imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Apple sada radi 100% na obnovljivoj energiji


Od svake utičnice u Cupertinu, do gigantskih serverskih farmi, sve Appleove zgrade u potpunosti rade na obnovljivim izvorima energije. Ne samo u SAD-u, nego širom svijeta, u 43 različite države. Jučer su postali 100% zeleni.

Danas je vrlo poželjno da velike tvrtke budu zelene i to se praktički smatra njihovom odgovornošću. Naravno, Apple se nije okrenuo obnovljivim izvorima energije isključivo iz plemenitih pobuda – „zeleni“ marketing mnogo bolje djeluje od „običnog“.

Ipak, ne možemo reći da nisu dosljedni. Za tvrtke takvog obima pohvalno je da rade s 50% obnovljive energije, ali Apple ne voli raditi stvari polovično, pa su odlučili doseći stopostotnu energetsku čistoću. I to širom svijeta, u 43 države, sve do posljednjeg pogona. Evo kako je Tim Cook komentirao tu objavu:

„Cilj nam je ostaviti svijet boljim nego što smo ga našli. Nakon godina napornog rada, ponosni smo što smo došli do tako velikog miljokaza“, rekao je Tim Cook, čelnik Applea. „Nastavit ćemo se truditi pomicati granice mogućeg s materijalima u našim proizvodima, načinima njihovog recikliranja, našim građevinama i našim radom s dobavljačima, kako bismo razvili nove kreativne i napredne obnovljive izvore energije, jer znamo da o tome ovisi budućnost svih nas.

Kako bi dosegli tih čuvenih 100%, Apple je morao uložiti mnogo novaca, vremena i energije. Postavili su solarne panele i farme vjetrenjača, te istraživali gorive članke na prirodni plin, razne sustave za proizvodnju električne energije, te nove tehnologije pohrane energije.

Prema službenoj objavi, trenutno rade na 25 projekata kojima proizvode 626 MW obnovljive energije. Samo su u 2017. otvorili dovoljno farmi solarnih panela da stvore energiju od 286 MW, što je više no što je itko proizveo u jednoj godini. Tu je još 15 drugih projekata koji će pružiti 1,4 GW zelene energije za 11 država.

Dostizanje ovog cilja od 100% bio je Appleov veliki san. Kao prvi korak, 2011. godine smanjili su emisiju stakleničkih plinova za 54%, te tako spriječili ispuštanje 2,1 milijuna tona CO2 u atmosferu. Do 2014., svi njihovi podatkovni centri radili su na obnovljivoj energiji, a 2016. godine energija dobivena iz obnovljivih izvora dosegla je 96%. Bile su potrebne samo dvije godine da prijeđu tih zadnjih 4%.

Moramo istaknuti da u računicu nisu uključeni dobavljači, a svi znamo da komponente uređaja dolaze iz mnogo različitih dijelova svijeta. To još uvijek nije najzelenije rješenje. Apple potiče sve svoje poslovne partnere da im se pridruže u velikom uspjehu: 23 dobavljača, uključujući Quanta Computer, Pegatron i Finisar, već su prihvatila taj poziv.

Čak i ako je sve to zbog rada na brendu, povećanja poslovne dobiti ili nekih drugih razloga, svaka im čast!

Izvor: MacRumors

Izaberi pravi iPhone

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!