imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Kada bismo mogli očekivati lansiranje iOS-a 12 beta?

Provjerili smo tendencije posljednjih nekoliko godina.

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Apple radi na jedinstvenim čipovima za računala

Apple radi na jedinstvenim čipovima za računala


San o tome da Apple sam proizvodi procesore je vrlo daleko i moguće je da se nikada neće ostvariti. Ali, tvrtka proizvodi sve više jedinstvenih čipova koji bi mogli smanjiti važnost njihovog partnera Intela.

Proizvodnja procesora za računala nije jednostavna stvar, a Intel je bez sumnje vođa u ovoj grani industrije. Apple bi trebao uložiti mnogo financijskih resursa u istraživanje i razvoj kako bi mogao proizvoditi ove dijelove za svoja prijenosna računala. Možda ne bi bilo niti previše dobro za tvrtku, bez obzira na činjenicu da Apple stavlja svoje procesore u iPhone od 2010. godine.

Apple radi na jedinstvenim čipovima za računala

Na ovaj način, Apple garantira najbolje mobilne procesore za iPhone, s najboljim performansama koje su moguće. Trebali bi imati mogućnost ući u ovaj pomalo neistraženi teritorij, kao što su to učinili s T1 čipovima. Ovaj čip je vrlo mali, ali vrlo važan dio Touch Bar MacBook Pro računala, koji pogoni Touch Bar i Touch ID.

Apple radi na jedinstvenim čipovima za računala

Bloombergov novinar Mark Gurman tvrdi kako Apple sprema nešto novo. Prema njegovim izvorima, tvrtka planira proizvodnju potpuno novog čipa koji bi bio dio Appleovih prijenosnih računala u budućnosti. Novo dio navodno ima kodno ime T310, a trebao bi se svima svidjeti zbog uštede energije. S novim dijelom, procesor niske potrošnje energije bi radio uz postojeći Intelov koji bi se koristio za manje zahtjevne funkcije, što bi uštedilo mnogo energije i produžilo trajanje baterije na MacBook Pro računalima.

Apple radi na jedinstvenim čipovima za računala

Ovakva situacija bila bi slična situaciji na 15” MacBook Pro računalu, koje ima dvostruki GPU, u kojem posebna kartica preuzima zahtjevnije funkcije, dok Intelova integrirana služi za sve ostalo. Vidjeli smo nešto slično i s procesorima: iPhone 7 ima četverojezgreni čip koji nekada koristi dvije jezgre kako bi uštedio energiju, a kada korisnik odabere kompleksniji proces, upale se sve jezgre.

Apple radi na jedinstvenim čipovima za računala

Ovakva situacija najkorisnija bi bila za prijenosno računalo kada ne sjedimo ispred računala, ali razni procesi još uvijek traju u pozadini, primjerice tijekom iCloud sinkronizacije (fotografije, emailovi, poruke i slično) ili nadogradnje sustava, kako ne bismo odmah morali tražiti punjač. Najveća razlika između T1 čipa i spomenutog procesora je što T1 čip služi samo za Touch Bar te ne sudjeluje u ostalim procesima u računalu, dok bi novi procesor bio spojen s ostalim dijelovima računala i procesima u pozadini.

Apple radi na jedinstvenim čipovima za računala

Ovakav razvoj bio bi sjajan za Apple, jer su prema zadnjim informacijama na petom mjestu na tržištu sa svega 7.5% tržišta. Iako, tvrtka dobro financijski posluje od izlaska novih MacBook Pro, a više manje svi Appleovi proizvodi su se dobro prodavali u zadnjih tri mjeseca. Nova tehnologija mogla bi korisnicima dati još više razloga za kupnju Pro računala, koja će vjerojatno doživjeti nadogradnju ovog ljeta, a s boljim trajanjem baterije mnogi korisnici MacBook Aira bi se također odlučili na nadogradnju.

Izvor: Bloomberg

iPhone RED

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!