imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Apple staje na stranu korisnika umjesto obavještajnih službi


Ovo nije prvi puta da Apple podržava prava korisnika na privatni život umjesto prava različitih vlasti. S iOS-om 12 priveli su kraju priliku koja je do sada omogućavala obavještajnim službama da pristupe podatcima u iPhoneu.

Znamo od Apple vs FBI slučaja da tvrtka ima drugačije stajalište kada je u pitanju pristup koje vlasti imaju različitim podatcima. S druge strane, vlasti imaju drugačije mišljenje. Oni tvrde kako je za istrage potpuno neophodno imati puni pristup podatcima koji se nalaze na uređaju, dok Apple smatra da ako FBI može pristupiti podatcima, bilo tko to može učiniti, stoga moraju isključiti sve izvore opasnosti.

Teško je odlučiti koja strana je u pravu, ali nećemo ulaziti u to, budući da svatko može odabrati stranu za koju smatra da je u pravu. Iako se čini da Apple s iOS-om 12 zatvara tehnološku rupu koja je omogućavala predstavnicima zakona da hakiraju u iPhone uređaje.

GrayKey kutija

 

Znate li što je GrayKey kutija? GrayKey kutija je alat koji je kupljen od strane stotina predstavnika zakona u SAD-u. GrayKey kutija je dizajnirana tako da ju se priključi na Lightning priključak iPhonea, gdje koristi podatkovni promet kako bi došla do lozinke, i to u samo nekoliko sati. Korisnici se ne moraju bojati svakodnevnih hakera, već agencija koje imaju alat i koje bi lako mogle zlorabiti podatke.

Apple jednostavno ne može dopustiti da se to dogodi, te inzistiraju na konceptu neprobojnog iPhonea.

Kako bi to postigli, iOS 12 će stići s novim automatskim izbornikom pod nazivom USB Dodatci. On će blokirati prijenos podataka putem USB priključka u slučaju da uređaj nije zaključan duže od sat vremena. Uz ovo rješenje, bit će nemoguće koristiti alate poput GrayKey kutije, jer oni ne mogu ništa učiniti s telefonom ako prijeđu ograničenje od jednog sata, iako je punjenje i dalje moguće.

Ako korisnik iz nekog razloga želi isključiti ovu funkciju, to je naravno moguće učiniti. Međutim, nije vrijedno toga zato što nećete osjetiti nikakve promijene tijekom svakodnevne upotrebe.

Izvor: MacRumors

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!