješiti i taj problem. Također je upitno hoće li popravci usporiti računala ili ne. Očekuju usporavanje od 5 do 30%. U Appleu su izjavili da nisu pronašli nikakve promjene tijekom macOS-ovih i iOS-ovih benchmark testova. Nadamo se da će to ostati isto i nakon sljedećeg ažuriranja.

Izvor: Apple

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!