imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Apple ulaže u revolucionarnu proizvodnu tehnologiju


Tvrtka iz Cupertina otkrila je jednu od najvećih inovacija u nekoliko zadnjih godina. Ne radi se o vrhunskom uređaju, nego o potpuno novom i ekološki osvještenijem pristupu proizvodnji.

Aluminij je dobro poznat laki metal. S njime je jednostavno raditi, a u tehnološkoj industriji svi se uređaji prekrivaju upravo tim materijalom. Provjerili smo Appleovu ponudu i ta tvrda vrijedi i za njih. S obzirom na njihovu svestranost, bio je veliki izazov optimizirati proizvodnju, a Apple i dalje pati od premalih zaliha. Kada bismo pitali Tima Cooka koji je najteži zadatak u najuspješnijoj svjetskoj tvrtki, sigurno bi rekao organiziranje proizvodnje.

Nije samo važno da proces bude brz, važno je koja se tehnologija i kako koristi za različite Appleove proizvode. Na kraju krajeva, činjenica da u potpunosti rade na obnovljivim izvorima energije ne znači ništa ako uređaji koje proizvode nisu ekološki prihvatljivi. Apple je oduvijek imao zelenu viziju budućnosti te želju da pomogne u spašavanju Zemlje. Svakodnevno rade na ostvarenju tog sna: prema njihovoj najnovijoj objavi, još od 2015. godine rade s najvećim proizvođačima aluminija na svijetu kako bi zajedno osmislili proizvodnu tehnologiju koja bi se mogla početi primjenjivati na globalnoj razini već 2024. godine.

Alcoa Corporation i Rio Tinto Aluminium podijelili su informacije o novom postupku koji je trenutno samo patent. Njime se u potpunosti eliminira emisija ugljičnog dioksida te proizvodi kisik. Eureka!

Proizvodnja aluminija nije se promijenila još od 1866. godine. Utemeljitelj Alcoa, Charles Hall, osmislio je postupak u kojem se snažnom električnom strujom eliminira kisik iz aluminijevog oksida. Tim izvornim Hallovom postupkom izgara se mnogo ugljena i posljedično se proizvode staklenički plinovi.

Alcoinom novom metodom ugljen bi se zamijenio nekim drugim toplinskim vodičem, koji bi umjesto ugljičnog dioksida proizvodio kisik. Mnogi proizvođači aluminija čuli su za tu inovaciju, a tvrtka Rio Tinto Aluminum počela je pregovarati s Appleom da zajedno stvore sve preduvjete za njezinu realizaciju. Uspjeli su sklopiti ugovor, a kanadska će strana uložiti oko 144 milijuna dolara u cijeli projekt.

„Apple je posvećen unaprjeđenju tehnologija koje su dobre za naš planet i koje će ga zaštititi za nadolazeće generacije“, rekao je Tim Cook, čelnik Applea. „Ponosni smo biti dijelom ovog ambicioznog novog projekta, te se nadamo da ćemo jednog dana u proizvodnji naših uređaja moći koristiti aluminij nastao bez izravnog stvaranja stakleničkih plinova.”

Ova nova tehnologija koristit će se i u tehnološkom centru Alcoa, a druge svije tvrtke pokrenule su zajednički projekt Elysis, kojim će tu tehnologiju dalje razvijati kako bi se mogla proširiti i komercijalizirati, a početak prodaje planira se za 2024. godinu.

Osim financiranja projekta, Apple bi mogao biti najveći dobavljač ovih dviju tvrtki, kako bi proizvodnja iPhonea, iPada, Maca i drugih uređaja s vremenom postala u potpunosti ekološki prihvatljiva.

Izvor: Apple Newsroom

iPhone XR

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!