imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Apple postaje još „zeleniji“


Apple je poznat po brizi o očuvanju okoliša, a povodom nadolazećeg Dana planeta Zemlje, obećali su da će jednoga dana svi njihovi proizvodi u potpunosti biti izrađeni od recikliranih materijala. Također bi voljeli da svi njihovi dobavljači do kraja godine prijeđu na obnovljive izvore energije.

Bez brige, Tim Cook nije poludio. Sljedeći iPhone neće biti proizveden od papira ili plastičnih boca. Lisa Jackson, Appleova potpredsjednica za okoliš, politiku i društvene inicijative, u intervjuu za HBO otkrila je da će održavanje Apple Parka isključivo putem obnovljivih izvora energije biti samo prvi korak, te da u budućnosti možemo očekivati više ekološki osviještenih rješenja. U Appleu planiraju sve proizvoditi od recikliranog otpada, uključujući aluminijske, bakrene, limene i volframove dijelove.

01_apple_making_more_steps_to_being_ecofriendly

Klimatske se promjene ne mogu zanijekati. Zemljini prirodni izvori neće vječno trajati. A tehnologija mora biti sigurna i za proizvodnju i za korištenje. Ne dovodimo u pitanje takvu stvarnost – potičemo sami sebe da nađemo način kako se s njome možemo nositi u svakom dijelu našeg rada.

Premda se radi o plemenitim idejama, neće ih biti tako jednostavno realizirati. Jackson je otkrila da se mali broj iPhoneovih dijelova već proizvodi od recikliranih materijala, ali to je samo početak. Tko bi uopće mogao proizvesti mobitel isključivo od ekološki prihvatljivih materijala, ako ne Apple?

02_apple_making_more_steps_to_being_ecofriendly

Zvuči ludo, ali radimo na tome. Idemo u smjeru stvaranja zatvorenog kruga potrošnje materijala. Jednoga bismo dana voljeli stvarati sve proizvode isključivo od recikliranih materijala, i one nove, ali i one stare.

Potpredsjednica Jackson smatra da se radi o veoma važnom koraku te da cilj nije prezentirati Apple kao zelenu tvrtku. Smatra da imaju obvezu utjecati na konkurentske tvrtke te ih poticati da stvaraju inovacije korištenjem više ekološki prihvatljivih metoda rada.

03_apple_making_more_steps_to_being_ecofriendly

Mi vrlo rijetko najavimo neki cilj, a da nismo u potpunosti isplanirali kako ćemo ga ostvariti. Stoga smo malo nervozni, ali vjerujemo da se radi o vrlo važnoj stvari jer smatramo da je to smjer u kojem se tehnologija treba razvijati.

U Appleu bi željeli doći do toga da uopće ne trebaju posezati za novim resursima, te da sve uređaju proizvode reciklirajući stare, koje će dobiti od korisnika. Već se sada neki dijelovi proizvode na taj način, ali radi se o vrlo malom udjelu u cjelokupnom proizvodnom procesu. Uz to, tvrtka je povećala upotrebu energije iz obnovljivih izvora za proizvodnju s lanjskih 93% na 96%. Željeli bi da do kraja godine koriste isključivo energiju iz obnovljivih izvora, a isto očekuju i od svojih dobavljača.

Izvor: 9to5mac

Beoplay_h9_i
Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.