imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Apple reagirao sa zamjenskim baterijama na akciji te većom transparentnošću


Apple je odgovorio na veliko nezadovoljstvo korisnika dubokom isprikom te akcijskom ponudom zamjenskih baterija. To je ujedno i reakcija na skandal koji je izbio zbog usporavanja uređaja radi kemijskog starenja.

Kako bi izbjegli još gori publicitet, Apple je sada objavio službenu izjavu u svezi vijesti da Apple optimizira (= usporava) uređaje kako bi izbjegli neočekivana isključivanja zbog kemijskog starenja baterija. Vijesti su se proširile svijetom prošlog tjedna te uzrokovale veliko nezadovoljstvo. „Apple namjerno usporava svoje uređaje kako bi vas naveli da kupite nove“ – takve naslove koji naprosto zovu da kliknete na njih preplavili su internet.

Premda se većina novinara s područja tehnologije slaže da se radi o pametnom rješenju neizbježnog problema – osobno sam prije nekoliko godina imao osrednji uređaj koji bi se gasio čim bi baterija pala ispod 15% – oni koji su napali Cupertino radi šutnje u pravu su. Potrebno nam je više transparentnosti.

Čini se da jednako misle i u Appleu: danas su objavili službenu izjavu u kojoj se ispričavaju što nisu dovoljno detaljno obavijestili javnost o promjenama uvedenima u iOS-u 10.2.1. Istaknuli su da ima cilj nije bio skratiti život samog proizvoda, niti narušiti korisničko iskustvo.

Željeli su postići upravo suprotno, a to su i uspjeli: tvrde da nakon te nadogradnje više nije bilo žaljenja na probleme koji su uzrokovali nagla isključivanja iPhonea 6 i kasnijih modela.

Litijsko-ionska baterija u našim uređajima stari – njezino konačno propadanje ne možemo zaustaviti, ali možemo ga usporiti. U ovoj je izjavi Apple istaknuo da nije važan samo ukupan broj punjenja baterije, nego i način na koji punimo svoje uređaje. Kod mobitela koji se drže u okruženju visoke temperature (primjerice, ako uređaj punite na toploj, pahuljastoj deki ili na poplunu) baterija može trajati osjetno kraće.

Zamjenske baterije na akciji i veća transparentnost

Ovako stvari stoje. Apple jest zakasnio s rješavanjem lošeg publiciteta i otvorenijom komunikacijom s korisnicima. Ali važno je da sada nude snižene cijene zamjenskih baterija bez obzira na potencijalni istek garancije, i to za sve uređaje pogođene ovim problemom. Nemamo detaljnije informacije o tome kada će ova ponuda biti lansirana, ali očekujemo da će biti dostupna u iSTYLE trgovinama početkom sljedeće godine. Iako nemamo ni službene potvrde o točnim cijenama, očekuje se da će baterije biti snižene sa sadašnjih 750 kn, na oko 250 kn.

Sljedeći uređaji uključeni su u ovu posebnu ponudu:

  • iPhone 6
  • iPhone 6 Plus
  • iPhone 6s
  • iPhone 6s Plus
  • iPhone SE
  • iPhone 7
  • iPhone 7 Plus

Osim ove ponude, važno je istaknuti da se početkom 2018. godine očekuje i nadogradnja s uključenom opcijom koja će nam davati više detalja o trenutnom stanju naše baterije. Nemamo konkretnije informacije o toj značajki, možda se radi o nečemu što će nam omogućiti da uključimo ili isključimo opciju za optimizaciju korištenja baterije, koja očigledno ima rok trajanja. U svakom slučaju, znat ćemo više o našim baterijama nego što znamo sada.

Ovo su najsvježije vijesti iz Appleovog sjedišta i nismo sigurni hoćemo li vam moći donositi informacije o daljnjem razvoju događa te o spomenutoj ponudi narednih dana uoči Nove godine. Čim budemo imali potvrđene informacije, obavijestit ćemo vas i o svim opcijama dostupnima u iSTYLE ponudi.

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!