imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Apple prešao nezamislivu granicu od 1000 milijardi dolara


Uspjeli su postići ono što su predvidjeli lani: Apple je postao prva tvrtka s 1 trilijunom dolara tržišne kapitalizacija u SAD-u.

1 000 000 000 000 dolara. Toliko ukupno vrijede dionice Applea na burzi, odnosno tolika je ukupna tržišna kapitalizacija tvrtke. Ta činjenica ne utječe na naše svakodnevne živote jer je Apple ostao ista tvrtka kao i jučer, kao i prije dva mjeseca ili pak prije dvije godine, kada nisu ni sanjali da bi mogli prijeći 1000 milijardi dolara.

Govorilo se da je Apple prva tvrtka koja je prešla vrijednost od jednog bilijuna dolara, ali to nije istina. Kineski naftni gigant PetroChina dosegao je tu točku još 2007. godine, čim su ušli na burzu. Ali onda se 2008. dogodila kriza te su uspjeli ostvariti najveći pad vrijednosti u povijesti. Do kraja 2008. njihova je ukupna tržišna vrijednost bila oko četvrtine one iz najboljih dana.

Čini se da Appleu ne prijeti ni jedan od tih fatalnih čimbenika, ali može se dogoditi da im vrijednost opadne jer su stope sklone fluktuaciji. Čarobnu su granicu prešli jučer u 16.48 h CET, sa stopom od 207,05 dolara po APPL-u. U trenutku pisanja ovog članka (jutro, 3. kolovoza 2018.) vrijednost im je porasla na 207,39 dolara, znači da je rekord još uvijek aktualan.

Međutim, nakon najuspješnijeg Q3 izvješća do sada, vjerojatno je da će zadržati kapitalizaciju preko 1000 milijardi dolara. Ali ne možemo sa sigurnošću reći da će jedini biti u tom zlatnom vrhu jer ih Amazon vrlo brzo stiže.

Sve u svemu, Appleovi financijski rezultati i više su nego izvanredni, pa čelni ljudi slobodno mogu otvoriti šampanjac.

Izvor: The Verge

Izaberi pravi iPhone

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!