imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Apple treći na Fortuneovoj listi najutjecajnijih svjetskih tvrtki


Neporeciva je činjenica da određene međunarodne tvrtke oblikuju svijet. Apple je na čelu te skupine sa svojim tehnološkim inovacijama, a to je potvrdio i časopis Fortune. Tvrtka je zasjela na treće mjesto Fortuneovog najnovijeg popisa nazvanog „Promijeni svijet“: Tim Cook smatra da važnu ulogu u njihovom uspjehu imaju upravo njihovi proizvodi.

Časopis Fortune poznat je po sastavljanju popisa 50 tvrtki za koje smatra da imaju najveći utjecaj na naše živote. Na tom se cijenjenom popisu mogu naći telekomunikacijske tvrtke, banke, prehrambene tvrtke, te – naravno – tehnološke tvrtke poput Applea. Jedine koje su premašile Apple u ovom su slučaju američka banka JPMorgan Chase te danska multinacionalna tvrtka DSM, koja se bavi zdravljem i prehrambenim znanostima. Fortune je pored naziva svake tvrtke dodao i atribute, poput društvene odgovornosti, obrazovanja, pitanja obnovljivih izvora i sl. Naravno, Apple se s godinama dosta promijenio, osobito nakon što ga je preuzeo Tim Cook, ali on i dalje smatra da su proizvodi ti koji imaju najveći utjecaj na svijet.

Mislim da je glavni način na koji Apple mijenja svijet putem naših proizvoda. Pravimo proizvode koji postaju alat ljudima i omogućuju im da rade stvari koje inače ne bi mogli – omogućuju im da stvaraju, uče, podučavaju ili se igraju. Ili da rade nešto zbilja prekrasno.

Kada god se pokazala prilika, Apple se borio za ljudska prava te pravo na privatnost; također su sudjelovali u obrazovanju, a neosporno je da imaju i značajnu gospodarsku ulogu. Fortune također ističe kako je Appleov cilj oduvijek bio stvoriti proizvod koji svatko može koristiti. To se kosi s činjenicom da ti proizvodi i nisu najjeftiniji na tržištu. Cook je na to odgovorio rekavši da njihova primarna korisnička grupa više nisu samo bogati, što nam svima postaje vidljivo.

Uvijek ćemo se truditi poboljšati svijet. To je bila motivacija za stvaranje Applea još 70-ih. A ta se motivacija nije promijenila ni danas.

Izvor: 9to5mac

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!