imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Apple uklanja na desetke ilegalnih aplikacija


Ovaj puta nije riječ o Kini ili čak zastarjelim 32bit-nim aplikacijama: tvrtka nastavlja lov na aplikacije koje ne poštuju pravila u Iranu. Odluka je bila očekivana u svjetlu sankcija SAD-a protiv Irana.

Appleova ruka se nedavno brutalno spustila na aplikacije iranskih tvrtki, posebno na one koje promoviraju lokalne usluge poput Snappa, koji je jednak Uberu u zapadnoj Europi, ili DelionFoods koji nudi uslugu dostave hrane. Iako su ove tvrtke vrlo popularne u zemlji, programeri prethodno spomenutih aplikacija već mjesecima ne mogu ažurirati aplikacije, kako navodi članak TechRasa-e. Sada su njihove aplikacije potpuno nestale iz App Storea.

Točnije, ne postoji službeni iranski App Store, štoviše, čak ni ne možete legalno kupiti iPhone, već se uređaji krijumčare u zemlju, iako je čak 11% tržišta u vlasništvu Applea. Usprkos toj činjenici, život se ne zaustavlja: 48 milijuna pametnih telefona je prodano u državi koja trenutno broji 80 milijuna stanovnika, od kojih su 47 milijuna korisnici društvenih mreža. Reagirajući na peticiju koju je potpisalo 2,300 osoba, Apple je izjavio da na App Storeu ne može biti nikakav sadržaj koji je povezan sa zemljom ili njenom ekonomijom na koju je SAD uveo embargo.

Situacija je slična i u Googleovom slučaju, iako oni nisu morali učiniti nešto toliko drastično kao što je Apple bio prisiljen učiniti: Play Store koji je aktivan u Iranu dopušta da samo besplatne aplikacije budu prenesene na Store. Novoimenovani iranski ministar telekomunikacija Mohammad-Javad Azari Jahromi kaže kako Apple s ovim korakom zanemaruje prava kupaca, što će imati posljedice.

U peticiji se također nalazi pismo upućeno izravno Timu Cooku, u kojem detaljno objašnjavaju kako će ova odluka imati drastičan učinak na iranske startup tvrtke i ekonomiju, te kako će mnogi izgubiti posao zbog te odluke. Apple je reagirao rekavši kako će zabranjene aplikacije biti dopuštene i vraćene u App Store što je prije moguće.

Izvor: TheVerge

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!