imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Učinkovito počnite novu godinu!

Aplikacije koje će vam pomoći ostvariti ciljeve

Apple predstavlja dva nova iPad Proa


Kuova predviđanja su se ostvarila, Apple predstavlja 10.5” iPad Pro s tanjim rubom. Performanse su bolje no ikada, a oba modela imat će nove A10X procesore. iOS 11 također će imati funkcije za iPad Pro.

Apple predstavlja 10.5” iPad, koji će imati 20% veći zaslon u istom kućištu u usporedbi s 9.7” iPadom Pro. Oba će imati čitavu tipkovnicu Smart Keyboard, zaslon s brzinom osvježavanja slike od 120 Hz i kameru s iPhonea 7.

01_Apple_introducing_two_new_iPad_Pros

Apple stavlja brutalno dobar hardver u iPad Proe. Novi iPadi imat će A10X procesore sa šest jezgri te 12-jezgreni GPU. Ta kombinacija znači da će performanse procesora biti 30% bolje, a grafička izvedba 40% brža. Zanimljiva je činjenica da će – u usporedbi s A4 čipom prve generacije iPada – novi iPad Pro uređaji biti 500 puta brži, što znači da se njihove performanse mogu uspoređivati s performansama 4-jezgrenih stolnih računala.

Iako kvaliteta kamere do sada nije bila važna tema u kontekstu iPada, nakon demonstracije proširene stvarnosti postalo je ključno staviti kvalitetnu kameru u iPad Pro. Sada ima 12MP kameru, optičku stabilizaciju slike, 4K videozapise, te 7MP FaceTime kameru smještena sprijeda. Jednaka je stražnjoj kameri na iPhoneu 7, a vjerojatno će biti važna za nove AR funkcije.

02_Apple_introducing_two_new_iPad_Pros

Unatoč ekstremnom porastu izvedbe ovog novog iPad Proa, Apple je istaknuo da će baterija trajati do deset sati, premda će to uvelike ovisiti o tome koliko koristimo tablet. Oba će tableta imati memoriju od 64 GB, a moći ćete ih kupiti čak i u verziji s 512 GB. Nemojmo u potpunosti zaobići zaslone jer Apple stavlja veliki naglasak na njihove odlične nove značajke. Zahvaljujući Promotion tehnologiji, oba će iPad Proa imati vrijeme odgovora od 20 milisekundi. A sa zaslonom od 120 Hz, Apple zbilja želi dokazati da je iPad Pro savršena podloga za skiciranje.

Međusobnim povezivanjem, iPad i iOS 11 dobili su posve novi smisao. U Apple su shvatili da moraju pokrpati neke rupe ako žele da iPad Pro u potpunosti zamijeni notebook i prijeđe u sferu osobnih računala. Imat će i Dock, poput macOS-a, pa ćete i ovdje moći obavljati više zadataka istovremeno, a napokon ćemo dobiti i Drag & Drop funkciju. I tipkovnica je uređena, pa će tipkanje postati brže, a kada povučete prstom prema dolje, pokazat će se i sekundarni simboli.

03_Apple_introducing_two_new_iPad_Pros

Pitanje aplikacije Files dobilo je rješenje, i sada napokon znamo više o onoj aplikaciji o kojoj smo pisali u jučerašnjem jutarnjem članku: dobit ćemo sustav za upravljanje datotekama samo za iPad. Primjerice, kada dobijete datoteku kao prilog u e-mailu, moći ćete je jednostavno odvući u mapu. Sve ćete moći lako označavati, kao i na Macu. Notes će dobiti ugrađeni skener za dokumente, te nekoliko naprednih funkcija za uređivanje.

Tijekom demonstracije, mogli smo naučiti mnogo toga o iPad Prou, bio da je u pitanju funkcioniranje grafike ili pak dokumenti koje moramo potpisati. Zahvaljujući hardverskim nadogradnjama i značajkama iOS-a 11 za iPad, iPad Pro može promijeniti sliku tržišta ultrabookova i dva-u-jedan laptopa.

10.5” inčni model dolazi sa 64GB, 256GB i 512GB prostorom za pohranu, a cijene će biti 6.725,26 kn, 7.735,26 kn i 9.756,84 kn za Wi-Fi model. Wi-Fi + Cellular verzija moći će se kupiti po cijeni od 8.146,32 kn za 64GB, 9.156,84 za 256GB i 11.177,89 kn za 512GB model. Početna cijena za 12.9” model bit će od 8.062,11 kn za Wi-Fi model i 9.483,16 kn za Wi-Fi + Cellular model.*

*Napomena: cijene nisu finalne i može doći do promjena istih.

Iza nas je još jedan veoma uzbudljiv WWDC, kojeg smo budno pratili. Kako vam se sviđa novi iPad Pro? A što kažete na HomePad?

Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.