imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Napokon je stigla prva javna beta verzija iOS-a 12

Hoćete li i vi isprobati beta verziju?

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Apple je usavršio Portrait Lighting uz pomoć stvarnih umjetnika


Prvi iPhone s dvojnom kamerom predstavljen je prije godinu dana, te mu je ubrzo instaliran (beta) dodatak pod nazivom Portretni način. Ove godine, uz iPhone 7 Plus ovu funkciju imaju i novi modeli s dvojnom kamerom; štoviše, sada imamo i opciju Portrait Lighting koju su Appleovi inženjeri usavršili uz pomoć priznatih umjetnika.

Jedna od najimpresivnijih novih značajki u iPhoneu 8 Plus i iPhoneu X je Portrait Lighting, koja u osnovi može postići isti rezultat na bilo kojoj fotografiji snimljenoj ispred bilo koje pozadine kao i onaj koji biste dobili da je fotografija snimljena unutar foto-studija. Baš kao i u slučaju Portretnog načina, i ovo je softwaresko rješenje, a Apple je nedavno podijelio s novinarom BuzzFeeda to da su se Appleovi inženjeri upustili u opsežno istraživanje vezano uz ovu temu čak i prije no što su počeli razvijati novu značajku.

“Nismo samo proučavali portretnu fotografiju; već smo se vratili skroz do slikanja.” rekao je Johnnie Manzari, dizajner u Appleovom timu za ljudsko sučelje.

Ako ste ikada pohađali umjetničku školu, znat ćete da ovo područje radi jednako kao i bilo koje drugo akademsko područje: kroz dugogodišnje studije o jednom predmetu. U ovom slučaju, razmislite prvenstveno o anatomiji, budući da umjetničko djelo može biti realistično samo ako je umjetnik prethodno pažljivo promatrao subjekt, sve ostalo (znanje, software) postaje sekundarno. Razvoj Portrait Lightinga je prošao kroz isti proces: tim je prikupio mnoštvo poznatih slika i fotografija i zabilježio sva mjesta na kojima su slike i fotografije imale učinak koji je bio isti kao i onaj koji je Apple želio postići.

Za to su, naravno, trebali vrlo brzu kameru i procesor s nevjerojatnim računalnim vještinama, a spojena snaga tih dviju stvari uspjela je postići softwareske promjene u nekoliko milisekundi. Zato što ovdje ne govorimo o jednostavnim efektima, već o manipulaciji informacija na slici. AR, Face ID, i iPhone X su opravdali povećanu stopu razvoja na području kamere i procesora, iz kojeg su na kraju proizašle još bolje stvari.

Nikada ne kažemo ‘napravimo bolju kameru’. Već ‘kakvu kameru možemo napraviti?’ Na koji način možemo pridonijeti fotografiji? […] Smatramo da je najbolji način stvaranja kamere postaviti jednostavna, temeljna pitanja o fotografiji. Što znači biti fotograf? Što znači uhvatiti uspomenu? Ako započnete tamo – a ne s dugim popisom značajki – često završite s nečim boljim. Kada uklonite složenost načina na koji kamera radi, tehnologija jednostavno nestaje. Onda ljudi mogu primijeniti svu svoju kreativnost na trenutak koji žele uhvatiti. I dobijete neke nevjerojatne fotografije.

Izvor: BuzzFeed

Kreativna i jedinstvena rješenja nikada nisu bila daleko od Appleovog svijeta. Jedna od najočitijih razlika u iPhoneu X u usporedbi s drugim iPhone uređajima bio je nestanak Home tipke. Pobliže smo pogledali deset godina koje je Home tipka provela kao dio telefona u ranijem članku.

BTS 2018

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!