imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Apple je usavršio Portrait Lighting uz pomoć stvarnih umjetnika


Prvi iPhone s dvojnom kamerom predstavljen je prije godinu dana, te mu je ubrzo instaliran (beta) dodatak pod nazivom Portretni način. Ove godine, uz iPhone 7 Plus ovu funkciju imaju i novi modeli s dvojnom kamerom; štoviše, sada imamo i opciju Portrait Lighting koju su Appleovi inženjeri usavršili uz pomoć priznatih umjetnika.

Jedna od najimpresivnijih novih značajki u iPhoneu 8 Plus i iPhoneu X je Portrait Lighting, koja u osnovi može postići isti rezultat na bilo kojoj fotografiji snimljenoj ispred bilo koje pozadine kao i onaj koji biste dobili da je fotografija snimljena unutar foto-studija. Baš kao i u slučaju Portretnog načina, i ovo je softwaresko rješenje, a Apple je nedavno podijelio s novinarom BuzzFeeda to da su se Appleovi inženjeri upustili u opsežno istraživanje vezano uz ovu temu čak i prije no što su počeli razvijati novu značajku.

“Nismo samo proučavali portretnu fotografiju; već smo se vratili skroz do slikanja.” rekao je Johnnie Manzari, dizajner u Appleovom timu za ljudsko sučelje.

Ako ste ikada pohađali umjetničku školu, znat ćete da ovo područje radi jednako kao i bilo koje drugo akademsko područje: kroz dugogodišnje studije o jednom predmetu. U ovom slučaju, razmislite prvenstveno o anatomiji, budući da umjetničko djelo može biti realistično samo ako je umjetnik prethodno pažljivo promatrao subjekt, sve ostalo (znanje, software) postaje sekundarno. Razvoj Portrait Lightinga je prošao kroz isti proces: tim je prikupio mnoštvo poznatih slika i fotografija i zabilježio sva mjesta na kojima su slike i fotografije imale učinak koji je bio isti kao i onaj koji je Apple želio postići.

Za to su, naravno, trebali vrlo brzu kameru i procesor s nevjerojatnim računalnim vještinama, a spojena snaga tih dviju stvari uspjela je postići softwareske promjene u nekoliko milisekundi. Zato što ovdje ne govorimo o jednostavnim efektima, već o manipulaciji informacija na slici. AR, Face ID, i iPhone X su opravdali povećanu stopu razvoja na području kamere i procesora, iz kojeg su na kraju proizašle još bolje stvari.

Nikada ne kažemo ‘napravimo bolju kameru’. Već ‘kakvu kameru možemo napraviti?’ Na koji način možemo pridonijeti fotografiji? […] Smatramo da je najbolji način stvaranja kamere postaviti jednostavna, temeljna pitanja o fotografiji. Što znači biti fotograf? Što znači uhvatiti uspomenu? Ako započnete tamo – a ne s dugim popisom značajki – često završite s nečim boljim. Kada uklonite složenost načina na koji kamera radi, tehnologija jednostavno nestaje. Onda ljudi mogu primijeniti svu svoju kreativnost na trenutak koji žele uhvatiti. I dobijete neke nevjerojatne fotografije.

Izvor: BuzzFeed

Kreativna i jedinstvena rješenja nikada nisu bila daleko od Appleovog svijeta. Jedna od najočitijih razlika u iPhoneu X u usporedbi s drugim iPhone uređajima bio je nestanak Home tipke. Pobliže smo pogledali deset godina koje je Home tipka provela kao dio telefona u ranijem članku.

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!