imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Apple predstavio Apple Watch Series 3 i Apple TV 4K


Glasine su bile točne, Apple je predstavio Apple Watch Series 3 i Apple TV 4K uz tri nova modela iPhonea. Apple Watch imat će podršku za LTE, dok će Apple TV, ojačan s A10X procesorom, moći prikazivati filmove i igre u 4K kvaliteti, kao što mu i samo ime govori. Pogledajmo koje nas sve nove značajke očekuju!

Apple Watch Series 3

Tim Cook počeo je događaj predstavljanjem nove generacije Apple Watcha, čija prodaja iz godine u godinu raste za 50% pa se tako može smatrati prvim među svim pametnim satovima. U Appleu nisu očekivali da će javnost tako entuzijastično prihvatiti Apple Watch – Cook je istaknuo da je 97% korisnika zadovoljno njihovim radom. Nakon Cookovog uvoda, imali smo priliku pogledati video u kojem su demonstrirani razni načini na koje možemo koristiti Apple Watch. O tome su pričali i na WWDC-u, a kasnije su procurile i informacije o tome za koje će nove sportske aktivnosti watchOS 4 imati podršku.

Cook je pozvao Jeffa Williamsa na pozornicu, a on je prvo počeo pričati o upravo spomenutim sportskim aktivnostima. Sat će i na Watch Faceu prikazivati podatke o pulsu. Također je naglasio da Apple Watch nije samo najpopularniji pametni sat na svijetu, nego i najpopularniji uređaj za praćenje rada srca. Sada će moći mjeriti puls i prilikom oporavka, odnosno njegovo opadanje nakon tjelovježbe; štoviše, sada će vas upozoriti i ako vam se puls ubrza dok niste aktivni.

Williams je pričao i o istraživanju koje Apple provodi u suradnji s Medicinskim fakultetom Stanford. Čini se da to istraživanje napokon dobiva oblik: podaci o pulsu prikupljeni Apple Watchem koristit će se kako bi sat mogao prepoznati netipičan rad srca. Watch OS 4 bit će dostupan za preuzimanje od 19. Rujna. Konačno, predstavili su i Apple Watch Series 3, koji će doći s LTE podrškom.

Vrlo brzo saznali smo zašto je ona potrebna: sada ćemo moći pristupiti bazi od 40 milijuna pjesama izravno iz Apple Musica. Još jedan razlog za taj potez jesu SIri i aplikacija Maps. Series 3 imat će procesor s dvije jezgre koji će biti 70% brži od prethodnog, a otkrili su i W2 čip koji će omogućiti 85% brži Bluetooth i WiFi, uz istovremeno 50% manje potrošnje baterije. Sat će biti jednake debljine kao i Series 2, tako da taj aspekt ostaje isti.

Tijekom prezentacije, demonstrirali su koliko bi odlično bilo kada bismo mogli obaviti poziv putem sata dok, primjerice, surfamo. U tom kontekstu, sve što trebate znati jest da će Watch koristiti virtualnu SIM karticu za koju nećete trebati kupovati poseban telefonski broj, nego ćete koristiti isti kao i onaj za vaš iPhone. Usprkos našim dosadašnjim informacijama, antena neće biti smještena u Digitalnoj Kruni, nego unutar samog zaslona, a vrh Krune bit će crvene boje.

Početna cijena Apple Watcha Series 3 bez LTE-a bit će 329 dolara, dok će drugi, sveznajući model koštati 399 dolara. Series 1 koštat će 249 dolara. Narudžbe unutar SAD-a počet će 15. rujna, a isporuka 22. rujna.

Apple TV 4K

Nakon Williamsa, Cook se vratio na pozornicu te nastavio prezentaciju s Apple TV-om. Odmah je prešao na ono bitno te predstavio Apple TV 4K. Već nam samo ime puno toga otkriva.

Eddy Cue preuzeo je riječ, te pričao o novom 4K HDR (10 Dolby Vision) zaslonu. Počeo je s prezentacijom screenshotova snimljenih u 4K-u s postojećim zaslonom. Naravno, korisničko sučelje ima 4K podršku.

Uređaj je dobio A 10X procesor s kojim smo se upoznali u iPadu Pro, što znači da će GPU biti četiri puta brži nego s A8. Ne moramo ni naglašavati da će Apple TV 4K tako biti korak bliže postojećim generacijama igraćih konzola: i o tome se pričalo na Keynoteu, ali i o Metalu 2. Nadalje, 4K filmovi koštat će isto kao i HD sadržaj, a naslovi koje ste već kupili bit će dostupni za preuzimanje u 4K kvaliteti za novi Apple TV.

Na Keynoteu je bila prisutna i gaming tvrtka ThatGameCompany: rekli su kako je Apple TV 4K jako blizu tome da se na njemu mogu igrati tradicionalne video igre. Doduše, čak i kada bi hardver bio sposoban za takvo što, sudjelovanje razvojnih programera ključno je za uspjeh takvog projekta. Ipak, bit će jako uzbudljivo vidjeti što će Apple učiniti u tom kontekstu te jedva čekamo vidjeti njihove ideje.

Početna cijena Apple TV-a 4K bit će 179 dolara. Narudžbe u SAD-u otvorit će se 15. rujna, a isporuka kreće 22. rujna.

iPhone Xs

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!