imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Apple predstavio iPhone 8 i iPhone 8 Plus


Kao što smo i očekivali, Apple je predstavio tri nova iPhonea. Ove su godine krenuli drugačijim putem od uobičajenog: seriju iPhonea 7 i iPhonea 7 Plus ne slijedi serija “S”, nego prelazimo na sasvim novi broj. Apple nas je malo zbunio ovim nazivima, ali napokon je došao taj dan. Pogledajmo kako izgledaju iPhone 8 i iPhone 8 Plus.

Dizajn

Imali smo priliku vidjeti veoma zanimljivu šetnju kroz povijest i razvoj iPhonea, App Storea, Retina zaslona, kamere, Siri i svega ostaloga. Krenimo s dizajnom uređaja. Dva nova iPhonea imaju staklenu stražnju stranu i to prvi put od iPhonea 4s. Uređaji su u potpunosti otporni na vodu i prašinu. Sada napokon možemo prestati brinuti – staklo će biti snažno i izdržljivo. Jedva čekamo testove uništavanja.

Hardver

Uređaji imaju i 25% glasnije zvučnike, te novi šestojezgreni procesor nazvan A11 Bionic, zbog kojega je uređaj 70% brži od prethodnih generacija. GPU je sada 30% snažniji. Premda se čini kako je to veliki skok unaprijed, u praksi se neće primijetiti gotovo nikakva razlika u odnosu na iPhone 7.

Kamera

I kamera je dobila svojih pet minuta tijekom prezentacije; štoviše, vidjeli smo prilično zanimljive stvari. Kao prvo, Apple tvrdi da će ovaj uređaj moći snimati još ljepše fotografije od prethodne generacije. Sustav autofokusa sada je još brži. Kamera od 12 MP može propustiti 83% više svjetlosti – Plus verzija zapravo će imati vrijednosti oko 1.8 te 2.8 f – a i senzor je u potpunosti nov.

Phil Schiller dio vremena posvetio je i detaljima novih funkcija u aplikaciji Camera. Portretni način rada u iPhoneu 8 Plus koristit će sasvim novi algoritam za svjetlost, a u početku će biti dostupan samo u beta verziji, kao i lani. Potom se pričalo i o detaljima snimanja videa. Kamera će moći percipirati dubinu unutar slike, te pokušati predvidjeti sljedeće korake i tako optimizirati algoritam kako bi konačna slika bila što kvalitetnija.

Također, 4K 60 fps, te 1080 p 240 fps mogli bi biti novi aduti, jer smo do sada mogli snimati samo u 720 p. Od sada su dostupne i ove nove opcije: prva omogućuje snimanje videa u najboljoj mogućoj kvaliteti, a uz pomoć druge moći ćete stvarati nevjerojatne slow motion fotografije u visokoj rezoluciji.

Proširena stvarnost

Napokon smo došli i to najzanimljivije značajke te teme koju smo svi nestrpljivo čekali: proširene stvarnosti. O njoj se već pričalo u kontekstu novih iPada Pro, a i iPhone 8 Plus napravljen je s podrškom za praćenje u realnom vremenu. Na Keynoteu smo mogli vidjeti i demonstracije različitih načina na koji se može koristiti: ne samo za igranje, nego i za astronomiju i slično. Nakon lansiranja ARKit-a, najveći razvojni programeri dali su sve od sebe da na najbolji mogući način iskoriste njegove prednosti. Na Keynoteu su bili prisutni i članovi Altri Gamesa, te su pokazali na čemu su radili cijelo ljeto.

Tako smo mogli vidjeti jako zanimljivu demonstraciju igara. Zvuk može postati glasniji ili tiši, sve s obzirom na to koliko blizu stojite virtualnim elementima miješane stvarnosti.

Bežično punjenje

Apple vjeruje da budućnost leži u bežičnim tehnologijama. Samo se sjetite AirPodsa te Beats slušalica: sada napokon možemo i bežično puniti naše mobitele. Pokazalo se da su sve glasine bile točne – i iPhone 8 i iPhone 8 Plus moći će se bežično puniti zahvaljujući staklenoj stražnjoj strani. Uređaji su dobili i Qi standard, koji će nam svima uvelike olakšati živote. I IKEA stvara namještaj koji je kompatibilan s tom tehnologijom.

iPhone 8 bit će dostupan u SAD-u od 22. rujna, u tri boje te verzijama od 64 i 256 GB, a početna će cijena biti 699 dolara. Plus verzija također će biti dostupna u tri boje te verzijama od 64 i 256 GB, a njegova će početna cijena biti 799 dolara. iOS 11 moći će se preuzeti od 19. rujna.

Izaberi pravi iPhone

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!