imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

Apple radi na čipu namijenjenom za umjetnu inteligenciju


Jedina svrha ovog procesora koji Apple stvara, pod nazivom Neural Engine, bit će obrađivanje svih zadataka u vezi s umjetnom inteligencijom kao što su prepoznavanje lica i glasa. Bloombergove informacije tvrde kako će čip biti temelj za razvijeniju Siri.

To ne bi bio prvi put kako je Apple dodao procesor koji se nosi s određenim zadatkom u iPhone. Prisjetite se samo čipa koji je stalno nadzirao kretanje i predstavljen je s iPhoneom 5s, ili “Hey Siri” funkcije i njena stalna pažnja kada je predstavljena s iPhoneom 6s. Glavni razlog za ove funkcije je taj da one mogu pristupiti i obraditi informacije koje pružaju senzori bez mobiliziranja cijelog sustava, što će znatno povećati vijek trajanja baterije.

01_apple_working_on_dedicated_ai_chip

Sada kada je umjetna inteligencija vruća tema od nedavno u vezi s tech uređajima namijenjenim većoj publici, posve je logično stvoriti čip koji štedi energiju za ove zadatke. I AR (proširena stvarnosti) i prepoznavanje lica i govora će vjerojatno biti važni razvojni smjerovi u budućnosti; bit će važno da kontrola ovih funkcija bude bez kompromisa. To znači kako bi trenutno korisničko iskustvo trebalo ostati isto, ali uz nekoliko dodataka.

Bloomberg navodi na temelju anonimnih izvora unutar tvrtke kako se Apple već bacio na posao s ovim procesorom, kojeg oni sami nazivaju Apple Neural Engine. Zadatak je prilično jednostavan: ovaj čip će morati obraditi sve zadatke vezane uz umjetnu inteligenciju. Više od toga, Apple će također omogućiti programerima pristup ovom procesoru ako su glasine točne, što znači da će još više aplikacija moći iskoristiti prednosti koje pruža.

Mi, naravno, nemamo pojma kada će ova tehnologija biti predstavljena za opću upotrebu. Može biti i da će Neural Engine biti dio ovogodišnjeg WWDC-a ako zaista predstave Siri zvučnik, što postaje sve vjerojatnije, ali mnogi su mišljenja kako tvrtka neće biti spremna za to čak ni do predstavljanja iPhonea 8.

02_apple_working_on_dedicated_ai_chip

Usprkos tome, jedva čekamo vidjeti kakvih će se sve razvoja Apple dosjetiti u pogledu umjetne inteligencije, jer postoji ogroman potencijal na ovom području. Također, oni neće koristiti cijeli procesor za polu-pametnu Siri.

Izvor: Macrumors

iPhone_X
Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.