imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Apple se našao u neobranom grožđu na svojem najvažnijem tržištu


Premda je Appleovo osvajanje Kine počelo kao bajka, posljednje su godine pokazale da jedna svjetska velesila poput Kine može bez problema vući za nos jednu od najvrjednijih tvrtki na svijetu. Što Apple sada radi u najnaseljenijoj zemlji svijeta?

Kina je trenutno Appleovo treće najveće tržište nakon SAD-a i Europe, premda je početni entuzijazam i više nego splasnuo. Prema ovogodišnjem financijskom izvješću za treći kvartal, čak 18% ukupnog prihoda dolazi s tog tržišta. To je značajna brojka, bez obzira na to što su tvrtke poput Huaweija osjetno popularnije od Applea u Kini. Ipak, ono što brine jest činjenica da Cupertino bespogovorno sluša zapovijedi njihove vlade.

Ovo povećanje strogih kontrola može biti povezano s činjenicom da je kineska vlada počela smatrati Apple pružateljem usluga, a ne proizvođačem hardvera, što predstavlja opasnost za vladu. Ako se vratimo u prošlost, sjetit ćemo se da su prvo stali na kraj iTunes Movie Storeu, pa onda i iBook Storeu, a kasnije su i uklonili aplikaciju New York Timesa iz App Storea zbog jednog istraživačkog članka objavljenog u tim novinama. Potom je Apple trebao predati upravljanje serverom usluge oblaka lokalnim vlastima, a kao šećer na kraju sada imamo i probleme s VPN-om.

S druge strane, u SAD-u Apple može raditi što god poželi. Mogu se čak usprotiviti FBI-ju ako im se prohtje (priznali su da je bilo takvih situacija). Istovremeno, iste te bitke ne vode u Kini – tamo šute i trpe. Možda imaju pravo na to, a možda nemaju. Google je odustao od svega vezanog uz Kinu još 2010., premda njima uopće nije važno jesu li prisutni ondje ili nisu. Do sada su preplavili svjetska tržišta svojim uslugama, pa im nije bilo teško reći ne Kini. Jedini je problem što svi čekaju da se Apple usprotivi toj državi te stane iza svojih uvjerenja, o kojima na sav glas propovijeda drugdje u svijetu. A to će tek biti početak problema…

Izvor: 9to5mac

Pisali smo o zabrani VPN aplikacija u Kini. Postaje sve teže boriti se protiv cenzure u toj državi, barem na Appleovim uređajima.

Izaberi pravi iPhone

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!