imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Apple preuzeo Shazam


Preuzimanje popularnog servisa za prepoznavanje glazbe najveće je ulaganje ove vrste koje je Apple napravio nakon 2014. godine, kada su kupili Beats za 3 milijuna dolara. Iz Applea su dali službenu potvrdu kupnje te obećali „uzbudljive planove“ za budućnost.

Vjerojatno nikome ne trebamo predstavljati Shazam: ta je aplikacija bila na svim pametnim telefonima prije no što su osobne pomoćnice imale tu funkciju (Siri koristi Shazamovu tehnologiju). Zanimanje je malo opalo, ali to je i dalje jedna od najpopularnijih besplatnih aplikacija za prepoznavanje glazbe. Zato je vijest da je Apple nedavno kupio tu britansku tvrtku vrlo značajna.

Naravno, nisu podijelili same financijske podatke, ali možemo nagađati. Kada su se prve glasine pojavile prije nekoliko tjedana, na TechCrunchu su spominjali 400 milijuna dolara, navodeći kao izvor osobu iznutra. Ako su uspjeli postići dogovor za ovu svotu, to se vjerojatno dogodilo na Crni petak jer je Shazamova tržišna cijena 2015. godine iznosila 1 milijardu dolara.

I Apple i Shazam u izjavi su komentirali kupnju. Evo što su rekli iz Applea:

Oduševljeni smo što će se Shazam i njihova talentirana ekipa pridružiti Appleu. Od lansiranja App Storea, Shazam je stalno držao poziciju kao jedna od najpopularnijih aplikacija za iOS. Danas je koriste milijuni ljudi širom svijeta, na različitim platformama. Apple Music i Shazam prirodan su par, s obzirom na to da su obje aplikacije strasno posvećene glazbi te pružaju korisnicima odličan glazbeni doživljaj. Pripremamo uzbudljive planove i veselimo se udruživanju sa Shazamom čim se potvrdi današnji dogovor.

Slično su izjavili i iz Shazama. Ono što je zanimljivije od obraćanja javnosti jest kako će Apple koristiti ovu tehnologiju. Bilo bi logično da će Apple Music igrati veliku ulogu u ovoj priči, ali kako je Shazam integriran u razne aplikacije od Snapchata do iMessagea, postoji mnoštvo opcija.

Primjerice, ta aplikacija ima eksperimentalnu funkciju koja koristi proširenu stvarnost te vam pomaže otkriti sadržaj uz pomoć slika i sličnih stvari. S obzirom na to da su se u Apple zdušno posvetili AR-u, zainteresirani su i za sve slične tehnologije.

Za kraj, jedna zanimljivost: kada je Shazam lansiran 2002. godine, ta se usluga zvala 2580 jer su korisnici trebali nazvati taj broj ako su željeli identificirati neku pjesmu. Taj bi poziv bio proslijeđen tvrtki, gdje bi pokušali prepoznati traženu pjesmu. U slučaju uspjeha, poslali bi SMS poruku pozivatelju s informacijama o izvođaču i naslovu pjesme.

Ovo zorno pokazuje koliko se svijet promijenio u zadnjih 15 godina u pogledu zabavne tehnologije.

Izvor: Macrumors

iPhone Xs

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!