imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

Apple predstavio macOS High Sierru, watchOS 4 i tvOS 11


Napokon je došao TAJ dan. WWDC, odnosno Svjetska konferencija razvojnih programera, ove godine počinje Appleovim Keynoteoem. Počeli su s predstavljanjem novih značajki macOS-a 10.13, watchOS-a 4 i tvOS-a 11, uz ostale zanimljive stvari.

macOS 10.13

Nakon uobičajenog uvodnog govora Tima Cooka, sljedeća osoba koja je preuzela mikrofon bio je Craig Federighi, te otkrio da će novi macOS imati naziv High Sierra. Najozbiljnije – Apple teži visinama u nadi da će stvoriti najbolju tehnologiju. Nakon reda šala na račun naziva High Sierre, prešli su na demonstraciju nadogradnji za Safari.

01_apple_introduces_macos_high_sierra_and_others

Safari: Federighi se usuđuje predvidjeti da će to postati najbrži preglednik na svijetu, u podnožju High Sierre. Dobit će Autoplay block, pa se silan dosadan video sadržaj neće automatski pokretati (oprosti, Zuckerberge). Strojno učenje od sada je prisutno i u Safariju, ali uz pomoć Intelligent Tracking Preventiona, Apple će nam pružiti sigurnije iskustvo pregledavanja. Dodatan razlog za korištenje Safarija jest činjenica da je na Macu 80% brži od Chromea (barem ako je vjerovati Appleu). Jako nas zanima vidjeti kako će to funkcionirati u svakodnevnoj upotrebi.

Mail: Bit ću ugrađena dodatna opcija pretraživanja uz Spotlight, a podržavat će i Split View u Full Screenu. Osim toga, poruke će zauzimati 35% manje prostora, prvenstveno zahvaljujući APFS razvojima.

02_apple_introduces_macos_high_sierra_and_others

Fotografije: uvest će se novi pogledi, pametniji filteri, redizajnirano prepoznavanje lica i automatsko označavanje. Proširit će se i opcije uređivanja, pa ćete moći odmah uređivati slike u drugim programima, poput Photoshopa.

Apple File System zamijenit će HFS i na stolnim računalima. Već smo pričali o prednostima tog poteza. Kopiranje i umnažanje sada će postati puno brže, premda je takvo već i bilo s nevjerojatno brzim SSD-ima.

03_apple_introduces_macos_high_sierra_and_others

H.265 zamijenit će H.264 video standard zahvaljujući 4K-u, koji će također biti podržan na macOS High Sierri. Zahvaljujući novom APFS algoritmu, cjelokupne performanse Maca sada će biti brže, i to više ne samo tijekom gledanja filmova ili očitavanja podataka.

GPU: Metal 2 zamijenit će Metal, a time će animacije postati još brže, a baterija učinkovitija. Podržavat će eksterne video kartice, te – pazite sad! – i virtualnu stvarnost, u suradnji s Unityjem i Unreal Engineom! Uskoro stiže i podrška za Steam VR, uz podršku za Unreal Engine i Unity, koji su sigurno poznati svim gamerima. Malo smo skeptični oko ove revolucije u ozbiljnom igranju na Macu, ali nadajmo se da će nam Apple dokazati da smo u krivu.

watchOS 4

Prema Appleu, prodaja Watcha doživjela je ogroman porast i to je trenutno najprodavaniji proizvod u svojoj kategoriji.

04_apple_introduces_macos_high_sierra_and_others

Watch Faces: u potpunosti redizajnirana Siri preuzima središte pažnje. Dodat će se novi Siri Watch Face: ona će odabirati informacije koje smatra najvažnijima te ih prikazivati, i to na temelju iste metode strojnog učenja poput one predstavljene s iOS-om. Apple praktički predstavlja feed koji stvara popis svih važnih informacija pomoću Siri. Oni koji koriste Apple News moći će pregledavati nove vijesti i na svojim pametnim satovima. Hvala vam najljepša!

Potom imamo uobičajene simpatične Appleove detalje, poput Caledioscope Watch Facea: radi se o nasumičnom LSD tripu na vašem zapešću, barem ako takvo nešto želite. Ništa posebno, sve je u imenu. Apple se također pomalo vraća svojim korijenima i uskoro će objaviti figurice iz Toy Storyja za Apple Watch. To se također može smatrati posvetom Steveu Jobsu, te referencom na razdoblje Pixara.

05_apple_introduces_macos_high_sierra_and_others

Activity: ova će aplikacija biti još više prilagođena korisnicima. Primat ćete obavijesti kada se približite svom dnevnom ili mjesečnom cilju, i sve to putem strojnog učenja, prilagođeno korisnikovim navikama kretanja. Sada će biti i lakše pratiti različite vrste pokreta unutar jednog treninga. Moći ćete se prebacivati iz trčanja u plivanje pritiskom na samo jednu tipku. To će biti omiljena opcija petoboja. U budućnosti i oprema za vježbanje može postati pametna putem NFC-a: kompatibilna oprema moći će davati podatke za sat.

Glazba: Bit će predstavljena i nova aplikacija za glazbu koja će automatski odabirati glazbu za vas. I navigacija je postala malo jednostavnija, a naslovnice albuma ljepše se prikazuju. Cilj je pretvoriti Music i AirPods u par iz snova. To nije razlog za kupnju Apple Watcha, ali i dalje se radi o odličnoj funkciji.

06_apple_introduces_macos_high_sierra_and_others

Od danas je dostupan i Developer Preview, a šira će publika moći instalirati besplatnu nadogradnju u rujnu.

tvOS 11

Na TV aplikaciji prisutno je 50 partnera, a mnogo ih se još pridružuje. Prethodne su se vijesti pokazale točnima i imat ćemo Amazon Prime na Apple TV-u.

iPad_akcija
Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.