imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Apple ponovno proglašen "najzelenijom" tvrtkom

Apple ponovno proglašen “najzelenijom” tvrtkom


Apple je zaradio titulu najzelenije tvrtke već treću godinu za redom. Prema Greenpeaceu, nema tvrtke koja je više ekološki osviještena. Nije uvijek bilo tako…

Ekološki aktivisti godinama su kritizirali Apple zato što nisu bili ekološki osviješteni u svojim uslugama ili zbog materijala koje su koristili u svojim proizvodima. Zatim se dogodila iznenadna promjena, pa je tvrtka počela koristiti obnovljive izvore energije i druga rješenja. Promjena je bila toliko značajna, da je Apple postao najzelenija tehnološka tvrtka ikad. Žele zadržati tu poziciju, a čini se kako im to ide vrlo dobro, jer su već treću godinu za redom na vrhu prema Greenpeaceu.

Dobili su čak četiri od pet najboljih ocjena (A). Jedina kategorija u kojoj nisu dobili najbolju ocjenu, nego drugu najbolju (B) je kategorija “Advocacy”. Ona je dio kategorije obnovljivih izvora energije, pa je zato Apple dobio samo 83%. Nemaju se čega sramiti, jer ostale tvrtke im nisu ni blizu, čak ni u ovoj kategoriji. Facebook je na drugom mjestu s 67%, dok je Google treći s 56%. Apple je daleko iznad svojih konkurenata, a najveći rival Samsung ima samo 11%.

Apple ponovno proglašen "najzelenijom" tvrtkom

Ekološki aktivisti sretni su zbog toga što Apple objavljuje svoja dostignuća u zaštiti okoliša svake godine, a trude se očuvati što više energije. Nadalje, potiču svoje dobavljače prema ekološkom poslovanju. Posadili su drveća u Kini kako bi materijal koji koriste za pakiranje proizvoda dolazio iz kontroliranih uvjeta koji ne šteti okolišu.

Greenpeace je izjavio slijedeće o Appleovim dostignućima:

Apple je zadržao vodeću poziciju treću godinu za redom. Apple i Google nastavljaju voditi u sektoru na način da usklađuju svoj rast s obnovljivim izvorima energije, a obje tvrtke koriste svoj utjecaj kako bi poticali države kao i svoje partnere da povećaju korištenje obnovljivih izvora energije.

Apple ponovno proglašen "najzelenijom" tvrtkom

Uz sve to, mnogi će se pitati: zašto je Greenpeace dao ocjenu B za kategoriju Advocacy? Razlog su centri podataka koje vodi tvrtka Dupont Fabros Technology. Dupont je uvijek bila loša tvrtka u očima Greenpeacea, jer koriste 31% nuklearne energije, 29% energije ugljena i 32% energije od zemnog plina. Tvrtka obično dobije najgore ocjene.

Iako je Apple imao određenog uspjeha s uvjeravanjem svojih dobavljača da prelaze na obnovljive izvore energije, njihova nedavna odluka da prošire svoju ovisnost o infrastrukturi tvrtke Dupont Fabros Technology u gradovima Chicagu i Virginiji čini se kao korak u krivom smjeru.

Još jedna stvar koja je vidljiva iz podataka Greenpeacea je kako je Apple počeo koristiti više neobnovljivih izvora energije u odnosu na prošlogodišnjih 0%. Korištenje energije ugljena i nuklearne energije im je 5% za svaku kategoriju, dok je korištenje zemnog plina iznosilo 4%.

Apple ponovno proglašen "najzelenijom" tvrtkom

Sve u svemu, možemo se dobro osjećati što ne promoviramo tvrtku koja aktivno uništava okoliš kada kupujemo Appleove proizvode. Da smo polarni medvjedi, dali bismo ruku Timu Cooku.

Izvor: iMore i Greenpeace

Izaberi pravi iPhone

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!